Slovenská špecialita zažiarila medzi najlepšími polievkami sveta. Nečakaj guláš ani minestrone
- Vyšiel rebríček 100 najlepšie hodnotených polievok sveta
- Peknú pozíciu obsadila aj tradičná slovenská špecialita
- Vyšiel rebríček 100 najlepšie hodnotených polievok sveta
- Peknú pozíciu obsadila aj tradičná slovenská špecialita
Niektorí ich milujú, iní až tak nemusia, avšak každá krajina má nejakú charakteristickú. Reč je o polievkach, ktoré sa väčšinou podávajú ako predkrm k hlavnému jedlu. Avšak niektoré druhy polievok sa plnohodnotne vyrovnajú aj tzv. „jedlu dňa“.
Víťazom je Tonkotsu ramen
Populárny web Taste Atlas vytvoril rebríček 100 najlepšie hodnotených polievok sveta. Zahanbiť sa veru nenechalo ani Slovensko, aj keď na prvé priečky sme nedosiahli. Najlepšou polievkou na svete je podľa webu japonský Tonkotsu ramen.
Polievka pozostáva z mimoriadne bohatého bravčového vývaru, čerstvých rezancov, vajec s mäkkým žĺtkom a jemného bravčového bôčika, ktorý sa takpovediac rozpúšťa v ústach. Tonkotsu ramen sa vo svete teší mimoriadnej popularite.
Bohatý vývar sa vyrába veľmi dlhým varením bravčových kostí, kým sa kolagén a tuk nerozpustia, výsledkom čoho je jedinečná krémová textúra pokrmu.
Žurek na druhom mieste
Striebornú pozíciu obsadilo národné jedlo našich severných susedov, poľská polievka Žurek. Tá sa zvyčajne jedáva na Veľkú noc, ale Poliaci ju majú tak radi, že ju jedia počas celého roka.
Na európske pomery neobvyklý je jej základ, ktorý tvorí zákvas vyrobený z ražného chleba a vody. Polievka obsahuje aj mäso, ako sú klobásy, slanina alebo šunka, a zeleninu, napríklad zemiaky a huby.
Turecká šošovicová polievka
Treťou najlepšou polievkou je turecká šošovicová polievka (Mercimek Çorbası). Táto obľúbená polievka sa varí z červenej šošovice, kuracieho vývaru, cibule a mrkvy. Často sa dochucuje soľou, korením, rascou alebo paprikou.
Existuje mnoho variantov tejto polievky, šošovicová polievka môže obsahovať okrem šošovice napríklad zeleninu, zemiaky, plantainy, cibuľu, maslo, olej, smotanu alebo jogurt.
Polievka sa konzumuje na raňajky, obed alebo večeru vo vidieckych častiach Turecka, najmä v miestnych reštauráciách známych ako lokantas.
Na ďalších miestach sú polievky Tom kha gai, Rawon, Sopa de lima, Bori-bori, Ramen, Tom yum, Shoyu ramen a Lohikeitto.
Ktorá slovenská polievka sa ocitla na top zozname a ktorú priečku obsadila? >>>
Zo slovenských polievok najlepšie skončila kapustnica
V rebríčku najviac zabodovala naša tradičná hustá polievka, kapustnica. Tá sa pripravuje z kvasenej kapusty. Líši sa podľa regiónu a obdobia varenia.
Pridávajú sa tiež do nej rôzne produkty, od bravčového mäsa a klobás cez sušené huby. Kapustnica je u nás typickým vianočným jedlom a v tomto rebríčku sa umiestnila na 26. mieste.
Ako sme spomínali, v regionálnych receptoch kapustnice sú značné rozdiely. V každom kraji, údolí i dedine sa varí vianočná kapustnica trochu inak. Slovenská kuchyňa je celkovo rôznorodá a ponúka „z každého rožka troška“. Na svoje si prídu milovníci mäsa, no aj vegetariáni alebo vegáni.
Portál Taste Atlas pred časom zostavil aj rebríček najpopulárnejších slovenských jedál a práve kapustnica sa umiestnila na štvrtom mieste.
Čítaj viac z kategórie: Zaujímavosti
Zdroje: Taste Atlas, Taste Atlas, archív Startitup