Anna a Lucie LunnaPlants
LunnaPlants/Anna Mišagová
Anna LunnaPlants
LunnaPlants/Anna Mišagová

Anna odišla žiť do Portugalska: Vegánov tu ľudia neodsudzujú, je to tu ako malý raj (ROZHOVOR)

  • Cestovanie ju vždy lákalo, no gastronómii sa venovať nechcela
  • Dnes má v zahraničí vlastnú vegánsku značku, ktorú prepája s ajurvédou
  • „Pochopila som, že psychické a fyzické zdravie je komplex, ktorý je neodlučiteľne spätý s tým, čo jeme.“
  • Cestovanie ju vždy lákalo, no gastronómii sa venovať nechcela
  • Dnes má v zahraničí vlastnú vegánsku značku, ktorú prepája s ajurvédou
  • „Pochopila som, že psychické a fyzické zdravie je komplex, ktorý je neodlučiteľne spätý s tým, čo jeme.“

Zakladateľka značky LunnaPlants Anna Mišagová pochádza z domácnosti, kde mlieko a mäso nikdy nechýbali. „Bola som odchovaná na domácej klobáse, tlačenke a pirohoch,“ spomína.

Jej životná filozofia sa však vďaka cestovaniu obrátila o 180 stupňov. Stala sa z nej vegánka, ktorá si v zahraničí založila vlastnú značku. Nemusíš sa báť, že by ti svoju ideológiu nútila. Naopak, zastáva názor, že každý by mal jesť to, čo jeho telo potrebuje. Vieš však, čo to v skutočnosti je?

  • Prečo sa z Anny stala vegánka
  • Ktoré krajiny ju najviac inšpirovali
  • Čo na to hovorí jej rodina
  • Prečo je podľa nej nevyhnutné spojiť stravovanie s medicínou

Prečo si sa rozhodla odísť zo Slovenska a čo ťa doviedlo k tomu, že si si založila vlastnú značku?

Som veľký milovník prírody, malých radostí a života. Pôvodne pochádzam z dediny v okrese Spišská Nová Ves, no moja práca vegánskej šéfkuchárky v Portugalsku je pre mňa splneným snom. Je to umenie, radosť a nikdy nekončiaci proces vzdelávania sa.

Ako atlétka a folkloristka som v minulosti snívala, že dokážem tieto aktivity premeniť na niečo veľkolepé a budem môcť cestovať. Napokon mi až vysoká škola poskytla viacero možností, ako Erazmus v Španielsku a programy Work and Travel v USA. Tie mi dodali odvahu otvoriť si vlastné dvere do sveta.

Anna a Lucie LunnaPlants
zdroj: LunnaPlants/Anna Mišagová

„Pobehala“ si teda svet.

Áno. Posledné roky som inklinovala k tropickým krajinám, kde sa nachádza aj jogová a surferska komunita. Všetko sa to spustilo štúdiom jogy v USA, kedy som pochopila, že je nevyhnutné zaujímať sa o samú seba. To sa spojilo s mojim záujmom o zdravý životný štýl a jeho prehĺbenie s ajurvédou, k čomu som sa dostala počas pobytu v Indii. Naučila som sa, že psychické aj fyzické zdravie sú komplex úzko prepojený s tým, čo jeme. Vtedy som si uvedomila, že chcem ísť do kuchyne.

Pred 3 rokmi som si vybrala Portugalsko ako krajinu, kde si zložím svoje krídla, keďže je od Slovenska len niečo cez 3 000 kilometrov a cítila som, že je to vhodné miesto na slobodný život. Je to krajina otvorených možností, žije tu mnoho komunít. Prišla som sem bez plánov, cestovala som karavanom. Najprv s priateľmi, potom sama.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ericeira Vegan Bakery & Food (@lunnaplants_ericeira)

Bola si teda na voľnej nohe. 

Počas ciest som pôsobila ako dobrovoľníčka v rôznych jogových centrách, surferskych kempoch a v ashrámoch. Tam som spoznala kultúru, zvyky a inšpiratívnych ľudí. Zakotvila som v malom mestečku na pobreží Portugalska, v Ericeire. Je to rybárske mestečko plné kreatívnych ľudí z celého sveta a zároveň surfersky raj. Od prvého dňa som vedela, že tam patrím.

Po nejakom čase som začala cítiť potrebu pokročiť z vegánskeho šéfkuchára na jogových pobytoch a vybudovať si svoj vlastný brand. Vegánske jedlo či pekáreň so zdravými koláčmi tu vždy chýbala, a preto som sa rozhodla vytvoriť niečo veľkolepé pre komunitu. Samozrejme, v tom období to išlo takmer samo.

Nezastavila ťa ani pandémia?

Pandémiu nevnímam tragicky, skôr ma to nakoplo nasledovať svoje ciele. Neskutočne rada jem, ochutnávam, varím, cestujem a spoznávam nové kultúry. Ešte radšej o tom všetkom píšem a zdieľam s ľuďmi, ktorí majú pre jedlo rovnakú vášeň ako ja. Považujem to za určité životné poslanie. A tak vznikla LunnaPlants.

LunnaPlants
zdroj: LunnaPlants/Anna Mišagová

Zakotvila si teda v Portugalsku, čo je dosť známa krajina konzumáciou mäsa. Ako na tvoje vegánstvo reagovali miestni?

Môj pôvodný plán bol precestovať Španielsko, Portugalsko a šup na Bali. Portugalsko si ma však získalo. Z Ázie mám precestovanú Indiu a Srí Lanku. Je pravdou, že ma to lákalo aj do Indonézie, ale teraz to cítim viac na Indiu, Nepál a hornaté krajiny.

Portugalsko je známe konzumáciou rýb, mäsom trochu menej. Je to zároveň najvhodnejšia krajina pre moju prácu, keďže ponúka celoročne široké spektrum rôznej zeleniny a ovocia, z ktorého dokážeš vytvoriť zázraky. Miestni obyvatelia na to reagujú rôzne.

Vďaka spomínaným komunitám sa tu nachádza veľa vegánov a vegetariánov, ktorí nás vyhľadávajú, čiže máme pozitívne ohlasy. Ide to samo, nemusím nikomu vysvetľovať, prečo, práve naopak. Ľudia nás vyhľadávajú čoraz viac a som za to nesmierne vďačná.

Venovala si sa vareniu aj pred odchodom zo Slovenska?

Gastronómiu som nikdy neštudovala. Vždy som túžila po vlastnom biznise, ale nikdy som nechcela pracovať v gastre. Nikdy nehovor nikdy. Tento projekt je založený na iných hodnotách. Pochádzam zo 7-člennej rodiny, kde mäso, kravské mlieko, syry a chlieb z Granča nikdy nesmeli chýbať. Od mala som radšej piekla, než varila, no veľmi som tomu nevenovala pozornosť. Teraz to vnímam ako dar.

LunnaPlants
zdroj: LunnaPlants/Anna Mišagová

Slovensko zažíva boom zdravého a uvedomelého stravovania. Neuvažovala si, že aj doma môžeš zožať úspech?

Áno, posledné týždne rozmýšľam nad ideou spraviť niečo pre moju krajinu, niečo do nej priniesť. Máme v pláne vegánske workshopy a prednášky o cestovaní a varení. Tiež rozmýšľam nad spoluprácou s niektorými alternatívnymi podnikmi v Žiline a Spišskej Novej Vsi.

Aktuálne však pracujeme na prípravách jogových pobytov v Portugalsku, ktoré budú venované slovenským a českým nadšencom. Popri LunnaPlants projekte pracujem na knihe o vegánstve, ktorou by som rada inšpirovala ľudí.

Ak by si mala porovnať krajiny, ktoré si v posledných rokoch navštívila, kuchyňa ktorej bola najbližšia vegánskej?

Každá krajina z mojich ciest má niečo do seba. Za srdce ma chytila Kostarika a Srí Lanka. V týchto krajinách je pomerne jednoduché stravovať sa zdravo, lokálne a vegetariánsky či vegánsky. Skoro 60 % z tamojších kuchýň tvorí ovocie. Víťazom je rozhodne India. Milujem ajurvédsku a všeobecne indickú kuchyňu. Je založená na korení, ktoré nám dáva do rovnováhy doshu (predpoklad troch substancií obsiahnutých v tele podľa ajurvédskeho učenia, poz. red.). Človek sa po nej cíti plný energie.

Ako to s tvojou značkou vlastne je? Kde pôsobíš a varíš?

Projekt LunnaPlants vznikol pred rokom. Pôvodný plán bol vegánsky food truck so zmrzlinou, no byrokracia ma odradila a vesmír nám ponúkol priestor na kreativitu. Minulý rok sme varili v jednom jogovom domčeku v Ericeire, kde začal náš príbeh.

LunnaPlants nie je reštaurácia, i keď by ju niektorí klienti vrelo uvítali. Momentálne varíme z našej domácej kuchyne. Varíme a pečieme vegánske torty, bezlepkové zákusky na donášku alebo na vyzdvihnutie. Tvoríme produkty od kombuche, chleba, pesta, džemu až po kompletné ponuky služieb.

Varíme pre jogové pobyty a kurzy, oslavy, eko či holistické eventy, vytvárame detox programy. Pracujeme na koncepte školy varenia a vytvárame knihu vedomého stravovania. Ponúkame široké spektrum vegánskeho jedla pre komunitu. Naším cieľom nie je len variť pre ľudí, ale spájať ľudí, šíriť lásku jedlom a poukázať na dôležité faktory pri vedomom stravovaní. Učiť ľudí, že sa to dá aj inak.

Veríme, že naše jedlo lieči, do procesu prípravy aplikujeme vedomosti  z čínskej medicíny, ajurvédy a naturálnej medicíny. Tiež z permakultúrneho projektu, na ktorom pracujeme.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ericeira Vegan Bakery & Food (@lunnaplants_ericeira)

Spomenula si, že v predošlom týždni si bola vyťažená, pretože si stále varila. Znamená to, že aj v časoch pandémie ponúkate možnosť cateringu?

Kým to pravidlá dovoľovali, organizovali sme rôzne udalosti. Naším obľúbeným eventom sú víkendové brunche s jogou, terapie s jedlom, pop-up večere, pobyty a varenie pre mníchov v miestnom kláštore.

Samozrejme, počet osôb sme vždy dodržali v súlade s aktuálnymi pandemickými opatreniami. Momentálne je krajina opäť v lockdowne, takže sa neustále prispôsobujeme. Učí ma to prijímať veci tak, ako sú a byť neustále kreatívnym človekom.

Toto obdobie je pre nás výzvou. Nielen globálne, ale aj jednotlivo. Je čas sa na všetko pozrieť z opačnej strany a zamyslieť sa, ktoré hodnoty sú pre nás skutočne podstatné. Vrátiť sa k matke zemi, starať sa o ňu. Dbať o udržateľný rozvoj.

Mala na tvoje podnikanie koronakríza nejaký finančný dopad?

Veľmi nie, práve naopak. V lete, keď sa všetko vrátilo do normálu, sme si vytvorili krásnu sieť klientov, spojili sme ľudí, vytvorili priateľstvá. Verili sme a doposiaľ veríme, že sme vytvárali harmóniu, bezpečie a zdravý priestor pre ľudí, ktorí to teraz najviac potrebujú.

Dnes, keď je opäť lockdown, pracujeme na webe a venujeme sa videám. Vytvárame koncept pre jogové pobyty na rok 2021. Hľadáme priestor pre novú kuchyňu. Pracujeme na spomínanom knižnom projekte LunnaPlants a mnoho iných vecí, na ktoré sme si v poslednom roku nenašli čas.

LunnaPlants
zdroj: LunnaPlants/Anna Mišagová

Hovoríš v množnom čísle. Stojíš za týmto všetkým sama, alebo ti niekto pomáha?

LunnaPlants je spojenie dvoch mien. Za projektom stojí Lucie a ja. Lucie pochádza z Českej republiky a ja zo Slovenska. Spoznali sme sa v septembri na jednom jogovom evente. Hneď nám bolo jasné, že spolu niečo vytvoríme. Spojili sme naše mená, a tým vznikla Lunna.

Je v tom aj kus symboliky, keďže mesiac odkazuje na ženstvo a my sa časom chceme venovať aj ženám v zmysle zdravej stravy počas cyklu a tehotenstva. Slovo plants sme pridali, nakoľko varíme len vegánsky.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ericeira Vegan Bakery & Food (@lunnaplants_ericeira)

Kto sú najčastejšie vaši zákazníci a čo varíš najradšej?

Naši zákazníci sú, dá sa povedať, z celého sveta. Ak nevaríme súkromne pre jogových učiteľov a ich žiakov, tak varíme pre komunitu. Väčšinou sú to ženy v rôznom veku. Naše jedlo je pre každého. Obzvlášť vegánov a vegetariánov, ale aj nadšencov vegánskej kuchyne.

Najradšej pečiem bezlepkové torty, koláče a chleby. Tiež mexickú, indickú a izraelskú kuchyňu.

Ako reaguje na to, že si v zahraničí tvoja rodina? 

Zvykli si. Volajú ma „čierna ovca s túlavými botami“. Ak sa aj boja, snažím sa im tento strach vyvrátiť a pretvoriť na radosť, pretože robím to, čo milujem a napĺňa ma to. V tomto období cítim ešte väčšiu zodpovednosť ukázať ľuďom zdravší a krajší pohľad na svet.

Je tvoja rodina taktiež vegánska, alebo ti označenie „čierna ovca“ patrí aj pre spôsob stravovania?

V našej rodine sa od pradávna chovali zvieratá. Starí rodičia pracovali dlhé roky v poľnohospodárstve. Doteraz chováme zvieratá a pestujeme zeleninu, ovocie. Bola som odchovaná na domácej klobáse, tlačenke a pirohoch. Od tohto stravovania som odbočila pred šiestimi rokmi.

Mama mi vždy ponúka kuracie mäso, ale zakaždým sa jej snažím vysvetliť, že to už nepatrí do môjho života. Testuje ma. Začiatok bol ťažký, ale teraz je to už lepšie a snažia sa to rešpektovať.

LunnaPlants
zdroj: LunnaPlants/Anna Mišagová

Napriek stúpajúcemu trendu uvedomelejšieho konzumu sa stále nájdu ľudia, ktorí tvrdia, že „nebudú jesť trávu, lebo nie sú zajace“. Nie je to pre vegána deprimujúce?

Nie, nie je. Práve naopak, cítim súcit, keď v najbohatšej strave ľudia nedokážu vnímať najviac živín. Prichádzajú o veľa. V Portugalsku tieto prirovnania a odsúdenie nevnímam. Táto krajina je pre mňa malý raj.

Máme veľa zákazníkov, ktorí by chceli LunnaPlants reštauráciu, ale to nie je naším cieľom. Ťažšie je to doma na Slovensku. Ľudia nebývajú voči takejto strave veľmi otvorení. Najviac sa s nenávistnými prejavmi stretávam na horách a pri cestovaní, vtedy sa snažím zabezpečiť si vlastnú stravu.

Náš okruh priateľov má však podobné hodnoty ako my. Snažíme sa navzájom inšpirovať a zdieľať nápady či recepty.

Kedy si s týmto spôsobom stravovania začala a čo ťa k tomu priviedlo?

Začala som v USA. Bol to pre mňa exemplárny príklad krajiny, ktorá má bohaté možnosti, no nevie ich využiť. Pri pravidelnej praxi v jogovej škole som zistila, že strava je nesmierne dôležitý faktor. No úplný prevrat nastal 3 roky dozadu po návrate z Indie.

Niečo mi hovorilo, že behanie, pohyb či ranná meditácia nestačí. Musím viac vnímať to, čo jem a ako to ovplyvňuje moje telo, trávenie a energiu.

Anna a Lucie LunnaPlants
zdroj: LunnaPlants/Anna Mišagová

Čo by si poradila ľuďom, ktorí sa chcú prikloniť k vegánstvu, no váhajú?

Naučiť sa počúvať viac svoje telo. Vnímať kreativitu, myšlienky, správanie, činy, vitalitu a dýchanie. Ak pozorujeme stagnovanie človeka, bolesti, choroby, kožné problémy, akékoľvek výkyvy nálad, hormonálne výkyvy, to všetko môžu byť signály nevhodného stravovacieho návyku.

Často za tým stoja aj potlačené emócie a traumy z minulosti. Radím ľudom jesť to, čo každému vyhovuje. Nechcem vegánstvo nikomu nútiť, ale každý by sa mal snažiť stravovať vedome. Študovať, odkiaľ potraviny pochádzajú, podporovať lokálnych farmárov, bio farmy, pestovať si svoje bylinky, čaje a podobne.

Rozhodne neodporúčam stať sa z „mäsožravca“ vegánom zo dňa na deň. Ak telo a myseľ ozaj mäso a ryby nepotrebuje, odporúčam viac študovať. Na blogoch, v knihách či školách varenia nájdu veľa chutných vegánskych receptov.

Ak títo ľudia budú v Portugalsku, nech k nám zájdu. Zaručujem, že odídu plní energie a chuti do života.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ericeira Vegan Bakery & Food (@lunnaplants_ericeira)

Aké suroviny pri varení používaš, aby si nahradila živočíšne chute ako mlieko a vajíčka?

Mlieko nahradzujem sójovým, ryžovým či mandľovým nápojom. Portugalsko je krajina mandlí a vločiek. Vyrábame si vlastné rastlinné mlieka, jogurty a vegánske syry. Vajíčka nahradzujeme sójou, tofu, tempehom či seitanom. V pečení to nahradíme psylliom, ľanovými semiačkami a chia. Chute nám nechýbajú, tie doplňujeme korením z Ázie a bylinkami.

Plánuješ značku budovať a v zahraničí sa aj usadiť, alebo uvažuješ nad ďalším cestovaním?

Tento rok plánujeme nájsť vhodný priestor pre LunnaPlants. Našim snom je mať drevenú eko kuchyňu so záhradou, veľkým exteriérom a jogovkou. V spolupráci so spomenutým permakultúrnym projektom chceme vytvoriť zdravý rok informácií o strave pre deti i dospelých. Cieľom je založiť holistické i kreatívne miesto pre rôzne workshopy, školy, keramiku a oddych.

Uvažujem však aj nad cestovaním. Ak situácia povolí, bude to Taliansko a Madeira. V Ázii ma čakajú hory, v Nepále a Pakistane.

LunnaPlants
zdroj: LunnaPlants/Anna Mišagová

Veríš, že sa situácia na Slovensku ohľadom vegánstva zlepší?

Už teraz je na tom Slovensko lepšie. Verím, že nás aj pandémia prinúti byť lepšími ľuďmi. Podľa vlastných informácií zo Slovenska vidím, že sa čoraz viac ľudí prikláňa k vedomému konzumu.

Ak by si si mala otvoriť podnik na Slovensku, kde by to bolo?

Toto je jeden z mojich snov. Vytvorila by som bio farmu v domčeku mojich starých rodičov v Jablonove. Tá by bola venovaná všetkým nadšencom pestovania zeleniny a ovocia. Všetko s voľným predajom a zberom.

Cieľom by bolo spájať ľudí, vytvárať priestor pre záhradkárov a najmä podporiť dary, ktoré už máme. V domácom pestovaní máme ako krajina veľké medzery a je najvyšší čas to napraviť.

Zdroj: LunnaPlants/Anna Mišagová

Najnovšie