Pozor, u slovenského výrobcu našli kontrolóri „kontaminované mäso“. Zisti, či ho nemáš doma

  • V priebehu 30 dní nejde o jediný výrobok, v ktorom preukázali prítomnosť baktérie
  • Aktuálne sú tieto výrobky pozastavené na expedovanie
Na snímke je kuracie mäso
  • V priebehu 30 dní nejde o jediný výrobok, v ktorom preukázali prítomnosť baktérie
  • Aktuálne sú tieto výrobky pozastavené na expedovanie
ČLÁNOK POKRAČUJE POD REKLAMOU

Štátna veterinárna a potravinová správa na svojom webe pravidelne informuje o nevyhovujúcich výrobkoch.

V utorok (2.1.) upozorňuje na kuracie prsia chladené, ktoré kontrolovala na prevádzke Tauris a.s., Potravinárska 6, 979 01 Rimavská Sobota. Ide o produkt s dátumom spotreby 2. 12. 2023, takže Slováci by si mali skontrolovať svoje mrazničky, či tam toto mäso nemajú. Nevyhovujúce mäso má pôvod v Poľsku.

„Dodaná vzorka nie je v súlade s požiadavkami Nariadenia Komisie (ES) č. 2073/2005 z 15. novembra 2005 Európskeho parlamentu a Rady o mikrobiologických kritériách pre potraviny (Ú.v. EÚ L 338) v znení neskorších predpisov, Kapitola 1. Kritériá bezpečnosti potravín – 1.28: vo vzorke bola potvrdená prítomnosť baktérií Salmonella Enteritidis,“ píše ŠVPS SR.

Dodáva, že tieto výrobky sú pozastavené na expedovanie a zároveň boli pozastavené dodávky ďalšej suroviny od dodávateľa z Poľska.

V priebehu 30 dní nejde o jediný výrobok, v ktorom preukázali prítomnosť baktérie.

Ako sme totiž informovali 18. decembra, problémy môže narobiť aj mleté mäso, ktoré si si mohol zakúpiť v Tescu. Išlo o výrobok Mleté bravčové mäso 20 % tuku 0,5 kg.

Číslo šarže je 420331103A a dátum spotreby 28. 11. 2023. Krajina pôvodu výrobku je Poľsko a vyrába ju Hilton Foods Ltd. SP z.o.o., Strefowa 31, 43-100 Tychy, schvaľovacie číslo PL24770305WE, Poľsko.

Kontaminované mäso bolo nájdené v novembri aj na pultoch Kauflandu. Išlo konkrétne o 500-gramové balenie mletého morčacieho mäso z dolného stehna s označením šarže L:2581285. Výrobcom tohto produktu je Gallicoop Pulykafeldolgozo Zrt., Ipartelep 531/1, POB 73, Szarvas H-5540 Maďarsko.

Analýza vzorky potvrdila prítomnosť baktérie Salmonella Stanley. Tento produkt bol na Slovensko dodaný z Maďarska v množstve 4 830 kilogramov. Výrobok sa už na trhu nenachádza, keďže je po dátume spotreby. Aj napriek tomu by si sa mal pozrieť do svojej mrazničky, či v nej toto mäso nemáš.

Ako bojovať so salmonelou?

Salmonelóza sa najčastejšie šíri prostredníctvom nedostatočne tepelne upraveného a kontaminovaného mäsa, tepelne neupraveného mlieka, slepačích vajec a ich výrobkov. Podľa informácií TASR to potvrdila hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Daša Račková. Hygienici odporúčajú ľuďom jednoduchý postup, ako eliminovať salmonelu v týchto potravinách.

Úrad verejného zdravotníctva vyzýva na varenie jedál pri teplote minimálne 70 stupňov Celzia, pričom ideálna teplota je 75 stupňov Celzia.

„Baktérie sa v potravinách množia a prežívajú pri chladničkovej teplote aj v mrazených potravinách. Teplota 70 stupňov Celzia ich zničí, preto vždy overte, či jedlá dosiahli túto teplotu. Šťava z dobre uvareného mäsa a hydiny by mala byť číra, nie ružová,“ vysvetlila hovorkyňa.

Aby ste zničili salmonelu vo vajciach, stačí ich variť desať minút pri teplote 70 stupňov Celzia.

„Vajíčka, najmä v horúcich mesiacoch, radšej uvarte, a volské oká opražte z oboch strán,“ doplnila hovorkyňa. Podľa nej môžu byť zdrojom salmonel aj vajcia z iných druhov hydiny. „Vyhýbajte sa konzumácii týchto rizikových potravín,“ odporučil.

Úrad tiež vyzýva ľudí, aby boli obozretní pri nákupe mäsových výrobkov, sledovali dobu spotreby alebo dátum minimálnej trvanlivosti, a tiež senzorické zmeny, ako zmenu farby, pachu alebo osliznutie.

„Pri nákupe mäsa v chladiacej taške a jeho čo najrýchlejšom umiestnení v chladničke alebo mrazničke sa snažte,“ doplnila Račková. Dôležité je tiež dodržiavať správnu technológiu a osobnú hygienu pri príprave jedál a oddeľovať surové potraviny od uvarených pokrmov.

Treba podľa neho dodržiavať aj pravidlá hygieny pri používaní pracovných pomôcok a dostatočne čistiť pracovné plochy. Apeluje aj na správnu manipuláciu so surovinami a jedlami aj ich správne skladovanie.

„Nenechávajte jedlá, potraviny a nápoje na priamom slnku, či už pri bazéne, na terase chaty alebo v aute,“ zdôraznil.

Čítaj viac z kategórie: Hlavné správy a aktuality

Zdroje: ŠVPS, TASR

Najnovšie videá

Trendové videá