Pozreli sme sa na vyhrotené kávy s mliekom. Nachádza sa medzi nimi klasika, ale aj unikáty
- Každá krajina má svoju vlastnú kávovú kultúru
- Mliečne nápoje sú neoddeliteľnou súčasťou každej kaviarne
- Každá krajina má svoju vlastnú kávovú kultúru
- Mliečne nápoje sú neoddeliteľnou súčasťou každej kaviarne
Ak si si myslel, že cappuccino a café latté sú jediné dva mliečne kávové nápoje, tak ťa musím sklamať. Po celom svete existujú skutočne všemožné varianty mliečnych drinkov v kombinácii s kávou. My sme sa pozreli na tie najviac zaujímavé a zároveň aj na tie, ktoré nájdeš úplne bežne v tvojej lokálnej kaviarni.
Cappuccino
Pokiaľ je reč o mliečnych nápojoch z kávy, tak by sme sa najskôr mali pozrieť na úplného kráľa všetkých mliečnych káv. Zloženie kávy je skutočne ikonické. Kombinuje malú dávku kávy, dnes zvyčajne jednu dávku espressa, teplé mlieko a mliečnu penu na vrchu. Každá kaviareň ho robí trošku inak, avšak správny pomer by mal byť 1:1:1.

Pôvod sa pripisuje Taliansku aj spolu s názvom. Ten referuje na mníchov z kapucínskeho rádu. Práve ich plášte pripomínali farbou kombináciu, ktorú mlieko s kávou vytvára.
Dnes sa podáva stále buď veľmi jednoducho, alebo s rôznymi príchuťami či posýpkami, ako je napríklad práškové kakao a škorica.
Flat white
Keby si si pred desiatimi rokmi v kaviarni vypýtal flat white, barista by určite ostal „vyhúkaný“. V súčasnosti však ide o nápoj, ktorý si razí svoju cestu k popularite.
Dalo by sa povedať, že je vo veľmi tesnom závese v obľúbenosti oproti capuccinu. Zloženie tejto kávy je podobné s tým, ktoré poznáme pri cappuccine. Základným rozdielom však je dvojitá dávka espressa, inak povedané espresso doppio.

Tento nápoj je jedným z tých skutočne mladších nápojov a pripisuje sa Austrálii a Novému Zélandu. Názov sa tiež dá ľahko odvodiť. Flat white v doslovnom preklade znamená ploché biele. Má to byť presný opak toho, čo si predstavíš pod malou čiernou kávou.
Eggnog latté
Každý rok sa vyskytne zopár sezónnych kávových drinkov. Cez leto tu máme napríklad espresso tonic. Na jeseň zas napríklad pumpkin spice latté.
Ak by však akýkoľvek nápoj mal vystihovať zimu a Vianoce, bolo by to eggnog latté. Ide o latté, do ktorého je pridaný kvalitný vaječný likér. Miestami tiež známe ako alžírska káva. Táto sa však na rozdiel od tej alžírskej podáva bez šľahačky.
Začiatok tohto fenoménu sa pripisuje Amerike. Zaslúžil sa o neho známy reťazec kaviarní Starbucks. Nápoj sa takmer okamžite stal veľkým hitom a podáva sa už aj vo viacerých kaviarňach na Slovensku. Sladkosť a sýtosť dodáva nápoju skvelé vlastnosti na to, aby sa stal tvojím zimným tekutým dezertom.
Affogato
Keď už sme pri sezónnych drinkoch, tak zaspomínajme na chvíľku na leto. Vonku je horúco a ty sa urgentne potrebuješ schladiť, pokiaľ možno s doplnením kofeínu? Affogato by mohlo byť priamo pre teba. Kombinuje lahodnú chuť výrazného espressa doppia a krémovosť aj nadýchanosť vanilkovej zmrzliny.

Samotný názov pochádza z taliančiny a doslovný preklad znamená utopený. Presne to sa pri príprave afogatta deje. Kopček vanilkovej zmrzliny jednoducho utopíš v dvojitej porcií espressa.
Cà phê sữa đá
Vietnam je veľká kávová veľmoc. Je druhým najväčším vývozcom kávy na svete a je známy hlavne vďaka odrode Robusta. Vo Vietname sa zároveň objavila aj veľmi sladká káva cà phê sữa đá. Jej sladkosť zapríčiňuje hlavná ingrediencia – kondenzované mlieko.

Celá príprava spočíva v tom, že sa nasype mletá káva do kovového sitka, ktorú zaleješ a necháš prekvapkať. Následne ju naleješ do pohára spolu s kondenzovaným mliekom. Najčastejší variant je s ľadom za studena.
Frappé a freddo
Presunieme sa naspäť do európskych krajín. Tentokrát do Grécka. Z tohto štátu pochádza ďalší kávový nápoj, a to frappé. Tento nápoj sa stal populárnym aj na Slovensku a vidieť ho môžeš vo veľa kaviarňach. Základom frappé je našľahaná instantná káva, cukor a mlieko. Často sa pridáva napríklad aj kopček zmrzliny a podáva sa na studeno.

Pokiaľ by sme chceli kvalitnejšiu verziu tohto nápoja, tak ho môžeme nazvať freddo. Ide v podstate o totožný nápoj až na to, že instantnú kávu nahradíš čerstvo uvareným espressom.
Cortado
Pokiaľ nevieš, či chceš iba maličké espresso machiatto alebo väčšie cappuccino, tak cortado bude pre teba správnou voľbou. Ide o espresso, ktoré je rovnakým dielom doplnené o mliečnu penu. Má tak zjemniť pre niekoho ostré tóny espressa, ale zároveň tvoju kávu nezjemniť úplne na „kakavko“.

Pôvod sa v tomto prípade pripisuje Španielom. Slovíčko cortar v španielčine znamená rezať. Presne to je dôvod, prečo mliečnu penu do espressa dať – aby si prerezal intenzívnu chuť espressa.
Caffé Breve
Naším posledným drinkom je caffé breve, ktorý je pôvodom z USA. Ide o amerikanizovanú verziu talianskeho cappuccina. Jeho príprava je takmer totožná až na jednu ingredienciu. Je ním známy produkt half-a-half. Ide o pomer 1:1, keď zmiešate plnotučné mlieko a nízkotučnú smotanu na šľahanie.

Výsledkom je teda ešte nadýchanejší zážitok ako z cappuccina. Výrazný je hlavne pre svoju bohatú, hustú a krásnu lesklú penu na vrchu.
Čítaj viac z kategórie: Food biznis


