KVÍZ: Bryndzové halušky sú slovenská legenda. Ako dobre poznáš naše jedlá?
- Bohatý reliéf Slovenska nám ponúka priestory pre pestovanie a chov rôznych plodín a zvierat, čo ovplyvnilo jedálniček v regiónoch
- Je pravdepodobné, že niektoré zo slovenských jedál možno nespoznáš
- Bohatý reliéf Slovenska nám ponúka priestory pre pestovanie a chov rôznych plodín a zvierat, čo ovplyvnilo jedálniček v regiónoch
- Je pravdepodobné, že niektoré zo slovenských jedál možno nespoznáš
V minulosti bolo Slovensko krajinou roľníkov, až 90% ľudí žilo na vidieku, iba zvyšných 10% v meste. To malo vplyv nielen na našu samostatnosť a históriu, ale aj typický jedálniček, ktorý je dodnes vytvorený z plodín, ktoré sme schopní na našom území vypestovať, no cítiť v ňom aj značnú mieru multietnicity.
Slovenské bryndzové halušky nie sú vôbec typickým jedlom. Najčastejšou stravou boli pre slovenský národ kaše: „Národným jedlom boli jednoznačne kaše – pohánková, jačmenná, z prosa. Servírovali sa na sladko aj na slano a tieto kaše boli aj obradové rituálne jedlá, napríklad na Vianoce,“ prezradila pre Dobré Noviny etnologička Katarína Nádská.
Halušky si náš národ obľúbil vďaka valachom z Rumunska. Boli také populárne, že ich ľudia začali pasovať za národné jedlo. Keďže sme ti o nich čo-to prezradili, v kvíze ich vynecháme.
Na aké slovenské jedlo sa pozeráš?
Youtube/Kuchyňa Lidla reprofoto
Ovocné polievky sú na Slovensku značne obľúbené, hlavne v letných mesiacoch. Vďačíme za ne Maďarom, a teda sú známejšie na juhu Slovenska. Varia sa z ovocia a ovocných štiav, no jedna zo sladkých ovocných polievok je špecifická aj pre vianočné obdobie. Rusíni ju nazývajú slivčanka a je vyrobená zo sliviek, tmavej fazule a lekváru.
Je kapustnica iba sviatočným jedlom?
Youtube/Jeme s Matúšom reprofoto
Kapustnica je kyslá hustá slovenská polievka, ktorú pozná každý. Jej zloženie sa líši od regiónu, v jednom sú neodmysliteľnou súčasťou hríby, inde zase mäso, existuje aj variant so zeleným hráškom. Je sa tradične na Vianoce či Veľkú Noc.
Z akého cesta sa vyrábajú šúľance?
Youtube/ Recepty, nápady a inšpirácie reprofoto
Z klasického zemiakového cesta podobne ako lokše. V tradičnej receptúre sú hlavnou zložkou varené strúhané zemiaky.
Z ktorého regiónu pochádza trdelník?
Youtube/Family Friendly Cooking reprofoto
Skalický trdelník je sladký kysnutý pekárenský výrobok, ktorý je typický pre región Záhorie na Slovensku. Ako prvému pokrmu z prihlásených slovenských tradičných výrobkov sa mu podarilo získať ochranné zemepisné označenie registrované Európskou komisiou v rámci celej Európskej únie.
Odkiaľ k nám pricestovali parené buchty?
Youtube/Kuchyňa Lidla reprofoto
Skutočná krajina pôvodu je Poľsko, pre Slovensko sú špecifické pečené pekárenské výrobky z kysnutého cesta. Parené buchty miluje každý, a preto ich nájdeš v takmer každej typickej slovenskej reštaurácii.
Langoš má aj druhý názov, ktorý na Slovensku označuje jedno z tradičných jedál, vieš aký?
Youtube/cuketka.sk reprofoto
Langoše k nám prišli z Maďarska a sú veľkou pochúťkou na kúpaliskách a festivaloch. Jedná sa o smaženú placku z kysnutého cesta podávanú s cesnakom, syrom, smotanou a kečupom. Jeho druhým názvom je aj podplamenník, napriek tomu, že tento názov si spájame s pečeným koláčom z kysnutého cesta.
Ako Slováci nazývajú toto chutné jedlo, na ktoré sa pozeráš?
Youtube/Nelkafood reprofoto
Jeho názov je podplamenník alebo podpecník. Je to tradičný chlebový posúch obohatený o oblohu napríklad z bryndze, kyslej smotany, slaniny a cibule, ktorý sa pečie v peci. Táto pochúťka sa dá pripraviť aj v klasickej rúre.
Ako sa nazývajú zemiakové placky na strednom Slovensku?
Zenyvmeste/nalepsie-zemiakove-placky
Najčastejšie sa pre označenie tejto zemiakovej smaženej pochúťky používa na Strednom Slovensku výraz Haruľa.
Aké polievky sa na Slovensku podávajú v chlebe?
Youtube/ Recepty, nápady a inšpirácie reprofoto
Najčastejšie sa môžeš stretnúť s týmto špeciálnym spôsobom podávania pri cesnakovej a hustej krémovej zemiakovej polievke, zriedkavo aj pri gulášovej polievke.
Sú lokše prílohou alebo hlavným jedlom?
Youtube/Moja Kuchyňa reprofoto
Konzumácia lokší, placiek zo zemiakového cesta, sa výrazne líši. Zatiaľ čo na východnom Slovensku sa lokše jedia často potreté maslom a s pohárom mlieka, tradičné sú aj plnené kapustou, kačacinou, sú podávané ako príloha ku kačacine a červenej kapuste a pod.
Kvíz bol pôvodne vydaný 16. júla 2020.
Čítaj viac z kategórie: Kvízy
Zdroje: Dobré Noviny, SME, Recepty.aktuality