Superpotravina, ktorá nie je mnohým pochuti. Jej zdravotné benefity ťa prekvapia

  • Cvikla je superpotravina, ktorá má mnoho benefitov
  • Podporuje srdce, športový výkon a detoxikuje organizmus
nakupovanie v supermarkete zdravá strava
  • Cvikla je superpotravina, ktorá má mnoho benefitov
  • Podporuje srdce, športový výkon a detoxikuje organizmus
ČLÁNOK POKRAČUJE POD REKLAMOU

Cvikla, známa svojou charakteristickou farbou a osviežujúcim chuťovým profilom, je oveľa viac než len bežná zelenina. Tento skvost prírody sa považuje za superpotravinu, ktorá prináša množstvo zdravotných výhod a môže zlepšiť kvalitu života, informujú tvnoviny.sk.

Okrem toho, že je bohatá na vitamíny, minerály a antioxidanty, cvikla ovplyvňuje aj rôzne oblasti zdravia, vrátane výkonnosti športovcov, kardiovaskulárneho zdravia a detoxikácie organizmu. Rovnako ako niektoré výživové doplnky, aj pravidelná konzumácia cvikly môže zlepšiť fyzickú výkonnosť a pomôcť v boji proti chronickým ochoreniam.

Zlepšenie okysličenia svalov

Jedným z najväčších prínosov cvikly je jej schopnosť zlepšiť športový výkon. Podľa výskumu publikovaného na portáli Polsat News, dusičnany obsiahnuté v cvikle sa v tele menia na oxid dusnatý (NO). Tento proces má významný vplyv na rozširovanie ciev a zlepšenie prietoku krvi do svalov.

Vďaka tomuto efektu dochádza k lepšiemu okysličeniu tkanív a výmene plynov v organizme. Tým sa zlepšuje výkonnosť pri fyzickej námahe. Tento jav je obzvlášť dôležitý pre športovcov, ktorí sa snažia zlepšiť svoju vytrvalosť alebo rýchlosť.

Cvikla a zníženie krvného tlaku

Cvikla, vďaka obsahu dusičnanov, má tiež pozitívny vplyv na krvný tlak. Štúdie ukazujú, že pravidelná konzumácia cvikly môže znížiť krvný tlak o 4 – 10 mm Hg, čo má zásadný význam pre prevenciu kardiovaskulárnych ochorení, ako je ateroskleróza alebo infarkt.

V jednej štúdii uverejnenej v časopise Hypertension sa potvrdilo, že oxid dusnatý vytvorený z dusičnanov zlepšuje prietok krvi, čím prispieva k celkovému zlepšeniu kardiovaskulárneho zdravia.

Detoxikácia a imunita

Okrem toho, že cvikla podporuje krvný obeh, je bohatá aj na betalaíny – prírodné pigmenty so silnými antioxidačnými a protizápalovými vlastnosťami. Tieto látky sú veľmi účinné pri detoxikácii organizmu, pomáhajú odstraňovať toxíny a zlepšujú funkciu pečene.

Pečeň je totiž kľúčovým orgánom v procese čistenia tela, a preto pravidelná konzumácia cvikly môže pomôcť udržať tento dôležitý orgán v optimálnom stave.

Cvikla je taktiež bohatým zdrojom vitamínu C, ktorý je nevyhnutný pre silný imunitný systém. Tento vitamín pomáha chrániť telo pred infekciami a zlepšuje celkovú odolnosť organizmu.

Okrem toho obsahuje cvikla aj železo, horčík a draslík, ktoré sú dôležité pre zdravie kostí, nervového systému a udržiavanie rovnováhy elektrolytov v tele. Vďaka týmto minerálom podporuje cvikla aj zdravie kostí a zlepšuje metabolické procesy v tele.

Chronický zápal a ochorenia

Chronický zápal je hlavným rizikovým faktorom pre množstvo civilizačných ochorení, vrátane cukrovky 2. typu, obezity a rakoviny. Cvikla, s jej antioxidačnými vlastnosťami, pomáha neutralizovať voľné radikály a znižuje zápal v tele.

Okrem toho, že betalaíny v cvikle pomáhajú pri zápaloch, vláknina obsiahnutá v tejto zelenine podporuje aj zdravie čriev, čo je dôležité pre správne fungovanie imunitného systému.

Spôsoby konzumácie cvikly

Cviklu teda môžeš konzumovať rôznymi spôsobmi – varenú, pečenú, surovú alebo vo forme šťavy. Na dosiahnutie maximálnych zdravotných benefitov sa odporúča konzumovať čerstvo vylisovanú šťavu z cvikly, ktorá si zachováva najvyšší obsah živín.

Cviklová šťava je výborná na zlepšenie športového výkonu a podporu krvného obehu. Okrem toho ju môžeš pridať aj do smoothies alebo polievok, čím si obohatíš stravu o ďalšie cenné látky.

Pravidelná konzumácia cvikly je teda prospešná pre každého, kto sa chce postarať o svoje srdce a krvný tlak. Významne môže pomôcť aj športovcom, ktorí sa snažia zlepšiť svoju vytrvalosť a výkon. Cvikla je tiež ideálna pre tých, ktorí hľadajú prírodné prostriedky na detoxikáciu organizmu, alebo pre tých, ktorí sa chcú postarať o zdravie pečene a čriev.

Cvikla ako prevencia 

Na základe niekoľkých štúdií je jasné, že cvikla má významný vplyv na zdravie srdca. Tento účinok je výsledkom kombinácie dusičnanov, ktoré sa v tele menia na oxid dusnatý, a betalaínov, ktoré pôsobia ako silné antioxidanty.

Oxid dusnatý, ako prirodzený vazodilatátor, podporuje rozširovanie ciev a zlepšuje prietok krvi, čím znižuje riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení, ako je hypertenzia alebo ateroskleróza.

Cvikla sa preto určite považuje za jednu z najcennejších potravín, ktoré môžeš zaradiť do svojho jedálnička. Je bohatá na živiny, antioxidanty a protizápalové látky, ktoré majú priaznivý vplyv na tvoje zdravie.

Pravidelná konzumácia cvikly môže zlepšiť športový výkon, podporiť zdravie srdca, pečene a tráviaceho systému, a zároveň pomôcť v boji proti chronickým zápalom. Zaradením tejto superpotraviny do stravy si zabezpečíš množstvo zdravotných benefitov a zlepšíš kvalitu svojho života.

Správne a pravidelné užívanie cvikly v rôznych formách je jednoduchým spôsobom, ako podporiť zdravie, a tým aj zvýšiť tvoju životnú pohodu. Vďaka jej univerzálnosti a vynikajúcim nutričným vlastnostiam sa cvikla stáva nenahraditeľnou súčasťou každodenného jedálnička pre všetkých, ktorí dbajú o svoje zdravie.

Čítaj viac z kategórie: Štúdie, prieskumy a analýzy

Zdroje: tvnoviny.sk , Polsat News, Hypertension

Najnovšie videá

Trendové videá