Potravinová správa varuje: Exotické mäso obsahuje nebezpečné množstvo ortuti
- Z luxusnej delikatesy sa môže stať zdravotná hrozba
- V potravine našli nadlimit ortuti
- Povolené limity presiahla o 37 percent
- Z luxusnej delikatesy sa môže stať zdravotná hrozba
- V potravine našli nadlimit ortuti
- Povolené limity presiahla o 37 percent
Regionálna veterinárna a potravinová správa v Komárne zaznamenala vážne porušenie bezpečnosti potravín. Dňa 19. júna 2026 odobrali úradnú vzorku potraviny „žralok modrý steak (Prionace glauca)“ v mraziarenskom sklade spoločnosti PPP PROJEKT-MARKET s.r.o. v Kolárove.
Analýza vzorky odhalila alarmujúci nález – koncentrácia ortuti v mäse dosiahla 1,37 mg/kg, čo predstavuje prekročenie povoleného limitu o 37 %. Nariadenie Komisie (EÚ) č. 2023/915 stanovuje maximálnu hranicu pre ortuť v žraločom mäse na úrovni 1,0 mg/kg.
Najohrozenejšie sú ženy a deti
Podľa veterinárov predstavuje ortuť, najmä vo forme metylortuťe, vážne chronické riziko pre ľudské zdravie. „Najohrozenejšie sú citlivé skupiny ako tehotné ženy, dojčiace matky a malé deti,“ upozorňuje správa.
Pri opakovanej konzumácii by mohlo dôjsť k poškodeniu nervovej sústavy či vývojovým poruchám. Kontaminovaný výrobok pochádzal zo Španielska a distribuoval sa nielen na území Slovenska, ale aj do Maďarska.
Prevádzkovateľ sťahuje nevyhovujúci tovar z trhu
V reakcii na výsledky testovania začal prevádzkovateľ sťahovať rizikový výrobok z obehu. Informoval všetkých svojich odberateľov o zisteniach a zabezpečil stiahnutie žraločieho mäsa z trhu. Zákazníci, ktorí si steak zakúpili, ho môžu vrátiť na mieste predaja.
Medvedie mäso len s vyšetrením a certifikátom
Ako sme ťa informovali v článku, v júli sa pozornosť zamerala na inú netradičnú potravinu – mäso z medveďa hnedého. Štátna veterinárna a potravinová správa SR pripomenula, že medvedie mäso možno predávať podobne ako mäso z raticovej zveri, avšak len za presne stanovených podmienok.
Zverina musí byť dodaná v celku, teda neporcovaná a so srsťou. Navyše je nevyhnutné laboratórne vyšetrenie na prítomnosť trichinely – parazita, ktorý môže byť prítomný v mäse a spôsobiť vážne zdravotné komplikácie.
„Vyšetrenie na trichinellu zabezpečuje a hradí užívateľ poľovného revíru,“ uviedla veterinárna správa. Zabitý medveď musí byť usmrtený zákonným spôsobom – buď výnimkou ministerstva, cez zásahový tím, alebo ako člen tímu zásahovej jednotky. Následne môže byť mäso spracované, ale len po získaní tzv. CITES certifikátu, ktorý potvrdzuje legálny pôvod zvieraťa.
Legálne spracovanie medvedieho mäsa má podporu ministerstva
Podľa štátneho tajomníka Ministerstva životného prostredia Filipa Kuffu má každý legálne usmrtený problémový medveď potenciál na ďalšie využitie – vrátane konzumácie. „Nejde o nič nové, ale o návrat k tradičnému prístupu hospodárenia so zverou,“ uviedol vo videu na sociálnej sieti. Mäso môže byť následne využité v gastroprevádzkach alebo spracované do finálnych výrobkov, avšak len za prísneho dohľadu.
Táto iniciatíva vyvolala rozporuplné reakcie. Niektorí v nej vidia spôsob, ako efektívne využiť mäso z odstrelenej zveri, iní upozorňujú na riziká a potrebu dodržiavať pravidlá ochrany prírody. Ministerstvo však ubezpečuje, že proces bude legálny, transparentný a kontrolovaný.
Veterinárna a potravinová správa zároveň upozorňuje spotrebiteľov, že pri kúpe netradičných druhov mäsa je dôležité dbať na pôvod, zdravotnú bezpečnosť a platné certifikácie.
Čítaj viac z kategórie: Zo Slovenska
Zdroje: SVPS, Archív SIU