Revolučná zmena na škole blízko Slovenska: Nový model stravovania znížil odpad o 80 % a šetrí tisíce eur

  • České mesto hlási úspešný stravovací model na školách
  • Deti si naberú toľko jedla, koľko chcú
Deti na školskom obede v jedálni obedujú
  • České mesto hlási úspešný stravovací model na školách
  • Deti si naberú toľko jedla, koľko chcú
ČLÁNOK POKRAČUJE POD REKLAMOU

V Česku napredujú novým inteligentným samoobslužným modelom na školách, ktorý prevzali z Fínska. Ako prvému mestu v susednej krajine sa to podarilo Tanvaldu na Jablonecku, informuje český portál TN.cz

Model funguje tak, že si deti samé vezmú toľko jedla, koľko chcú. To spôsobuje výrazne menšie množstvo vyhodeného jedla, čím sa tiež šetria peniaze (najmä v oblasti personálu). Vyvážený jedálny lístok si vytvárajú deti aj na Českobudějovicku. 

Deti zbavili stresu a školy ušetrili množstvo financií  

Starosta Tanvaldu Vladimír Vyhnálek vyhlásil, že deti zbavili stresu: „Rodilo sa to počas troch rokov. Deti sme zbavili stresu a rady úplne zmizli. Deti sa už nepredbiehajú.“

Zdá sa, že aj deťom sa tento systém páči a chvália sa tým, že zjedli všetko a nič nevyhodili. Niekedy si dokonca aj znova pridajú. Majú na výber z dvoch jedál, z ktorých si môžu nabrať toľko, koľko chcú, pričom si vyberajú na štyroch výdajných pultoch: „Princíp je postavený tak, že choď si päťkrát, desaťkrát pridať, ale nič nevyhoď,“ informoval regionálny riaditeľ prevádzky jedální Primirest Josef Hásek. 

Zdravá strava.
zdroj: Unsplash/Jannis Brandt

Zaujímavým prvkom je „barvožrút“. Je to postava na obrazovke v jedálni, ktorá mení farby a náladu podľa toho, koľko jedla ten deň deti vyhodili. Funguje to na jednoduchom princípe – keď deti nevyhodili veľa jedla, je zelený, usmieva sa a má palec hore. Množstvo vyhodeného jedla tak kleslo o 80 %. 

„Nevydané pokrmy darujeme v rámci projektu Zachráň jedlo,“ dodal Hásek. Tam poslúžia napríklad ako charita matkám samoživiteľkám. Ak si deti nabrali, ale nedojedli, jedlo skončí v mechanickom kompostéri, kde sa do druhého dňa premieňa na kompost. 

Fínsky model Tasty School môže byť novou érou stravovania na školách 

Vo Fínsku v rokoch 2019 – 2020 robili rozsiahly výskum modelu potravinovej edukácie Tasty School. Na 25 bežných školách a 1 480 žiakoch 3. až 6. ročníka (vek 8 – 12 rokov) vyskúšali jeho efektivitu. 

Zároveň sme sa zamerali na posúdenie intenzity implementácie modelu Tasty School. Výsledkom bolo posilnenie pocitu sociálneho zapojenia žiakov pri školskom stravovaní v školách, kde tento Tasty School model zaviedli. 

Na to, aby sa posilnili stravovacie návyky u dieťaťa, je možné zaviesť výučby o výžive na základných školách. Sľubný nástroj na rozvoj zdravých stravovacích návykov je aj Tasty School. Deti vyplnili dotazníky a riaditelia škôl výsledky interpretovali. Výsledkom bolo zvýšené percento žiakov konzumujúcich vyvážený školský obed. 

Bezplatné školské obedy

Vo Fínsku sa inováciám nebránia. Funguje tu takzvaný komplexný systém bezplatných školských jedál, ktorý má vo vzdelávacom systéme tejto krajiny kľúčovú úlohu. Ponúkajú bezplatné jedlo pre všetkých. 

Snažia sa docieliť rovnosť medzi deťmi, ktoré sú z rozličných prostredí. Pre úspešný systém jedál sa zaslúžili aj úrady, obce i školy, ktoré vytvárajú základ pre úspešný systém školských jedál. 

Model navyše podporuje rovnosť nielen detí, ale aj rodičov, pretože im uľahčí prácu mimo domu. Posilňuje tak rodovú rovnosť, účasť žien na trhu práce a hospodársky rast. 

Čítaj viac z kategórie: Zaujímavosti

Zdroje: TN.cz, National Library of Medicine, Education Finland

Najnovšie videá

Trendové videá