Salmonela a starý dátum exspirácie. Poľské mäso spôsobilo na Slovensku opäť rozruch

  • Kontrolóri našli pokazené kuracie mäso
  • Kuracie prsia pochádzajú z Poľska
kura, kuracie mäso
  • Kontrolóri našli pokazené kuracie mäso
  • Kuracie prsia pochádzajú z Poľska
ČLÁNOK POKRAČUJE POD REKLAMOU

Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) SR našla po dlhšom čase pokazené kuracie mäso. Kuracie prsia pochádzali z Poľska. Mäso sa našlo v Košiciach v prevádzke DALTON spol. s. r. o., Napájadlá 1/A, 042 47 Košice. Informuje o tom ŠVPS SR na webovej stránke.

Odber sa vykonal zo vzorky výrobku „Kuracie prsia – rezne“, šarža 3322, DS 1. 12. 2021, krajina pôvodu Poľsko, dovozca Zakłady Mięsne Szubryt Sp. z o. o., Węgrzynek 50, Chełmiec 33-395 Poľsko, PL 12100305 WE. Vo vzorke bola zistená prítomnosť Salmonelly Enteritidis. Výrobok je tohto času po dátume spotreby.

Okrem kuracieho problém aj s bravčovým, len trochu iný

Slovensku hrozí v budúcom roku nedostatok domáceho bravčového mäsa. Počet prasníc sa totiž od roku 2001 zmenšil v SR zo 131-tis. (90 % sebestačnosť) na 34-tisíc a tento počet pre koronakrízu a najmä africký mor ošípaných (AMO) neustále klesá.

Chovatelia vyzývajú vládu na okamžitý zásah, inak počet prasníc klesne v roku 2022 v SR o ďalších 15 %. Informoval o tom 9. novembra 2021 výkonný riaditeľ Slovenskej asociácie chovateľov ošípaných (SACHO) Peter Polák.

Aktuálne sa na slovenskom trhu predáva iba 30 % domáceho bravčového mäsa, zvyšok tvorí dovoz. V poslednom období sa navyše zapájajú do dovozu podľa SACHO vo väčšej miere tretie krajiny. Chovateľom robia problémy aj rastúce ceny kŕmnych zmesí (nárast 60 %) či energií (50 %). K tomu pribudli náklady na dezinfekciu spôsobené AMO a COVID-19. Naopak, cena bravčového klesla v niektorých prípadoch podľa SACHO až o 30 %.

Situácia na Slovensku je taká, že ak neprídu štátne opatrenia, bravčové mäso nemusí byť dostupné. To neplatí iba o Slovensku, ale o viacerých krajinách EÚ. Tým však dané štáty pomáhajú na národnej úrovni. U nás to tak nie je,“ uviedol Peter Polák.

Bravčové mäso je podľa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) najvyužívanejším mäsom v domácej kuchyni. Spotreba na obyvateľa je 37 kilogramov na osobu na rok.

Práve preto je tu reálna obava, že v budúcom roku pre pandémiu COVID-19 a AMO nebudú bez pomoci štátu žiadne dostupné prasnice. Čo sa týka opatrení, štát by mal aspoň propagovať spotrebu domáceho bravčového mäsa prostredníctvom médií. Exekutíva sa musí prestať hádať a začať reálne pracovať pre slovenský vidiek,“ doplnil predseda SPPK Emil Macho.

Agrorezort v reakcii uviedol, že si uvedomuje vážnu situáciu, v ktorej sa ocitli chovatelia ošípaných i spracovatelia bravčového mäsa v súvislosti s epidémiou afrického moru ošípaných.

Preto ministerstvo spustilo kampaň na zastavenie šírenia AMO, boli prijaté rázne opatrenia na zabránenie veľkých škôd vo veľkochovoch a aktuálne pripravuje mimoriadnu pomoc vo výške 2 mil. eur na zmiernenie následkov AMO.

Okrem toho sú otvorené dve výzvy vo forme tzv. Zelenej nafty vo výške 30 miliónov eur a Pôdohospodárska platobná agentúra (PPA) v krátkom čase vyhlási výzvy 4.1 „Podpora na investície do poľnohospodárskych podnikov“ a 4.2 „Podpora pre investície na spracovanie /uvádzanie na trh a/alebo vývoj poľnohospodárskych výrobkov“ vo výške 159 a 170 miliónov eur, z ktorých budú môcť podniky z oblasti chovu a spracovania bravčového mäsa čerpať peniaze.

MPRV SR zároveň dodalo, že pomáha chovateľom a prevádzkovateľom bitúnkov aj nefinančne, podporuje schválenie prevádzok a bitúnkov pre spracovanie mäsa zo zóny II a III (s výskytom AMO).

Máme dohodnutý celý proces od chovateľa až po finálne tepelne spracované výrobky. Zároveň bude v najbližších dňoch podpísané memorandum o spolupráci medzi MPRV, Štátnou veterinárnou a potravinovou správou (ŠVPS), chovateľmi, porážacími a spracovateľskými zväzmi a obchodníkmi o aktívnom riešení a spoločnom postupe pri boji proti AMO,“ dodal agrorezort.

Čítaj viac z kategórie: Zo Slovenska

Zdroj: SITA

Najnovšie videá

Trendové videá