Rozmanitosť, tímovosť aj príležitosti. Prečo zamestnancov baví práca v McDonald’s?
Spoločnosť McDonald’s ostáva aj napriek meniacemu sa trhu práce jedným z najstabilnejších zamestnávateľov v gastro sektore. Ako najväčší prevádzkovateľ reštaurácií na Slovensku zamestnáva po celej krajine viac ako 3 400 ľudí, pričom ich počet vďaka expanzii a novým reštauráciám každým rokom rastie.
Obľúbená sieť, ktorá pôsobí na slovenskom trhu už 28 rokov, ponúka svojim zamestnancom okrem stabilnej práce aj príležitosti na profesijný rast. V McDonald’s majú zamestnanci skvelú príležitosť postupovať v kariére v rámci spoločnosti. Mnohí zo súčasných manažérov pracovali na začiatku svojej kariéry ako brigádnici. Aj príprava hranolčekov tak môže byť odrazovým mostíkom k príležitosti viesť veľký tím.
McDonald’s je známy aj vďaka flexibilným pracovným podmienkam. Ponúka rôzne formy úväzkov, vďaka čomu vo firme nachádzajú uplatnenie študenti, mamičky či oteckovia na rodičovskej dovolenke, zdravotne znevýhodnené osoby i seniori. Medzi ďalšie obľúbené benefity zamestnancov patrí karta so zľavami či individuálne bonusy a odmeny. Veľký dôraz kladie firma aj na podporu rovnosti a inklúzie a rovnaké pracovné podmienky pre všetkých.
Vďaka starostlivosti o zamestnancov sa McDonald’s opakovane dostáva medzi top lídrov v celonárodnej ankete Najzamestnávateľ. Spokojnosť potvrdzujú aj jeho dlhoroční pracovníci, ktorí vyzdvihujú nielen možnosti kariérne napredovať, ale aj skvelý kolektív či pestré pracovné dni.
Prečo ich baví práca v spoločnosti McDonald’s aj po rokoch?
Dávid Rakytiak pôsobí v McDonald’s na pozícii Senior department leader v pobočke v Central Bratislava štyri roky, celkovo však v spoločnosti pracuje už od roku 2010. Naučil sa tu množstvo zručností, ako time manažment, plánovanie smien, zabezpečenie chodu reštaurácie alebo trénovanie ľudí.
„Najviac som sa našiel v mentoringu a posúvaní zamestnancov,” hovorí Dávid, ktorý túžil rozšíriť svoju pôsobnosť naprieč celým Slovenskom. Preto s radosťou prijal ponuku od McDonald’s na pozíciu Learning & Development Specialist, v rámci ktorej sa bude môcť čoskoro naplno venovať rozvoju a vzdelávaniu zamestnancov.
Aj na základe svojich skúseností vie, že správne vedenie je nesmierne dôležité. „Vždy ma veľmi motivovala spätná väzba od nadriadených, ktorí vo mne videli potenciál skôr ako ja. Ak v zamestnancoch vidieť odhodlanie a chuť pracovať, nie je problém, aby sa v rámci firmy človek rýchlo vypracoval,” uzatvára.

Silvia Dobrotková pracuje pre McDonald’s už 27 rokov, teda takmer od začiatku pôsobenia značky na slovenskom trhu. Ako 16-ročná sa rozhodla privyrobiť si prácou v reštaurácii popri škole. Z McDonald’s však neodišla ani po štúdiu a postupne sa vypracovala na manažérku reštaurácií. Stará sa o fungujúci chod prevádzok a ich zamestnancov. Nedávno prijala novú výzvu – riadenie dvoch reštaurácií naraz – v bratislavských obchodných centrách Danubia a Vivo.

Vďaka svojej práci je v dennom kontakte s mladými kolegami, ktorých pokladá za najväčšiu devízu svojho zamestnania. „Môžete ich formovať, pomáhať im, byť im oporou, ukázať im, že ste tu pre nich. Vedúci reštaurácie je v podstate taký psychológ. Udržiavajú ma stále v dianí, vďaka nim viem, čo sa medzi mladými deje,” smeje sa Silvia. Dôležité je podľa nej chodiť do práce s úsmevom a neprenášať prípadnú zlú náladu na zamestnancov. Keď je to potrebné, nemá problém pomôcť s obsluhou zákazníkov alebo v kuchyni – postup prípravy hamburgeru ovláda stále. „Samozrejme, nemám už znalosti úplne vo všetkom, ale nevadí, aspoň majú decká zábavu a naučia niečo aj oni mňa,” dodáva.
Skúsenosti Valeriána Pohronského s prácou v McDonald’s sú naozaj bohaté. Aj keď mala byť jeho životná cesta iná, keďže študoval pozemné stavby a architektúru na STU, rozhodol sa pre rozvíjanie kariéry práve v obľúbenej sieti reštaurácií. V priebehu siedmich rokov sa z brigádnika, neskôr zamestnanca, trénera a manažéra na prevádzke vypracoval na marketingového koordinátora a dnes je marketingovým špecialistom.
„Kariérny rast je tu úplne prirodzený, na mnohé vyššie pozície, ktoré nevyžadujú úzku špecializáciu alebo vysokú školu, sa uprednostňujú ľudia priamo z prevádzok,” približuje Valerián. V práci najviac oceňuje každodennú rozmanitosť, kolektív aj priestor na sebarealizáciu a uplatňovanie vlastných nápadov.
S láskou však spomína aj na brigádnické časy v reštaurácii McDonald’s, najmä na prípravu jedál a nápojov, ktorá ho veľmi bavila. „Na prvý pohľad to môže vyzerať ako makačka, ale opak je pravdou. Človek sa rýchlo zaučí a potom robí hamburgery či hranolčeky automaticky. Ja som to vnímal ako psychický relax, pri ktorom sa dala vypnúť hlava,” spomína Valerián. Prácu v McDonald’s by odporučil každému, kto sa nebojí nových výziev, je cieľavedomý a verí si. To je dôležitejšie než skúsenosti, ktoré sa dajú postupne nadobudnúť.

Monika Mikulová pôsobí na pozícii Employer reputation & recruitment consultant pre slovenský a český trh len niekoľko mesiacov. „Je to pre mňa veľká výzva, pretože sú to dva úplne odlišné trhy. Uchopiť to z pohľadu jedného človeka zo Slovenska je náročnejšie, ale na túto novú skúsenosť sa veľmi teším,” prezrádza Monika. Jej hlavnou zodpovednosťou je vytvárať pozitívnu reputáciu McDonald’s ako zamestnávateľa, ako aj nábor zamestnancov pre centrálu spoločnosti.
Monika je príkladom, že sieť reštaurácií dáva ľuďom príležitosť naučiť sa mnoho z fungovania veľkej medzinárodnej spoločnosti a nadobudnúť rôzne skúsenosti prakticky pod jednou strechou. Pre McDonald’s pracuje už od roku 2017, odkedy si prešla viacerými pozíciami.
Na práci ju najviac baví, že v nej absentuje rutina, oceňuje spoluprácu a odhodlanosť kolegov. „Mám rada rozmanitosť. Každý deň sa stretávam s množstvom ľudí, denne prichádzam do kontaktu s niečím novým. Tá McFamily, ktorú máme v rámci našich hodnôt, je prítomná pri každej tímovej práci. Keď vidím, ako spolu dokážeme výborne a bez problémov fungovať, a to nielen lokálne, ale aj medzinárodné tímy, je to pre mňa vždy veľmi silný moment,” konštatuje.

Čítaj viac z kategórie: PR