Test známeho kuracieho mäsa na pultoch reťazcov odhalil vážne nedostatky. Naše zdravie ohrozuje vážnou chorobou
- Tri z piatich balíčkov kuracích pŕs značky Vodňanské kuře zo skupiny Agrofert pod, ktorú spadá aj HYZA, obsahovali salmonelu
- Sú tak pre zdravie spotrebiteľov výrazne nebezpečnejšie ako konkurenčné výrobky
- Aj takéto zistenia priniesla analýza 11-tich vzoriek mäsa, ktorú vykonal časopis dTest
- Tri z piatich balíčkov kuracích pŕs značky Vodňanské kuře zo skupiny Agrofert pod, ktorú spadá aj HYZA, obsahovali salmonelu
- Sú tak pre zdravie spotrebiteľov výrazne nebezpečnejšie ako konkurenčné výrobky
- Aj takéto zistenia priniesla analýza 11-tich vzoriek mäsa, ktorú vykonal časopis dTest
Kuracie prsia majú povesť zdravého mäsa, avšak tá sa v porovnávacích testoch výrazne otriasla. Okrem salmonely dTest v mäse v dvoch prípadoch odhalil nadmerné množstvo vody. Z každej šarže bolo poslaných do laboratória 10 balení. Test u troch výrobkoch potvrdil nežiadúce mikróby a u dvoch baleniach vyšší obsah vody v pomere k bielkovinám.
Značka Vodňanské kuře patrí spolu s firmami HYZA, Synthesia, Penam, Precheza, Kostelecké uzeniny, Mafra a ďalšími do holdingu Agrofertu. Skupinu založil a do minulého roka vlastnil český premiér Andrej Babiš, kvôli novele zákona o strete záujmov ju previedol do zvereneckého fondu. Čistý zisk Agrofert sa minulý rok znížil o 9,6 % na vyše 301 miliónov eur. Konsolidované tržby koncernu klesli na 60 miliónov eur.
Zobraziť celú galériu (2)Z kuracieho mäsa hrozí nákaza baktériami salmonely, Escherichia coli, listeriou, stafylokokmi alebo kampylobaktériami. U mäsa ako aj pri všetkých prírodných produktoch platí, že kaźdá šarža sa môže líšiť. Dokonca aj pri baleniach z jednej šarže je možné nájsť rozdielny počet baktérií. Predpisy preto napríklad v prípade salmonely vyžadujú vyšetrenie piatich balení. K nakazeniu salmonelou môže človeku stačiť len 20 baktérií.
Prítomnosť salmonely test odhalil aj v balení rumunských rezňov značky Coco Rico, ktorá má svoje výrobyky aj na pultoch slovenských reťacov. Črevné bacily Escherichia coli boli prítomné v štyroch mäsových výrobkoch. Najviac ich v laboratóriu napočítali pri rezňoch značky Albert.
Zobraziť celú galériu (2)Salmonela zahynie, keď na ňu pôsobí teplota 70 supňov, po dobu najmenej 10 minút. Tepelná úprava kuraťa musí byť taká, aby bolo mäso v celom rozsahu, teda aj pri kosti dôkladne prepečené alebo uvarené.
Počas tepelnej úpravy sa z mäsa uvoľňuje voda. Na to, aby nám z veľkého rezňa na panvici neostal malý utopený kúsok, dohliada obchodná norma. Podľa nej smie množstvo vody pri rezňoch z kuracích pŕs prevyšovať bielkoviny najviac 3,4-krát. Predpisom v tomto ohľade nevyhoveli značky Řezníkova porce a Albert, pretože obsahovali 3,55-krát viac vody než bielkovín.
Prehľad testovaných kuracích rezňov nájdete na webe dtest.cz. Kompletné výsledky testu prinieslo júlové vydanie časopisu dTest.
Čítaj viac z kategórie: Food biznis