Slovenská parenica: Je klenotom nášho syrárstva, no ručne robenú tak ľahko nenájdeš

  • Na mnohé naše potraviny môžeme byť právom hrdí. Vo svojej autentickej podobe ich totiž nenájdeš nikde inde na svete! Jedným z našich najvzácnejších pokladov je tradičná slovenská parenica s 200-ročnou tradíciou, ktorá bola nie náhodou vyhlásená za "kráľovnú syrov".
collagewdwcw
  • Na mnohé naše potraviny môžeme byť právom hrdí. Vo svojej autentickej podobe ich totiž nenájdeš nikde inde na svete! Jedným z našich najvzácnejších pokladov je tradičná slovenská parenica s 200-ročnou tradíciou, ktorá bola nie náhodou vyhlásená za "kráľovnú syrov".
ČLÁNOK POKRAČUJE POD REKLAMOU

Svoje gurmánske delikatesy poctivo chránia Francúzsko, Taliansko či Španielsko, no nezaostávame ani my na Slovensku. Dnes už máme v systéme Politiky kvality EÚ zaregistrovaných 18 tradičných potravín a produktov, ktoré nesú ochrannú známku. Skalický trdelník, Slovenská bryndza, Slovenský oštiepok, Klenovecký syrec či Oravský korbáčik sú jednými z najobľúbenejších.

Neprekvapí, že väčšinu z nich tvoria syrové výrobky, za ktoré vďačíme tradícii chovu oviec a salašov. Dôvod k oslave nám teraz dáva výročie našej slovenskej parenice, ktorá sa pýši chráneným zemepisným označením EÚ už 9 rokov. Prínosom chráneného označenia nie je len ochrana pred kopírovaním, ale aj ochrana samotného produktu, aby sa zachovala jeho tradičná receptúra a parenica chutila stále rovnako.

Realitou však je, že podľa tradičného spôsobu ju vyrábajú už len niektoré salaše, ako Salaš Krajinka či Zázrivá. Tá zo supermarketu je vyrobená priemyselne a v zložení zvyčajne prevažuje kravské mlieko. Podľa definície je parenica ťahaný, parený a jemne údený ovčí syr, ktorý je zvinutý do dvoch zvitkov v tvare S, s jemnou slanou chuťou ovčieho mlieka a údenia. Výška „kotúča“ by mala mať 5 až 8 cm a priemer 6 až 8 cm.

Pôvodný salašnícky spôsob výroby používal čerstvé ovčie mlieko alebo zmes ovčieho a kravského. To najprv prešlo syrením a premenou na syrovú hrudku. Tá sa následne nechala kysnúť na teplom mieste. Potom sa syr ponoril do horúcej vody, aby sa z neho dali naťahovať pásy syra. Tie sa vložili do slaného roztoku a potom stočili do tvaru špirály. Hotová parenica vznikla spojením dvoch špirál a ich zviazaním syrovým motúzikom. Parenica sa následne ešte ponorila do studeného soľného roztoku a potom sa zaúdila.

Už na prvý pohľad je vidieť, aký zložitý je tradičný spôsob výroby. Aj to je dôvodom, prečo tradičnú parenicu nájdeme čoraz zriedkavejšie a samozrejme aj za vyššiu cenu. Stojí však za to ochutnať tú skutočne poctivú, ktorej výroba má takmer 200-ročnú históriu. Pôvod parenice je úzko spätý s hornatým územím na severe Slovenska a tento syr sa začal vyrábať v kuchyniach chovateľov oviec v 18. storočí.


Za svoju všeobecnú obľubu vďačí parenica samozrejme skvelej chuti a umeniu syrárov, no aj mliekarovi Otakarovi Laxovi, ktorý žil na prelome 19. a 20. storočia. Vo svojej knihe označil parenicu za unikát syrárstva a nazval ju kráľovnou syrov. Tvar parenicu mu navyše pripomínal ornamenty používané starými Slovanmi, preto podľa neho tento syr dokonale stelesňuje slovenskú tradíciu a históriu. A my s ním súhlasíme.

Ak si však budeš chcieť vychutnať tento poklad naozaj autenticky, zájdi na najbližší salaš, kde stále vyrábajú poctivou ručnou metódou, alebo do obchodu s farmárskymi potravinami. :)

 

Čítaj viac z kategórie: Zo Slovenska

Najnovšie videá

Trendové videá