Ďalší potravinový problém na obzore: Slovenské reťazce sťahujú z predaja nakazenú zeleninu

  • Veľké obchodné reťazce naprieč Európiu sťahujú z trhu mrazenú zeleninu, ktorá by mohla obsahovať nebezpečné listérie
  • Opatrenie sa týka aj Slovenskej republiky
kukurica-au
  • Veľké obchodné reťazce naprieč Európiu sťahujú z trhu mrazenú zeleninu, ktorá by mohla obsahovať nebezpečné listérie
  • Opatrenie sa týka aj Slovenskej republiky
ČLÁNOK POKRAČUJE POD REKLAMOU

Opäť sa potvrdilo, že tou najlepšou voľbou pri kúpe potravín sú tie, ktoré prejdú čo možno najkratším alebo žiadnym procesom priemyselného spracovania. Štátna veterinárna a potravinová správa SR totiž najnovšie upozorňuje na škodlivé výrobky, konkrétne mrazenú zeleninu, ktoré sa nachádzajú aj na slovenskom trhu.

Potravinári dostali upozornenie na nebezpečnú baktériu listéria z Maďarska aj Belgicka od výrobcu „Greenland“. Problémom má byť ich možná kontaminácia baktériami spôsobujúcimi listeriózu. Výrobky sa mohli objaviť hneď v niekoľkých nákupných reťazcoch. Nie je vylúčené, že spomínaná baktéria by sa mohla nachádzať aj v mrazených fazulách a v špenáte, informuje o tom britských Mirror.

 

Ku kontaminácii baktériami Listeria monocytogenes mohlo dôjsť u šarží vyrobených v období od 13. augusta 2016 až 20. júna 2018. Potravinové výrobky, ktoré obsahujú závadnú surovinu, sú momentálne sťahované z trhu v niekoľkých európskych štátoch.

Mrazená sladká kukurica a zeleninové zmesy s obsahom kukurice, v ktorých bola zistená listéria boli dodávané do SR – VOS HO&PE FAMILY s. r. o. a Ryba Žilina, spol. s r.o. Príslušné regionálne veterinárne a potravinové správy vykonali v spoločnostiach úradné kontroly a zistili, že inkriminované výrobky boli distribuované v SR aj zariadeniam spoločného stravovania.

Do 15. júna 2018 bolo hlásených 47 ochorení v Rakúsku, Dánsku, Fínsku, Švédsku a Veľkej Británii. Pravdepodobným zdrojom ochorení bola práve mrazená zelenina (kukurica) pochádzajúca z Maďarského výrobného závodu. Objavilo sa aj 9 úmrtí súvisiacich s infekciou (úmrtnosť súvisiaca s nákazou predstavovala 19 %).

Baktéria Listeria monocytogenes vyvoláva ochorenie zažívacieho traktu, ktoré postihuje najmä ľudí so zníženou imunitou, seniorov, tehotné ženy a novorodencov. U zdravého človeka môže ochorenie prebiehať v podobe ľahších chrípkových príznakov. Baktérie prežívajú aj teploty pod nulou a ku zníženiu rizika infekcie z mrazenej zeleniny by ju spotrebitelia mali dôkladne uvariť. Riziková je naopak konzumácia bez varenia, napríklad v šalátoch a smoothies.

zdroj: uvzsr.sk,svssr.sk

Čítaj viac z kategórie: Zo Slovenska

Najnovšie videá

Trendové videá