Chlieb vo vajci, podpecníky a burgre plné syra. V Bratislave začal neobvyklý, no dlho očakávaný street food festival
- Bratislavčania majú nasledujúce dni o dobré jedlo postarané
- V Ružinove štartuje prvý tematický pouličný festival jedla
- Bratislavčania majú nasledujúce dni o dobré jedlo postarané
- V Ružinove štartuje prvý tematický pouličný festival jedla
Street Food Park je už dobre známou akciou, ktorá sa koná raz mesačne na námestí pred Starou tržnicou. V príjemnej atmosfére a „na stojáka“ si tak môžeš vychutnať obed, neskorý snack alebo sa posilniť pred večerným programom v meste.
Ak si fanúšikom tohto podujatia, určite oceníš aj udalosť, ktorá odštartovala v piatok 29. októbra a potrvá až do 1. novembra.
Ide o Halloween street food, ktorý sa koná v Ružinove v Parku Andreja Hlinku a to pod záštitou organizácie Skrášlime Slovensko. Ide o vôbec prvý tematický street food festival v Bratislave, vstup je sem podľa možnosti v maskách. Konať sa bude pri Závojovej fontáne denne od 12:00 do 22:00.
My sme si pre teba pripravili prehľad hostiteľov, ktorých stánky určite stoja za návštevu:
Bramm
Bramm je výsledkom sna troch holandských kamarátov žijúcich v Bratislave. Tradičné vyprážané snacky z okienok milovali už od malička.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
Tieto snacky nájdeš v Holandsku na každom rohu a sú neoddeliteľnou súčasťou ich kultúry. Chalanom v ich druhom domove natoľko chýbali, že sa rozhodli priniesť ich aj k nám.
Obchodné meno ako aj prevádzky Bramm však už skoro dva roky vlastnia noví majitelia. Ide o rodinnú firmu z Bratislavy, ktorá v gastro biznise pôsobí 17 rokov. Mladí Holanďania svoje prevádzky v Bratislave a Košiciach, ako aj food truck predali.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
V Bramm jedlo pripravujú priamo pred tebou od čistenia zemiakov cez krájanie až po dvojnásobné vyprážanie. Do hranolčekov nepridávajú nič, čo by tam byť nemalo a vyhýbajú sa aj mrazničkám. Tím Bramm je verný ochucovaniu len morskou soľou, hranolčeky podávajú s omáčkami a chrumkavými croquettes.
Chlieb vo vajci inak
Mnoho ľudí by zrejme nepovedalo, že chlieb vo vajci možno premeniť na gastronomické umenie. Martin Kolík využil svoje skúsenosti šéfkuchára a tomuto jedlu dodal moderný šmrnc.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
Martin ti odporúča dať si pri návšteve jeho trucku špecialitu s názvom: „sviečková na smotane v chlebe”. Chlieb je v tejto verzii plnený pomaly dusenými hovädzími líčkami, sviečkovou omáčkou a brusnicovou majonézou. Na posledných akciách to bol podľa jeho slov najviac predávaný produkt a mal výborné recenzie, čo ho veľmi potešilo.
Sy Rajt
Nováčikom na street food scéne je aj Sy Rajt. V ich stánku si dáš napríklad tacos, burgre a dokonca aj churros. Na svoje si tu prídu najmä gurmáni, ktorí si potrpia na poriadnu dávku syra v každej porcii. Za týmto syrovým gastro nebom stojí Lívia Áronová a jej priateľ Gunther.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
„Najpredávanejším jedlom je u nás Full of cheddar burger, v ktorom je okrem 3 plátkov cheddaru a cheddarovej omáčky aj 170 gramov hovädzieho mäsa zo Slovenského chovu, ktoré ocení aj ten najväčší jedák,“ popisuje Lívia a dopĺňa, že práve cheddarová omáčka je u nich obrovským hitom.
Podpecníky
Podpecníky sa na území Slovenska piekli už od nepamäti. Ide v podstate o chlebový posúch, ktorý sa tradičným spôsobom pečie v hlinenej peci.
Základom podpecníkov je chlebové cesto. Na to sa potom vrstvia tradičné slovenské ingrediencie, ako bryndza, slanina a cibuľka. Práve táto kombinácia je medzi zákazníkmi najpopulárnejšia, no kreativite sa tu medze nekladú.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
V stánku Podpecníky nájdeš aj kombinácie s klobásou, rôznou zeleninou a dokonca aj sladké varianty – makové a orechové. Pri pečení sa používa dobová hlinená pec. V nej sa vďaka použitiu tvrdého agátového dreva dosahujú teploty 250 °C až 300 °C. Vďaka zvonovému tvaru pece horúci vzduch rovnomerne obteká steny a prúdi do komína.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
Chlebové cesto tak získava príjemnú a unikátnu arómu dreva. Na konci tohto všetkého je autentická a tradičná pochutina, za ktorou sa idú potrhať ľudia na festivaloch a podujatiach po celom Slovensku.
Legendárne buchty Zbojská
V tomto stánku nájdeš buchty, ktoré sa dlhé roky piekli pod Muránskym hradom a majú viac ako 50-ročnú tradíciu v regióne Muránskej planiny.
Zaručene pôvodná receptúra bola po dohode s pôvodnými pekármi presunutá na druhú stranu Muránskej planiny, do Krčmičky u Falťanov v sedle Zbojská.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
Kedysi si ľudia na legendárnych buchtách mohli pochutnať v bufete Koruna v obci Muráň. Dnes, podľa pôvodnej receptúry, pečie tieto legendárne buchty Terézia Falťanová so svojím tímom v pojazdnej buchtárni alebo, ako ju oni sami volajú, „Buchtomobile“.
Prečo sú ich buchty legendárne? Stali sa legendárnymi vďaka jemnému, nadýchanému, niekoľkokrát prekladanému cestu, výdatnej plnke rôzneho druhu, ale aj vďaka chrumkavosti. Bola by škoda držať takýto klenot na Zbojskách a v okolí, preto sa Tereza rozhodla dostať buchty aj do sveta street foodu a okolitých miest.
Čítaj viac z kategórie: Zo Slovenska
Zdroj: Halloween street food