Michal otvoril novú čajovňu TEABAR: „V ponuke mám tie najlepšie čaje, za ktorými som roky cestoval po Číne“

  • Michal sa ponoril do štúdia čínštiny a čajovej kultúry
  • V Bratislave si otvoril autentickú čajovňu TEABAR
  • Ľudí vzdeláva a ponúka TOP výber čajov
na snímke je Michal, TEABAR, čajovňa
  • Michal sa ponoril do štúdia čínštiny a čajovej kultúry
  • V Bratislave si otvoril autentickú čajovňu TEABAR
  • Ľudí vzdeláva a ponúka TOP výber čajov
ČLÁNOK POKRAČUJE POD REKLAMOU

Bratislava sa môže pochváliť novým čajovým miestom, ktoré stojí za návštevu. Michal Bútor, absolvent šesťročného štúdia čínskeho jazyka, prináša do hlavného mesta unikátny zážitok v podobe čajovne TEABAR.

Michal strávil dlhé roky tlmočením, no jeho skutočná vášeň ho priviedla k čaju – konkrétne k zberu a dovozu najlepších čajov z južnej Číny. Od roku 2012 trávi každú jar tri mesiace na zbere čaju a od roku 2015 sprevádza po čajových horách. Práve to mu umožňuje priniesť do Bratislavy nielen výnimočnú kvalitu, ale aj autentický zážitok.

TEABAR prvýkrát otvoril ako stánok na mestských hradbách v roku 2014. Teraz zažíva renesanciu v nových kamenných priestoroch komunitného centra OMEN house na Sasinkovej ulici. Návštevníci tu môžu ochutnať čaje, ktoré v Bratislave nemajú konkurenciu, a zároveň sa dozvedieť viac o kultúre čaju.

Michal spolu s tímom, Dominikom a Kristínou, ponúka nielen kvalitný čaj, ale aj možnosť hlbšie spoznať tradície a umenie jeho prípravy. Či už prostredníctvom osobných rozhovorov, alebo pravidelných štvrtkových degustácií s čajovými majstrami. Ak máš rád čaj a zaujíma ťa jeho pôvod, TEABAR je miestom, ktoré rozhodne nemôžeš obísť.

O projekte sme sa vďaka nášmu rozhovoru s Michalom dozvedeli viac.

  • Ako vyzerá čajová kultúra v Číne?
  • Ako prebiehalo jeho štúdium čínštiny?
  • Na čo sa môžeme v TEABARe tešiť?

Ako si sa dostal k čínštine?

Čína ma fascinovala už od detstva, najmä jej kultúra, filozofia a jazyk. Spoznanie čínskeho čaju ma nasmerovalo na ďalší životný krok. Keď v roku 2004 otvorili štúdium Čínsky jazyk a medzikultúrna komunikácia na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského, podal som si prihlášku. Keď ma prijali, bol som prekvapený. Vďaka skvelým profesorom (Ľuboš Gajdoš, Jana Benická, Martin Slobodník) a mojej prvej čínskej učiteľke Gao Sijia z provincie Sichuan, som sa jazyku venoval šesť rokov a pokračoval v samovzdelávaní. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Teabar (@teabar.sk)

Bolo štúdium a práca s týmto jazykom náročné?

Áno, nebolo to ľahké. Zo začiatku išlo hlavne o bifľovanie, aj čas v autobuse z Modry som využíval na cvičenie čínskych znakov na zahmlenom okne. Zvládnuť čínštinu na vysokej úrovni z domu je takmer nemožné. Je to množina dialektov a samostatných jazykov, a aj keď ovládate mandarínčinu, nemusíte rozumieť každému Číňanovi. Po ukončení štúdia v roku 2010 som sa rozhodol ďalej vzdelávať a v roku 2012 vycestoval do Číny na čajové plantáže. Dnes už nemám problém telefonovať do Číny a komunikovať v čínskom jazyku aj pomocou znakov.

Čítaj viac z kategórie: Food biznis

Najnovšie videá

Trendové videá