Darčeky to nie sú. Číslom jeden je na Vianoce rodina a skvelé jedlo
Aj keď nový mobil, dizajnové oblečenie alebo obáločka pod vianočným stromčekom dokážu zlepšiť náladu o 100 %, určite sa im nepotešíte viac ako štedrovečernému menu, pri ktorom sa stretne celá rodina. Slováci sú totiž národ družný a čas strávený s blízkymi je pre nich dôležitý.
Starká, syn, ujo, vnučka…
Ľudia si radi vychutnávajú jedlo v spoločnosti iných a k jednému stolu si najčastejšie sadajú s najbližšou rodinou. A neplatí to iba na Vianoce, keď všetci netrpezlivo čakajú na babkin famózny zemiakový šalát či mamkine makové opekance. Vyplynulo to z medzigeneračného prieskumu BILLA, ktorý porovnáva prístup mladšej a staršej generácie Slovákov k stolovaniu, vareniu a nákupu potravín. Až deväť z desiatich opýtaných odpovedalo, že za prestretým stolom sa najčastejšie stretávajú so svojimi najbližšími. Druhou najpreferovanejšou možnosťou, ako si Slováci vychutnávajú jedlo, je s príbuznými. Dôvodov, prečo ľudia spolu radi jedia, je viacero, a sú vznešenejšie ako len ten, aby si vypočuli najnovšie klebety tety Mariky. „Podľa zákazníkov, ktorí sa zapojili do nášho prieskumu, upevňuje spoločný čas za jedným stolom vzťahy v rodine – odpovedalo takto 95 % starších respondentov vo veku 60+ a zároveň 90 % opýtaných od 16 do 30 rokov. Spoločné stolovanie pre oslovených ľudí zároveň prináša pocit spolupatričnosti a predstavuje tradíciu,“ uviedla Kvetoslava Kirchnerová, hovorkyňa BILLA.

Varí celá rodina
Okrem toho, že Slováci so svojimi najbližšími stolujú, radi tiež pre rodinné osadenstvo vyvárajú všakovaké špeciality. Spomeňte si na to o niekoľko dní, keď vám mamka s láskou v očiach prinesie ochutnať vyprážané podkovičky. Až vám príde ľúto, že ste bez nich museli vydržať celý rok! „V prieskume sme zistili, že pre svoju rodinu a príbuzných veľmi rada varí takmer polovica (46 %) starších opýtaných a viac ako tretina respondentov (35 %) v mladom veku,“ povedala K. Kirchnerová. A či už mladší alebo starší, na Vianoce sa za kuchynskou linkou stretne celá rodina. O tom to celé je, všetci spolu v jednom tíme. Babka bude pol dňa variť voňavú kapustnicu, dedo z nej bude pol dňa ujedať, a vám rodinná rada pridelí šúpanie zemiakov do šalátu (aj keď rozhodne máte na viac!).
Že práve jedlo má tú magickú moc stmeľovať celé rodiny, si uvedomuje aj BILLA, preto tento rok prišla s úspešnou kampaňou Skvelé jedlo spája generácie. „Prostredníctvom tejto kampane zákazníkom pripomíname, že je dôležité udržiavať si dobré vzťahy v rodine. Zároveň ich kampaňou uisťujeme, že v našich predajniach nájdu nielen na Vianoce všetky potraviny a suroviny, z ktorých pripravia skvelé jedlá pre svojich blízkych,“ uviedla K. Kirchnerová.
Recepty zo zaprášených kníh
Prieskum BILLA tiež potvrdil, že Slováci si dlhodobo idú rodinné recepty. „Dve tretiny mladších opýtaných odpovedali, že radi pripravujú jedlá po babičke. V ešte väčšej miere sa k odkazu predošlých generácií hlásia starší oslovení – podľa tradičných rodinných receptov varí 84 % respondentov vo veku 60 a viac rokov,“ ozrejmila K. Kirchnerová. Teraz už viete, prečo sú vaši starí rodičia zásadne proti steaku z lososa a nedajú na Vianoce dopustiť na poctivého kapra. Ale priznajte si to – však si sviatky bez kapra neviete predstaviť ani vy? Tak dobrú chuť k štedrej večeri a pozor na kosti!
Čítaj viac z kategórie: Zo Slovenska