Oliver vytvoril biznis z receptov, ktoré mu zachránili život. Zdravé a cenovo dostupné maškrty si zamilovali stovky Slovákov
- Nechcel sa vzdať sladkostí, tak si pečie vlastné
- Jeho chutný projekt Zdravé maškrty vznikol, aby prežil
- Nechcel sa vzdať sladkostí, tak si pečie vlastné
- Jeho chutný projekt Zdravé maškrty vznikol, aby prežil
Oliver Jenča z Popradu je dôkazom, že aj vážne zdravotné problémy môžu naštartovať niečo skutočne výnimočné. Ako tínedžer si prešiel náročným obdobím – trpel zápalmi, opakovanými hospitalizáciami a chronickou bolesťou. Lekári mu však nedokázali poskytnúť účinné riešenie.
Zlom nastal vo chvíli, keď si uvedomil, že kľúčom k zlepšeniu jeho zdravotného stavu môže byť práve strava. „Až jedného dňa som pochopil, že ak chcem prežiť, musím zmeniť spôsob stravovania. Vyradil som priemyselne spracované potraviny a postupne som sa začal cítiť lepšie,“ spomína Oliver, zakladateľ projektu Zdravé maškrty.
Pečie sám, ručne a zdravo
Jednou z vecí, ktoré musel zo svojho jedálnička vyradiť, boli sladkosti, ktoré miloval odmalička. Nechcel sa ich však úplne vzdať, a tak sa rozhodol, že si ich začne pripravovať sám – zdravé, chutné a bez zbytočných kompromisov. Tak sa zrodil projekt Zdravé maškrty, ktorý dnes prináša ľuďom alternatívu sladkého bez cukru, múky či mlieka, no s dôrazom na kvalitné suroviny a skutočnú chuť. Jeho koláče si postupne získali fanúšikov nielen v Poprade, ale aj širšom okolí.
„Cenotvorbu nastavujem úprimne. Používam kvalitné suroviny, pečiem ručne. Nepredávam nič, čo by som sám nejedol,“ vysvetľuje. Jeho najväčším bestsellerom je ovocný koláč s lesným ovocím – bez cukru, múky či mlieka, no napriek tomu chuťovo bohatý a vyvážený. „Ľudí často prekvapí, že niečo také zdravé môže chutiť tak dobre,“ dodáva.
Oliver pečie denne 3-4 torty a k tomu množstvo zákuskov. Produkcia sa prispôsobuje dopytu i sezóne. V lete kraľujú ovocné chute, v zime orechy a med. „Pečiem v menších množstvách a často len na objednávku, aby sa nič nevyhadzovalo. Ak niečo ostane, darujem to tým, ktorí si to vážia. Nič u mňa nejde nazmar,“ zdôrazňuje.

V Poprade si Zdravé maškrty obľúbili
Zdravé maškrty si získali srdcia Popradčanov aj vďaka autentickému príbehu. „Poprad je moje rodné mesto. Poznám tu ľudí, prostredie a cítim sa tu doma. Ľudia poznajú môj príbeh a vedia, že to, čo robím, myslím vážne,“ hovorí Oliver, ktorý klasické cukrárne nevníma ako konkurenciu. „Moje maškrty sú trošku iný svet. Sú určené pre ľudí s intoleranciami, alergiami alebo tých, ktorí si vedome vyberajú, čo jedia. Nie je to len o chuti, ale aj o zložení.“
Ceny prekvapujú aj spomínaných zákazníkov. Kúsok zdravej torty stojí približne 3 eurá, muffiny necelé 2 eurá a drobné pečivo sa začína na cenách od 40 centov. Popradčanka Lea komentuje: „Najviac nám doma chutili kokosové muffiny ale aj ovocné srdiečka. Prekvapil ma pomer ceny a kvality. Keď si porovnám ceny iných cukrárni s rovnakým konceptom bio zákuskov, Oliver ma ceny veľmi nízko.“

„Rok, kedy ukážem, že sa to dá robiť čisto a zároveň úspešne.“
Najväčšou zákazkou bola zatiaľ veľká svadba, kde pripravil viac maškŕt než bežne za celý týždeň. „Keď pečiem svoje recepty, necítim sa ako v práci. Táto skúsenosť ma naučila lepšie si organizovať výrobu a logistiku,“ spomína.
Oliver je odhodlaný posúvať svoj projekt ďalej. „Mojím cieľom je zlom – aby zdravé maškrty neboli výnimka, ale voľba, po ktorej ľudia siahnu vždy, keď majú chuť na sladké. Chcem dosiahnuť stabilný zisk bez toho, aby som porušil svoje zásady. Rok 2025 vnímam ako kľúčový. Rok, kedy ukážem, že sa to dá robiť čisto a zároveň úspešne.“

Jeho podnikanie ho dnes uživí a vďaka rastúcemu záujmu plánuje aj otvorenie ďalšej prevádzky. Väčšinu investícií pokryl z vlastných úspor. „To najcennejšie, čo sa mi vracia, je dôvera ľudí. A tá má pre mňa väčšiu hodnotu než čísla,“ uzatvára.
Jeho snom je vytvoriť priestor, kde si zákazníci budú môcť vychutnať zdravé maškrty priamo na mieste, s dobrou kávou a v atmosfére, kde sa budú cítiť ako doma. Tak ako to celé začalo – úprimne, srdcom a chuťou robiť veci inak.
Čítaj viac z kategórie: Food biznis