Čoskoro môže chýbať potravina, ktorú využívame každý deň. Vinník je prekvapivý

  • V dôsledku zvýšeného záujmu o biopalivá sa môže trh s olejmi dostať do deficitu
  • Hrozí, že bude nedostatok oleja na varenie. Jeho cena sa tiež môže zvýšiť
olej varenie
  • V dôsledku zvýšeného záujmu o biopalivá sa môže trh s olejmi dostať do deficitu
  • Hrozí, že bude nedostatok oleja na varenie. Jeho cena sa tiež môže zvýšiť
ČLÁNOK POKRAČUJE POD REKLAMOU

Obyvateľov Európy v posledných mesiacoch sužuje nedostatok liekov, ale aj niektorých druhov potravín, ako je zelenina. Teraz hrozí, že chýbať bude aj surovina, ktorú používame denne pri varení – olej. Vinník je prekvapivý, a to biopalivá a veľký dopyt po nich.

Agentúra Bloomberg uvádza, že biopalivá sa stali trendom, pretože vlády po celom svete sa pokúšajú znížiť emisie oxidu uhličitého a zároveň znížiť svoju závislosť od fosílnych palív.

Vlády preto siahajú po rastlinách, ako sú sójové bôby alebo repka, alebo dokonca po živočíšnych tukoch. Dopyt je podľa agentúry taký veľký, že sa začal vykupovať aj použitý olej na varenie.

Hrozí deficit 

Zvýšený boom po biopalivách ale naráža na potreby gastronómie a domácnosti po celom svete. Navyše úrodu, z ktorej sa vyrába rastlinný olej, poznačilo extrémne počasie. Silné sucho zdevastovalo produkciu v Argentíne, ktorá je najväčším vývozcom sójového oleja. V Európe zohralo rolu aj obmedzenie používania pesticídov toxických pre včely.

Vojna na Ukrajine tiež prispela k nedostatku surovín, pretože Kyjev patril k najväčším producentom slnečnice na svete.

Výkonný riaditeľ hamburského Oil World Thomas Mielke uvádza, že sa očakáva, že rast produkcie rastlinných olejov bude v druhej polovici roka klesať. Boom s biopalivami tak môže dostať globálny trh do deficitu. Obáva sa, že táto kombinácia prevyšuje to, čo môže uspokojiť globálny trh s olejmi a tukmi.

healthy-ingredients-kitchen-table-spaghetti-olive-oil-t
zdroj: Freepik/valeria_aksakova

USA, Európa, Brazília a Indonézia sú najväčšími konzumentmi bionafty, obnoviteľnej nafty a biotryskového paliva. V Spojených štátoch používajú zmes surovín, ako je sójový olej, repkový olej, použitý kuchynský olej a aj živočíšne tuky.

Európa vyrába biopalivá z odpadu, zvyškov a repkového oleja. Indonézia používa na výrobu bionafty najmä palmový olej, zatiaľ čo Brazília sa spolieha na sójový olej.

Doplatiť na to môžu spotrebitelia potravín 

Aj výrobcovia semiačok pre olejové rastliny z Ugandy potvrdzujú, že nie sú schopní uspokojiť zvýšený dopyt po semiačkach. V súčasnosti dokážu uspokojiť približne 30 % z dopytu, uvádza Monitor.

Očakáva sa, že deficit medzi výrobou oleja a jeho dopytom môže spôsobiť nárast používania palmového oleja, ktorý je spojený s odlesňovaním Amazonského pralesa.

Trh s palmovým olejom však nemusí byť schopný pokryť zvýšený dopyt. Produkcia v Indonézii a Malajzii, ktoré spolu predstavujú 85 % svetovej výroby, stagnuje v dôsledku pomalého vysádzania starých a neproduktívnych stromov a nestáleho počasia.

Vplyvný obchodník v tomto odvetí Dorab Mistry varuje, že tieto faktory môžu zvýšiť ceny poľnohospodárskych plodín a zároveň spôsobiť spomalenie v zavádzaní biopalív alebo dokonca zanevrenie naň.

olej panvica
zdroj: Unsplash/Frank Zhang

Súhlasí aj Mielke, ktorý varuje, že prípadný nedostatok olejov si nemôže odniesť bežný spotrebiteľ potravín, ako to bolo v prípade výpadku slnečnicového oleja pre vojnu na Ukrajinu.

„V obdobiach nedostatku dodávok sa potrebné prideľovanie dopytu nesmie odohrávať len na pleciach spotrebiteľov potravín,“ povedal Mielke pre Bloomberg. „Toto je lekcia, ktorú si musíme vziať z minulého roka.“

Čítaj viac z kategórie: Zahraničie

Zdroje: Bloomberg, Monitor

Najnovšie videá

Trendové videá