„Instantná káva je odpad,” tvrdí odborník. Inflácia nie je hlavným faktorom zdražovania (ROZHOVOR)

  • Rozhovor s odborníkom na kávu Ladislavom Királym
  • Vysoká cena za kávu nie je spôsobená len infláciou
Odborník na kávu
  • Rozhovor s odborníkom na kávu Ladislavom Királym
  • Vysoká cena za kávu nie je spôsobená len infláciou
ČLÁNOK POKRAČUJE POD REKLAMOU

Káva je každodenným spoločníkom miliónov ľudí po celom svete. Pre niekoho je to rýchla vzpruha, pre iného rituál plný vôní a chutí. Za šálkou dobrej kávy sa skrýva oveľa viac, než sa na prvý pohľad zdá. Od pestovania kávovníka cez spracovanie zŕn až po ich praženie a správnu prípravu. 

Inflácia nie je jediným problémom zdražovania kávy 

V tomto rozhovore sme sa porozprávali s kávovým expertom Ladislavom Királym, ktorý nám priblížil svet výberovej kávy a odhalil najčastejšie chyby pri jej príprave a pražení. Zároveň sme sa venovali aj téme rastúcich cien kávy a otázke, či sa tento trend v budúcnosti ešte zintenzívni.

  • Aká je najväčšia lož, ktorú nám marketing hovorí o káve?
  • Koľko z ceny kávy ide farmárom?
  • Prečo káva v poslednom období tak zdražela? 

Aké sú hlavné faktory, ktoré odlišujú výberovú kávu od komerčnej kávy?

Rozdielov je viacero a do určitej miery sú to dva odlišné svety. Základný rozdiel je podľa mňa v pôvode kávy. Pri výberovej káve vieme jednak odkiaľ pochádza, ale poznáme aj konkrétnu odrodu kávovníkových zŕn a vieme, ako boli spracované. Je to jednoducho jedna konkrétna odroda, konkrétne spracovanie z konkrétnej farmy.

Skúste sa však pozrieť na obal bežnej komerčnej kávy dostupnej v obchodoch, teda na obaly najznámejších značiek. Možno sa dozviete, či ide o arabiku a robustu, ale nič viac. Nepoznáte krajinu pôvodu, región, farmu, konkrétnu odrodu kávovníka a nepoznáte ani spôsob spracovania. V tomto je podľa mňa základný rozdiel.

Výberová káva je káva s pôvodom, ktorá má vďaka tomu svoju charakteristickú chuť odvíjajúcu sa od terroiru, druhu zŕn či spracovania. Komerčná káva svoju charakteristickú chuť nemá, lebo je to akýsi „megamix“ rôznych zŕn, rôznych spracovaní a rôznych pôvodov. Komerčné kávy chutia do veľkej miery podobne, kdežto výberovky môžu doslova „hrať“ stovkami rôznych tónov.

Čo najhoršie sa môže stať s kávou počas praženia alebo skladovania?

Káva je vo svojej podstate ovocie, pretože plody kávovníka pripomínajú naše čerešne a kávovníkové zrnko je kôstka tejto čerešne. Keďže ide o potravinu, môže sa s ňou stať to, čo s každou inou potravinou. Vplyvom nesprávneho skladovania môže degradovať. Teoreticky teda môže chytiť napríklad nejakú pleseň, prípadne sa znehodnotí už len vplyvom času, vyschne a podobne. Zrno sa, samozrejme, môže zničiť aj počas praženia – či sa už prepraží až na uhoľ, prípadne to pražiar môže nezvládnuť aj opačným smerom a kávu podpraží, takže sa v nej ešte nestihnú vyvinúť všetky chuťové kvality.

Aká je podľa vás najväčšia lož, ktorú nám marketing o káve hovorí?

Čítaj viac z kategórie: Zaujímavosti

Zdroj: Instagram 

Najnovšie videá

Trendové videá