Až o 40 % vyššia hrozba: Konzumácia obľúbenej pochúťky Slovákov zvyšuje riziko rakoviny, varujú lekári
- Spracované mäso radí WHO medzi najhoršie karcinogény
- Je v rovnakej skupine ako cigarety či alkohol
- Odborníci odporúčajú výrazne znížiť konzumáciu
- Spracované mäso radí WHO medzi najhoršie karcinogény
- Je v rovnakej skupine ako cigarety či alkohol
- Odborníci odporúčajú výrazne znížiť konzumáciu
Onkológovia z newyorskej kliniky NYU Langone Health upozornili, že konzumácia spracovaného mäsa mladšou generáciou často uniká pozornosti zdravotníkov. Tento problém by si zaslúžil väčšiu pozornosť vzhľadom na jasné dôkazy o spojitosti medzi údeninami a rakovinou.
„Hoci svojim pacientom bežne radím ohľadom životného štýlu a stravovacích rizikových faktorov vrátane spracovaného mäsa, nie som si istý, ako často to lekári v praxi špecificky spomínajú,“ povedal pre časopis Medscape Medical News Dr. Peter S. Liang, onkológ a výskumník z NYU.
Dodal, že odporúčania od lekárov patria medzi „najsilnejšie motivačné faktory v preventívnej zdravotnej starostlivosti“. Lekári by mali „naďalej odovzdávať posolstvo“, že verejnosť by mala znížiť konzumáciu spracovaného mäsa ako šunka, slanina a mäsové lahôdky, uviedol Dr. Liang, informuje o tom web Daily Mail.
Nedostatočné povedomie v lekárskej komunite
Dr. David Johnson, profesor medicíny a vedúci gastroenterológie na Eastern Virginia Medical School, dodal, že z jeho skúseností lekári nedisponujú širokým povedomím o rizikách spracovaného mäsa.
Spojitosť medzi rakovinou hrubého čreva a stravou bohatou na spracované mäso poznáme už dlho. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) ho klasifikuje ako karcinogén prvej triedy, rovnako ako fajčenie a alkohol.
Spracované mäso z medicínskeho hľadiska definujeme ako „mäso upravené metódami ako solenie, údenie, fermentácia na zvýšenie chuti alebo trvanlivosti“. Výrobcovia často pridávajú chemické konzervačné látky, najmä dusičnany.
Nebezpečné chemikálie v spracovanom mäse
Výskum doteraz identifikoval tri chemikálie súvisiace s mäsom, ktoré zvyšujú riziko rakoviny hrubého čreva, vysvetlila profesorka Ulrike Peters, zástupkyňa riaditeľa Fred Hutchinson Cancer Center v Seattle.
Medzi ne patrí hémové železo poškodzujúce črevo, dusičnany a amíny vznikajúce pri varení mäsa pri vysokých teplotách. Hoci samotné dusičnany nepôsobia karcinogénne, v čreve sa transformujú na iné chemikálie spúšťajúce vývoj nádorov.
Britská štúdia zahŕňajúca pol milióna ľudí zistila, že pravidelní konzumenti spracovaného mäsa ako slanina, klobásy a šunka čelia o 40 percent vyššej pravdepodobnosti vzniku rakoviny hrubého čreva.
Novšia štúdia z roku 2025 skúmajúca viac ako 542 500 žien zistila, že okrem alkoholu predstavuje konzumácia červeného a spracovaného mäsa jediné ďalšie stravovacie faktory spojené s kolorektálnym karcinómom.
Znepokojujúce trendy napriek odporúčaniam
NHS (Národná zdravotná služba Veľkej Británie) odporúča obmedzenie konzumácie spracovaného mäsa na najviac 70 g denne – čo zodpovedá dvom plátkom slaniny. Svetový fond pre výskum rakoviny (WCRF) a Americký inštitút pre výskum rakoviny (AICR) však odporúčajú konzumovať veľmi málo alebo žiadne takéto potraviny.
V Spojenom kráľovstve figuruje rakovina hrubého čreva ako štvrtý najčastejší typ rakoviny. Každoročne zabíja takmer 17 000 Britov, pričom počet prípadov u mladých ľudí stále stúpa.
Analýzy predpovedajú nárast úmrtí na rakovinu hrubého čreva v Spojenom kráľovstve o 2 500 ročne medzi súčasnosťou a rokom 2040. Zároveň sa v rovnakom období zvýši počet ľudí s touto diagnózou približne o desatinu.
Analýza Cancer Research UK z roku 2024 skúmala 50 krajín a odhalila, že Anglicko zaznamenalo štvrtý najrýchlejší (3,6 percenta) ročný nárast miery včasného nástupu rakoviny hrubého čreva za desaťročie do roku 2017. Tento nárast predbieha všetky ostatné európske krajiny.
Tieto čísla jasne ukazujú potrebu väčšej pozornosti voči nášmu jedálničku a jeho vplyvu na zdravie. Ak chceš znížiť svoje riziko rakoviny hrubého čreva, prehodnoť množstvo spracovaného mäsa vo svojej strave. Zváž jeho obmedzenie alebo náhradu zdravšími alternatívami.
Čítaj viac z kategórie: Zaujímavosti
Zdroje: Daily Mail , Medscape