Medvedie mäso mieri na taniere: Veterinári odhalili pravidlá predaja

  • Medvedie mäso bude dostupné na konzumáciu za jasne stanovených podmienok
  • Vyžaduje sa certifikát CITES aj vyšetrenie na trichinelu
Medvede
  • Medvedie mäso bude dostupné na konzumáciu za jasne stanovených podmienok
  • Vyžaduje sa certifikát CITES aj vyšetrenie na trichinelu
ČLÁNOK POKRAČUJE POD REKLAMOU

Medvedie mäso je možné uvádzať na trh za rovnakých podmienok ako mäso inej raticovej zveri. Podľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR (ŠVPS) však platí, že zverina môže byť dodaná do miestnych spracovateľských zariadení len v celku – teda v koži, nerozporcovaná a nestiahnutá. Pre TASR to uviedla Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) SR.

Keďže ide o zver vnímavú na trichinellu, pri uvádzaní na trh formou malých množstiev je potrebné aj vyšetrenie na toto ochorenie (zabezpečuje a hradí užívateľ poľovného revíru),“ priblížili veterinári.

Vyšetrenie na trichinelu je povinné

Veterinári upozorňujú, že medveď patrí medzi druhy, ktoré môžu byť nositeľmi trichinely. Preto je pri uvádzaní mäsa na trh v malom rozsahu potrebné zabezpečiť laboratórne vyšetrenie na toto ochorenie. Náklady na vyšetrenie znáša a zabezpečuje užívateľ príslušného poľovného revíru.

Zároveň poukázali na usmrtenie medveďa, ktoré je možné vykonať troma presne stanovenými spôsobmi. Prvým je lov zo strany užívateľa poľovného revíru na základe výnimky, ktorú vydáva Ministerstvo životného prostredia SR podľa zákona o ochrane prírody a krajiny.

Druhou možnosťou je eliminácia medveďa užívateľom revíru ako členom zásahového tímu na medveďa hnedého, a napokon môže zviera zabiť samotný zásahový tím, a to aj bez účasti revíru. Podľa ŠVPS je zásahový tím automaticky držiteľom výnimky podľa legislatívy.

Medvedie mäso na tanieri len s certifikátom

Štátny tajomník Ministerstva životného prostredia Filip Kuffa nedávno uviedol, že každý problémový medveď, ktorý bol legálne usmrtený a spĺňa všetky požiadavky, bude určený na ďalšie využitie v podobe konzumácie.

Ako dodal, každý, kto plánuje takéto mäso ďalej predávať, musí získať tzv. CITES certifikát. Tento dokument potvrdzuje legálny pôvod jedinca a umožňuje napríklad gastroprevádzkam zaradiť medvedie mäso do svojej ponuky.

O tejto skutočnosti sme ťa prednedávnom informovali aj my. Ako sme uviedli, podľa Kuffu je celý proces legálny a transparentný.

Každý, kto chce medvedie mäso predávať ďalej, však musí požiadať o vydanie tzv. CITES certifikátu. Tento certifikát zaručuje, že jedinec bol legálne odlovený a umožňuje gastroprevádzkam predávať hotové jedlá z medvedieho mäsa ďalej.

Filip Kuffa vo videu na sociálnej sieti uviedol, že každý legálne ulovený medveď, ktorý spĺňa stanovené podmienky, bude ponúknutý na konzumáciu. Zdôraznil, že ide o návrat k tradičnému prístupu. „Nepokračujeme v budajovskom ničomníckom spravovaní rezortu a prístupe, ale nastavujeme nové smerovanie. Tak, ako tomu bolo voľakedy za dávnych čias.“

Reakcie a očakávania

Zároveň vyvolalo toto zavedenie možnosti legálneho predaja medvedieho mäsa rôzne reakcie. Zatiaľ čo niektorí vítajú túto iniciatívu ako spôsob, ako efektívne využiť mäso z problémových jedincov, iní upozorňujú na potrebu dôsledného dodržiavania legislatívy a ochrany prírody.

Ministerstvo životného prostredia SR však ubezpečuje, že všetky subjekty zapojené do tohto procesu budú musieť spĺňať prísne podmienky a mať potrebné povolenia na manipuláciu s medvedím mäsom.

Čítaj viac z kategórie: Zo Slovenska

Zdroje: TASR, archiv siu 

Najnovšie videá

Trendové videá