Francúzska dedina žije len z potravín, ktoré si sama vypestuje

Lukáš Dubovský, vedelisteze.sk / 22. mája 2017 / Eko

zdroj: best-of-upper-rhine.com

V dnešnom prepojenom svete je normálne, že na Slovensku raňajkujeme syr z Holandska s rajčinou zo Španielska a ako dezert si dáme banán z Afriky. Človek, ktorý sa nezamyslí by si možno povedal „Luxus!“. (Smutný) Opak je pravdou. Masovo pestované potraviny sú nekvalitné, plné chemikálií a ich cena je tak nízka, že obyvateľom menších miest a dedín prestalo dávať zmysel živiť sa predajom vlastných plodín. Potom však príde dedina, ktorá si vystačí s potravinami, ktoré si sama vypestuje a dokáže odrezať svet. Miestne obyvateľstvo žije predovšetkým z plodín vypestovaných na 40 hektároch miestnej pôdy. Takýchto komunít by prospelo viac aj u nás na Slovensku. Zo zdravotného, spoločenského aj ekonomického hľadiska.

Hovoríme o obci Ungersheim, ktorá má 2200 obyvateľov a leží v oblasti Horný Rýn asi 20 kilometrov od mesta Mulhouse. Každé piatkové ráno sa na námestí pred radnicou, rozloží zeleninárska farma pôsobiaca v obci od roku 2012 so svojím tovarom.

Cieľom Ungersheimu je zabezpečiť potravinovú sebestačnosť obce a vytvoriť miestnu produkciu “od zrna po tanier“, teda ponúkať obyvateľom lokálne potraviny. Dnes sa potraviny, ktoré jeme, dovážajú stovky a niekedy aj tisíce kilometrov väčšinou kamiónmi.

“V prípade krízy, najmä ropnej, by sme sa mohli vzápätí ocitnúť v bezvýchodiskovej situácii. Sme obklopení stovkou hektárov poľnohospodárskej pôdy, ktorá je ale vyhradená na pestovanie monokultúry, akou je obilie alebo kukurica a aj to je určené na export,” hovorí starosta obce Jean-Claude Mensch.

marche-freiburg-14

foto: jds.fr

Obecná rada sa rozhodla s týmto paradoxom skoncovať a v roku 2012 začala využívať časť zo 40 hektárov poľnohospodárskej pôdy, ktorá jej patrí, aby prispela k výžive obyvateľstva. Založila biozelinárstvo Jardins du trèfle rouge (Záhrady červenej ďateliny), ktoré zamestnáva 25 osôb. Toto zeleninárstvo už teraz produkuje asi 30 ton sezónnej zeleniny ročne. Svoje výrobky neponúka len na piatkových trhoch, ale týždenne pripravuje 150 košíkov zeleniny, ktoré predáva domácnostiam a obciam v okolí. Denne tiež dodávajú potraviny do miestnej školy.

Obec sa už v roku 2009 rozhodla podávať školákom stopercentnú biostravu a dnes si želá, aby ich jedlo bolo vyrobené na mieste a aby pochádzalo z miestnych potravín. Nová bio kuchyňa, ktorá funguje od jari 2014, pripravuje 500 jedál denne a zásobuje školskú jedáleň v obci, ale aj školy v okolí. “To preto, aby sme zaistili ekonomickú rovnováhu,” cituje denník Le Monde starostu Mensch.

Pracujeme s dvoma koňmi, nepoužívame na hnojenie žiadnu chémiu, len organický materiál pochádzajúci z obce. A zavlažovanie, ktoré čoskoro uvedieme do prevádzky, bude fungovať na základe solárnej energie,” vysvetľuje mladý farmár Jean-Sébastien Cuisnier. Obec tiež plánuje, že ponúkne dobrovoľníkom prácu pri zbere výmenou za zeleninu a ovocie za nízku cenu.

Tieto iniciatívy obce prijímajú jej obyvatelia väčšinou kladne. “Dobrým argumentom sú kvalita a čerstvosť potravín,” uisťuje Lucile Zwingelsteinová, ktorá pripravuje zeleninové koše. “Dnes ľudia chcú zdravé produkty,” potvrdzuje obyvateľka obce Valérie Stoesserová. A na nákup zeleniny nemusia jazdiť automobilom. To je zaujímavé, najmä pre mnohých starých ľudí, ktorí si môžu kúpiť čerstvú zeleninu v obci, uvádza.

Aby obec povzbudila obyvateľa ku konzumácii miestnych potravín, zaviedla vlani v júli miestnu menu nazvanú radis. Platba v ňou umožňuje využívať nižších cien.

Vedelisteže.sk

Zdroj: vedelisteze.sk,

Pridať komentár (0)