Ľudia netušia, ako brať zinok správne. Je základ pre viac ako 300 enzýmov v tele, môže ti zachrániť život
- Veľa sa o ňom hovorí, no málokto vie o jeho liečivých účinkoch
- Poradí si so zápalmi či popáleninami a dokáže skrátiť trvanie prechladnutia a chrípky
- Veľa sa o ňom hovorí, no málokto vie o jeho liečivých účinkoch
- Poradí si so zápalmi či popáleninami a dokáže skrátiť trvanie prechladnutia a chrípky
Zinok je minerál, ktorý má kľúčový význam pre posilnenie imunitného systému, udržiavanie zdravej pokožky a ochranu organizmu proti zápalom. Na jeho doplnenie je ideálne obdobie jeseň.
Táto minerálna látka je základnou živinou a naše telo ju samo nevie vyrobiť. Preto je dôležité, aby sme ju pravidelne dopĺňali. Tento minerál môžeme nájsť v určitých potravinách aj vo výživových doplnkoch. Hoci sa môže zdať, že je to bežná látka, odborníci mu pripisujú oveľa väčší význam.
Zinok má kľúčovú úlohu pri tvorbe enzýmov a bielkovín, chráni DNA bunky a podporuje hojenie rán. Ako uvádza portál Pravda, jeho zdroje sú rôznorodé a zahŕňajú rastlinné aj živočíšne potraviny. Pozor ale na jeho množstvo.
Bojovník proti prechladnutiu
Zinok je hneď po železe druhý najrozšírenejší stopový minerál v ľudskom tele, pričom sa vyskytuje vo všetkých bunkách. Železo, ktoré zaujíma prvé miesto, je kľúčové pre hemoglobín v krvi a zabezpečuje rozvod kyslíka po celom tele. Zinok má nezastupiteľnú rolu v tvorbe nad troch stoviek rôznych enzýmov. Tieto enzýmy sú nevyhnutné pre metabolizmus, trávenie, nervovú činnosť a mnohé ďalšie procesy.
Hlavne však zinok významne prispieva k obranyschopnosti organizmu proti rozličným chorobám. Je tiež dôležitý pre správnu funkciu našich chuťových a čuchových zmyslov.
Výskumy potvrdzujú, že zinok prináša množstvo zdravotných benefitov. Predovšetkým posilňuje obranyschopnosť organizmu a jeho nedostatok môže spôsobiť slabnutie imunitnej odpovede tela a zvýšiť výskyt rôznych infekčných, sezónnych chorôb.
Analýza viacerých štúdií naznačuje, že denný príjem 80 – 90 mg zinku môže skrátiť dobu trvania prechladnutia až o 33 %. Staršie štúdie tiež naznačujú, že zinok výrazne znižuje riziko vírusovej infekcie a ešte viac posilňuje imunitu, obzvlášť u starších ľudí.
Po 25. roku života je obzvlášť potrebný
Zinok má účinky tak impozantné, že jeho využitie sa neskončí len pri liečbe prechladnutia alebo chrípky. V zdravotníctve sa bežne využíva na liečbu popálenín, vredov alebo iných kožných poškodení. Jeho význam spočíva v podpore tvorby kolagénu a potlačení zápalu, čo je kľúčové pre proces hojenia. Hoci si telo dokáže kolagén vytvárať samo, najmä v mladom veku, po dvadsiatom piatom roku jeho produkcia klesá a zinok sa stáva dôležitým pomocníkom pri jeho syntéze.

Zároveň zinok bojuje proti zápalom, ktoré môžu vzniknúť v dôsledku oxidačného stresu a pôsobenia škodlivých voľných radikálov, často vyplývajúcich zo zlého stravovania, fajčenia či života v nezdravom prostredí. Aj keď pokožka obsahuje iba okolo 5 % zinku z celkového množstva v tele, je to pre ňu kľúčový minerál, zvlášť pri zotavovaní sa z rôznych kožných poškodení.
Zaujímavý výskum trvajúci približne štyri mesiace dokonca ukázal, že denný príjem 50 mg zinku významne pomáhal ľuďom s diabetickými vredmi.
V kombinácii s týmito živinami je „neporaziteľný“
Zinok môže pomôcť znížiť riziko rôznych ochorení, ktoré sa často objavujú s pribúdajúcim vekom. Je užitočný pri prevencii zápalov pľúc a ochorení očí. Tento minerál podporuje činnosť tzv. T-buniek, ktoré sú dôležitou súčasťou bielej krvinky vedľa červených krviniek a krvných doštičiek a hrajú kľúčovú rolu v boji proti bakteriálnym a vírusovým infekciám.
Staršie osoby, ktoré pravidelne prijímajú dostatočné množstvo zinku, lepšie reagujú na očkovanie proti chrípke, zaznamenávajú nižší výskyt zápalu pľúc a majú zlepšenú celkovú výkonnosť. Podľa niektorých štúdií denný príjem 45 mg zinku môže znížiť výskyt infekcií u seniorov až o 66 %.
Existujú aj zaujímavé kombinácie zinku s inými mikroživinami, ktoré majú výrazné antioxidačné a protizápalové účinky, napríklad so vitamínom E alebo vitamínom C. Spolu so zinkom môže napríklad beta-karotén (provitamín A) výrazne znížiť riziko straty zraku.
Kde sa zinok nachádza?
Našťastie, zinok nájdeš v mnohých potravinách. Je ho dostatok v mäse, ako je hovädzie, bravčové, jahňacie, kuracie a morčacie. Morské ryby, napríklad losos a sardinky, sú tiež bohatým zdrojom tohto minerálu. V oblasti mliečnych výrobkov sú na zinok bohaté jogurty a syry.

Nezabúdaj ani na vajíčka, ktoré sú skvelým doplnkom zinku. Medzi rastlinné zdroje patrí najmä strukoviny, ako cícer, šošovica, fazuľa, ale aj orechy, semená rôznych rastlín, chia semienka a ľanové semienka.
Pozor na množstvo
Ak si zinok dopĺňaš vo forme suplementov, mal by si si dávať pozor na množstvo. Ako informuje portál MojaLekáreň.sk, predávkovanie sa obvykle vyskytuje, ak niekto prijme viac ako 170 mg zinku za deň alebo má dlhodobo zvýšený príjem tohto minerálu.
Nebezpečenstvo predávkovania môže hroziť aj pri práci s kovmi, keď človek vdýchne zinkové pary alebo prach. Typické príznaky predávkovania zahŕňajú hnačku, vracanie, nevoľnosť, bolesti svalov a môže to viesť aj k zhoršeniu vstrebávania medi a železa v tele, čo môže spôsobiť anémiu.
Denná odporúčaná dávka zinku je okolo 10 mg a maximálna denná dávka by nemala presiahnuť 25 mg. Pre najlepšiu absorpciu a využitie zinku v tele sa odporúča užívať ho na prázdny žalúdok.
Čítaj viac z kategórie: Štúdie, prieskumy a analýzy
Zdroje: Pravda, MojaLekáreň.sk