Renomovaný kardiochirurg odporúča 6 superpotravín, ktoré nahradia mäso: Zlepšia výkon mozgu a dodajú energiu

  • Kardiológ odporúča 6 rastlinných potravín plných bielkovín
  • Zlepšia výkon tvojho mozgu, dodajú energiu a prospejú tvojmu zdraviu
ľanové semienka nemocnica
  • Kardiológ odporúča 6 rastlinných potravín plných bielkovín
  • Zlepšia výkon tvojho mozgu, dodajú energiu a prospejú tvojmu zdraviu
ČLÁNOK POKRAČUJE POD REKLAMOU

Nemusíš každý deň zjesť obrovský kus mäsa, aby si pokryl ideálny denný prísun bielkovín. Nadmerná konzumácia živočíšnych bielkovín, najmä z veľkochovov, ti podľa odborníkov môže priniesť viac škody než úžitku.

Renomovaný kardiochirurg Steven Gundry potvrdzuje, že veľa červeného mäsa môže viesť k zvýšenému zápalu v tele, rýchlejšiemu starnutiu a vyššiemu riziku chronických ochorení. Jedným z hlavných vinníkov je cukrová molekula Neu5Gc, ktorá sa prirodzene nachádza v červenom mäse. Tvoje telo ju považuje za cudzorodú látku, čo spúšťa imunitnú reakciu a dlhodobý zápal.

Výskum opakovane potvrdzuje, že bielkoviny z nemäsitých zdrojov môžu byť prospešnejšie pre zdravie, dlhovekosť aj výkon mozgu. Ako uvádza CNBC, týchto šesť potravín bohatých na bielkoviny si tvoj mozog zamiluje.

Šošovicová bielkovina

Šošovica patrí medzi najbohatšie rastlinné zdroje bielkovín a obsahuje menej kalórií než väčšina ostatných strukovín. Je zároveň bohatá na rezistentný škrob a prebiotickú vlákninu, ktoré vyživujú črevný mikrobióm a podporujú zdravé trávenie. Pred varením je dobré šošovicu namočiť alebo pripraviť v tlakovom hrnci. Zníži sa tak obsah lektínov, ktoré môžu spomaľovať vstrebávanie živín. Šošovica sa výborne hodí do polievok, hustých zeleninových jedál či do domácich veggie burgerov.

Konopné semienka

Konopné semienka patria medzi zriedkavé rastlinné zdroje bielkovín, ktoré obsahujú všetkých deväť esenciálnych aminokyselín, vďaka čomu sú kompletným proteínom. Sú bohaté na omega-3 mastné kyseliny, horčík a vlákninu prospešnú pre trávenie a črevnú mikroflóru. Pri výbere siahni po organickom, za studena lisovanom konopnom proteíne bez pridaných cukrov. Konopné semienka doplň do šalátov či na pečenú zeleninu, práškový proteín zas môžeš pridať do smoothie.

Chia semienka
zdroj: Freepik

Orechy Barù

Pôvodom z brazílskeho regiónu Cerrado patria orechy Barù medzi najbohatšie orechy na obsah bielkovín v jednej porcii. Okrem toho sú plné antioxidantov, vlákniny a ponúkajú výraznú, jemne zemitú chuť s chrumkavou textúrou. Dajú sa nájsť vo väčších potravinách alebo online. Chuťou pripomínajú kombináciu arašidov a mandlí, takže sú ideálne ako zdravá desiata počas dňa.

Bielkoviny zo spiruliny

Táto modrozelená riasa patrí medzi potraviny s najvyšším obsahom bielkovín na svete – hmotnostne tvorí takmer 70 % jej zloženia. Obsahuje železo, vitamíny skupiny B a silný antioxidant fyko­kyanín, ktorý podporuje zdravie mozgu a správnu funkciu imunitného systému. Spirulinu môžeš pridať do smoothie alebo čerstvých štiav. Alternatívou je chlorella – ďalšia výživná riasa dostupná vo forme prášku alebo tabliet.

Spirulina
zdroj: Getty Images/Pillipphoto

Ľanové semienka

Ľanové semienka sú výborným zdrojom rastlinných bielkovín, omega-3 mastných kyselín a lignanov, ktoré môžu prispievať k hormonálnej rovnováhe. Dôležité je však vedieť, že v celom stave telo nedokáže spracovať všetky prospešné látky, preto je lepšie siahať po mletých ľanových semienkach. Najlepšie je kúpiť celé semienka a pomlieť ich tesne pred použitím, aby si zachovali čerstvosť a živiny. Mleté ľanové semienka môžeš pridať do smoothie, posypať nimi šalát alebo použiť pri pečení rýchleho raňajkového muffinu v hrnčeku.

Cirok

Počul si už o potravine zvanej cirok? Ide o starobylú obilninu bohatú na bielkoviny s jemne sladkastou, orieškovou chuťou. Jedna šálka obsahuje až 21 gramov bielkovín, čo je viac než dve šálky quinoy a 85 gramov ciroku má viac železa než porcia steaku. Okrem toho sa cirok označuje ako výborný zdroj polyfenolov a patrí k málo obilninám, ktoré neobsahujú lektíny. Cirokovú múku môžeš použiť pri bezlepkovom pečení alebo zvoliť vo forme cestovín ako vysokoproteínové rastlinné jedlo.

Čítaj viac z kategórie: Štúdie, prieskumy a analýzy

Zdroj: CNCB

Najnovšie videá

Trendové videá