Na „turka“ zabudni. 4 lacné spôsoby, ako si doma pripraviť luxusnú kávu

  • Na skvelú kávu nepotrebuješ kávovar za 10-tisíc eur
  • Vybrali sme pre teba najlepšie alternatívy na domácu prípravu
dievca pije kavu pri knihe
  • Na skvelú kávu nepotrebuješ kávovar za 10-tisíc eur
  • Vybrali sme pre teba najlepšie alternatívy na domácu prípravu
ČLÁNOK POKRAČUJE POD REKLAMOU

Na prípravu skvelej a lahodnej kávy používajú kaviarne príslušenstvo, ktoré môže stáť aj niekoľko desiatok tisíc eur. Čo ak ti však poviem, že na prípravu naozaj dobrej kávy nepotrebuješ míňať kvantum peňazí? Stroj, vďaka ktorému si vieš dopriať chutnú dávku kofeínu, pritom nemusí byť ani komplikovaný na obsluhu. 

Stroj nie je všetko

Za celé moje pôsobenie v gastro sektore som natrafil na veľké množstvo ľudí, ktorí chceli chutnú kávu ako z kaviarne aj doma. Rozprávali mi o tom, ako si kúpili stroj za stovky eur a aj tak im káva nechutí. Po kontrolnej otázke, akú kávu dávajú do kávovaru, som vedel, kde je kameň úrazu. Kúpiť si drahý stroj ešte neznamená, že ti vyčaruje z trpkej komoditnej kávy za pár centov výberové espresso.

Pokiaľ chceš dosiahnuť kávu ako z kaviarne, tak používaj kvalitný základ, tým bude zrno. Ak nevieš, ako si kávu vybrať, tak najľahším spôsobom je sa spýtať v tvojej obľúbenej kaviarni, akú používajú oni.

Veľa kaviarní má aj vlastnú praženú kávu, ktorú si vieš zakúpiť. Okrem toho, že potešíš svoje chuťove bunky, podporíš aj krásnu kultúru slovenských pražiarní. 

Ďalším pilierom chutnej kávy je voda. Áno, počuješ správne. Voda vie byť naozaj kľúčová v prípade prípravy kávy. Ak je totiž voda príliš tvrdá či príliš mäkká, na chuti kávy to určite spoznáš. Skvelá voľba je preto napríklad filtračná kanvica, ktorá stojí pár drobných a tvoju domácu kávu povýši na úplne inú úroveň.

French press

Začnime klasikou. French press je skutočne obľúbenou voľbou pre domácu prípravu kávy. Dalo by sa tiež povedať, že je to multifunkčnejší kávovar ako niektoré iné, lebo okrem kávy v ňom vieš pripravovať aj sypané čaje.

frenchpress
zdroj: Unsplash/Sorin Gheorghita

Tento spôsob prípravy kávy by som najviac odporučil fanúšikom zalievanej kávy alebo ľudovo povedané „turka do skla“. Tým, že neprichádza k výraznejšej filtrácii, káva si ponechá mohutné a silné telo. To je zapríčinené napríklad aj tým, že do kávy sa ti dostanú všetky oleje, ktoré vypustí. Zároveň však má aj kovové sitko, aby sa ti namletá káva nedostala do nápoja.

Hlavné výhody French pressu sú prevažne multifunkčnosť, nízka cena (už od 10 eur) a veľmi jednoduché používanie.

Aeropress

Tento druh kávovaru je možno trošku menej známy, no ničím nezaostáva. Ide o jeden z najmladších druhov alternatívnej prípravy kávy. Aeropress je skvelým spoločníkom napríklad na cesty či dokonca aj na turistiku. Veľmi príjemná je aj cena, ktorá sa pohybuje od 20 eur.

Aeropress
zdroj: Sweet Beans

Celý princíp fungovania sa na prvý pohľad môže zdať komplikovaný, no v skutočnosti nejde o žiadnu raketovú vedu. Celý prístroj sa skladá z dvoch hlavných častí, konkrétne ide o dva valce. Do jedného dáš papierový filter, kávu a vodu a následne druhým valcom s gumou na konci vytvoríš tlak. Tento tlak následne posunie vzduchovú bublinu aj s vodou. 

Keďže káva prechádza cez papierový filter, tak celková chuť je ľahšia a sviežejšia. V tomto prípade viac vyniknú napríklad ovocné chute kávy. 

Moka kanvička (koťogo)

Ak si myslíš, že moka kanvičku nepoznáš, pod pojmom koťogo sa ti určite vynorí spomienka na staré časy. V skutočnosti to, na čom si možno aj tvoja babka pripravovala v nedeľu ráno prepálenú kávu, ktorá smrdela po celom byte, vieme použiť aj na niečo chutnejšie.

Moka kanvička patrí medzi typy kávovarov, ktoré sa približujú skôr k espressu ako k filtrovanej káve. Kanvičku musíš odspodu zahrievať. Výsledný nápoj sa ti zhromaždí vo vrchnej polovici kávovaru. Tak ako pri French presse, aj tu ide o kovové sitko. Opäť teda môžeš očakávať skutočne intenzívnu chuť výsledného produktu.

Tieto kávovary sa v minulosti vyrábali najmä z hliníku. V súčasnosti je stále viac populárna verzia z nehrdzavejúcej ocele. Jej cena je tiež pekným lákadlom. Takúto kanvičku si vieš kúpiť teraz už za menej ako 15 eur.

Filtre

V tejto časti by som nerád vyberal len jeden kávovar, ale spomenul hneď viacero. Ide o takzvanú prekvapkávanú kávu, pri ktorej prichádza k filtrácii cez papierový filter podobne ako pri Aeropresse. Základným rozdielom však je, že tu neprichádza k tomu tlaku, ktorý by pretlačil vodu cez filter. 

Hario filter a husí krk
zdroj: Unsplash/Julien Hasprtits

Krajina, kde sa tieto kávovary stali veľkou súčasťou kultúry, je Japonsko. Hario je značka, ktorá udáva trendy filtrovanej kávy po celom svete. Ich model V60 nemôžeme vynechať. Celé označenie je Vector 60. Toto číslo tu ani zďaleka nie je náhodou. Ide o uhol samotného „dripperu“.

Pri týchto typoch pôsobí na kávu čisto len gravitácia. Pre kávu to znamená ešte jemnejšiu chuť ako v prípade Aeropressu. 

V súčasnosti sa vyrábajú viaceré varianty. Vizuálne krajšie keramické sa na trhu pohybujú od 15 eur a lacnejšie plastové varianty už od jedného eura.

TOP reštaurácie, kaviarne a bary, ktoré žnú úspechy

Poďme sa vrhnúť ešte na Chemex. Ako už z názvu vyplýva, pôjde o chémiu. V skutočnosti sa jeho vynálezca inšpiroval práve chemickým sklom. Pri skúmavke, s ktorou pracoval každý deň, sa zamyslel, či by z toho nešlo spraviť ešte niečo praktickejšie. Upravil jemne tvar, pridal drevený držiak a Chemex bol na svete. 

Chemex
zdroj: Unsplash/Morgan Ho

Samotné filtračné papiere sú o niečo hrubšie oproti tým, ktoré idú do V60. Zachytia teda podstatne viac tuku z kávy. Výsledkom je spomedzi všetkých kávovarov najsladšia chuť s podstatne slabším telom. Cena v prípade Chemexu je už trošku vyššia ako pri predošlých a bežne sa pohybuje od 40 eur.

Čítaj viac z kategórie: Food biznis

Najnovšie videá

Trendové videá