Slovenské pivá urobili dojem aj na Čechov. Zabodovali v prestížnej súťaži
- Najprestížnejší pivný festival dopadol pre Slovákov úspešne
- Hviezdili sme aj medzi favorizovanými českými pivami
- Najprestížnejší pivný festival dopadol pre Slovákov úspešne
- Hviezdili sme aj medzi favorizovanými českými pivami
Ocenenie Zlatá pivná pečať, udeľovaná v rámci pivovarníckej prehliadky International Beer Festival Budweis, je najprestížnejšou pivovarníckou cenou v Českej republike. Vďačí za to ako dlhoročnej tradícii, tak najmä záujmu samotných pivovarov, domácich i zahraničných.
Už 32. ročník Mezinárodního pivního festivalu hostil takmer 200 pivovarov, ktoré sem poslali takmer dvetisíc pív. Ako informuje portál opive.sk, medzi najlepšie pivá sa dostali aj tie od slovenských pivovarov. My sme sa pozreli slovenské pivá, ktoré sa v uznávanej súťaži ocitli v top trojke najlepších pív z vybraných kategórií.
V rámci kategórie Svetlý ležiak Premium súťažilo 52 vzoriek. Na prvom mieste sa ocitlo pivo z Pardubického pivovaru s názvom Pernštejn Hořká. Hneď na druhom mieste skončil kúsok z Banskobystrického pivovaru – Urpiner Premium 12 %.
Tento ležiak je podľa jeho tvorcu typický vyšším obsahom alkoholu a chuťovou plnosťou. „Vhodne kombinuje sladovú a chmeľovú chuť so strednou až silnou rezkosťou. Spĺňa aj najnáročnejšie kritériá konzumentov a je najobľúbenejší. O jeho kvalitách svedčí aj najviac získaných domácich či medzinárodných ocenení.“
Stupňovitosť piva – udáva koncentráciu rozpustných látok zo sladu v uvarenej mladine. Označuje teda, koľko bolo pri varení použitého sladu a koľko skvasiteľného extraktu mladina obsahuje. Stupňovitosť je od množstva alkoholu možné odvodiť iba orientačne.
V kategórii American Imperial IPA sa na druhom a treťom mieste ocitli slovenské pivá, obe má na svedomí Holíčský pivovar Wywar. Striebornú medailu má pivo s názvom 20 Years in Hell, bronzovú Ricardo 20°.
India Pale Ale (IPA) – Štýl pôvodne pochádzajúci z 18. storočia prispôsobený k tomu, aby vydržal plavbu z Anglicka do koloniálnej Indie. IPA využívali konzervačné účinky chmeľu zvýšením jeho podielu pri výrobe.
Obľúbený pivovar Wywar sa nachádza v budove, ktorá bola v minulosti sýpky Jozefa II. „Pri výbere názvu pre náš pivovar sme opäť nadviazali na bohatú históriu mesta Holíč, ktorý v minulosti ešte za doby Márie Terézie bol nazývaný ako WYWAR. Po rekonštrukcii priestorov a zrealizovaní výrobnej časti pivovaru prišli na svet prvé pivá,“ uvádza firma na svojom oficiálnom webe.
Ako prvá prišla na svet svetlá desiatka Jozef II., ktorá mnohých zaskočí výraznou plnou chuťou, na pivo takej nízkej stupňovitosti. Ďalšie uvarené pivo bolo Martin 12°, ktoré dostalo pomenovanie podľa najstaršieho syna majiteľov pivovaru.

O stupeň vyššie má polotmavý ležiak Ján 13°, ktorý nesie názov po majiteľovi pivovaru Jánovi Kadlecovi.
„Medzi prvé vrchne kvasené pivo patrí jeden v súčasnosti z najznámejších aleov Anna 14° jantárový špeciál, ktorý tiež zachoval našu tradíciu a svoj názov dostala po ďalšom členovi rodiny, a to po manželke majiteľa pivovaru. Toto pivo si každý obľúbil kvôli špecifickej horkej výraznej chuti a neodolateľnej chmeľovej vôni a farbe.“
Nebolo to len o klasike
Na súťaži u našich susedov sa však hodnotilo aj ochutené pivo, kde súťažilo spolu 19 vzoriek. V tomto smere bodoval Heineken Slovensko. Na druhom mieste obstál jeho Desperados Lime a na treťom Desperados Original.

História hurbanovského pivovaru sa začala písať už v roku 1969. Začiatkom 70. rokov 20. storočia v Hurbanove spustili prvú výrobnú linku na plnenie piva do vtedy unikátneho plechovkového balenia.
Malé osemtisícové mestečko Hurbanovo sa tak vďaka svojej výhodnej polohe a ideálnej klíme stalo pomyselným centrom slovenského pivovarníctva.
Koncom roka 1995 vstúpila do pivovaru jeho akvizíciou medzinárodná spoločnosť Heineken, ktorá je v súčasnosti lídrom na slovenskom pivnom trhu.
Čítaj viac z kategórie: Zo Slovenska
Zdroje: pivofestival.cz, oPive.sk