Odborníci tvrdia, že o 40 rokov už nebude na svete žiadna čokoláda

  • Klimatické zmeny majú spôsobiť fatálne zmeny nie len v prírode, ale aj na našom jedálničku
  • Odborníci si všímajú, ako otepľovanie nepriaznivo pôsobí na stromy kakaovníka
  • Experti varujú pred tým, že o 40 rokov už nebude na svete čokoláda
michal-grosicki-457596
  • Klimatické zmeny majú spôsobiť fatálne zmeny nie len v prírode, ale aj na našom jedálničku
  • Odborníci si všímajú, ako otepľovanie nepriaznivo pôsobí na stromy kakaovníka
  • Experti varujú pred tým, že o 40 rokov už nebude na svete čokoláda
ČLÁNOK POKRAČUJE POD REKLAMOU

Hoci si dopraješ čokoládu aj každý deň, možno si nevedel, že stromy kakaovníka rastú len vo veľmi špecifických podmienkach. Nájdeš ich len 20° južne a 20° severne od rovníka. Vzhľadom na to, že klimatické zmeny sú strašiakom planéty už niekoľko rokov a neustále sa zhoršujú, odborníci už dnes varujú pred tým, že s plodmi kakaovníka, sa už o niekoľko rokov budeme môcť rozlúčiť.

Zobraziť celú galériu (2)
zdroj: unsplash.com

V skutočnosti teplota za posledných 30 rokov na našej planéte stúpla o 2,1 °C a ak to takto pôjde aj naďalej, stromy kakaovníka budú zmätené a nemusia plodiť. Pravdou je, že vyššia teplota vysušuje pôdu a množstvo zrážok by už nemuselo stačiť na jej dostatočnú závlahu. Kakaovník tak bude vytlačený do vyšších oblastí, ktoré sú doteraz úzko späté s voľne žijúcimi živočíchmi a malo to takto „divoké“ zostať až do rok 2050. Krajiny s najvyššou produkciou čokolády na svete (napríklad Pobrežie Slonoviny) tak budú musieť voliť medzi biznisom z predaja plodov kakaovníka a ochranou prirodzených ekosystémov.

Správy o možnom nedostatku čokolády prišli od odborníkov už minulý rok, kedy nakupujúci z rozvojových krajín zvýšili svoj dopyt. Štatistiky hovoria, že priemerný spotrebiteľ zo západu skonzumuje ročne 286 čokoládových tyčiniek, a to znamená spotrebu plodov z 10 stromov kakaovníka.

Zobraziť celú galériu (2)
zdroj: unsplash.com

Vzhľadom na to, že od 90. rokov minulého storočia, na trh vstúpili veľkí hráči ako Rusko, Čína, Indonézia, Brazília alebo India, došlo k zvýšenému dopytu a produkcia čokolády už nedokáže pokryť dopyt. Výroba je pod tlakom a odborníci začínajú hovoriť o tom, že o pár rokov by už ročný deficit čokolády mohol predstavovať až 100 000 ton. A čo je najhoršie? Krajiny, kde sa kakaovník pestuje, údajne začínajú bojovať s množstvom pestovateľov, ktorí sa púšťajú do nelegálneho pestovania v chránených krajinných oblastiach.

Zdroj: dailymail.co.uk

Čítaj viac z kategórie: Životné prostredie

Najnovšie videá

Trendové videá