Svetu učarovali bryndzové halušky aj žinčica. Slovensko predbehlo gastro veľmoci v renomovanom rebríčku
- Slovensko sa umiestnilo na úctyhodnej priečke
- Predbehli sme dokonca aj gastro veľmoci
- Slovensko sa umiestnilo na úctyhodnej priečke
- Predbehli sme dokonca aj gastro veľmoci
Portál Taste Atlas sa venuje primárne prezentácii jednotlivých krajín v rámci kuchyne a ich reštaurácií. Len pár dní dozadu prišiel tento portál s rebríčkom najlepších svetových kuchýň a Slovensko sa prekvapivo objavilo na tomto zozname.
Určite sme nemali šancu dostať sa ani len do vrchnej desiatky, no úctyhodné 50. miesto určite poteší každého fanúšika bryndzových halušiek. Čo je ale oveľa viac prekvapivé, veľmoci gastronómie, ako napríklad Švédi, Nóri, ale aj Fíni, sa umiestnili až na chvoste rebríčka.
Tieto jedlá nám zaručili 50. miesto
Celý rebríček je hodnotený na základe hlasovania ľudí. Tí dávajú hlasy na základe ingrediencií, nápojov, ale aj jedál z danej krajiny. Slovensko dostali do rebríčka tie najautentickejšie jedlá z našich regiónov, ktoré sa ti vybavia hneď, ako sa povie slovenská kuchyňa.
Slovensko si vyslúžilo hodnotenie 3,94 najmä vďaka údenej parenici, Zázrivským korbáčikom a, samozrejme, nechýbali ani bryndzové halušky. Dalo by sa teda povedať, že vďaka našim syrom sme tam, kde sme. Aj viacerí známi kuchári tvrdia, že syry sú naším skutočným pokladom a keby sa ich naučíme spracovávať a hlavne nechať zrieť, mohli by sme strčiť do vrecka pokojne aj Francúzov.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
Ako sme už vyššie spomínali, aj nápoje patria do celkového hodnotenia. V prípade Slovenska najviac rezonuje žinčica, ktorú ľudia buď milujú, alebo neznášajú. Ďalším populárnym nápojom zo Slovenska je Spišská borovička.
Medzi jedlá sa okrem bryndzových halušiek dostala aj napríklad kapustnica, lokše, ale aj unikát v podobe skalického trdelníka. Prekvapila aj prítomnosť niektorých sladkých jedál, ako sú laskonky, medvedie labky alebo dokonca aj bratislavské rožky.
Tieto reštaurácie chvália kritici
Okrem samotných jedál v rebríčku dostávajú pozornosť aj jednotlivé reštaurácie. Zvyčajne ide o tradičné reštaurácie, ale našla sa tam aj prekvapivá výnimka.
Chata na Zelenom plese je hneď ako prvá na zozname aj vďaka pareným buchtám. V Kolibe Kamzík si podľa nich dáš skvelé bryndzové halušky. V tomto prípade je však spomenutých hneď viacero reštaurácií. My by sme do pozornosti zo zoznamu radi dali aj napríklad Biofarmu Stupava alebo Salaš Zbojská.
Pokiaľ ide o husacinu a slovenský unikát v podobe zemiakových lokší, spojili ju s reštauráciou Gurmánsky dvor. V rodinnom biznise neďaleko hlavného mesta totiž skutočne zažiješ ten naozajstný zážitok z husacích hodov.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
Čo však prekvapilo, bol Roxor. Napriek tomu, že nepodáva žiadne tradičné slovenské jedlá, aj tento burgrový skvost sa umiestnil v rebríčku. Koniec koncov, ide o veľmi výnimočnú burgráreň, ktorú nám môžu závidieť všade vo svete.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
V prípade sladkých jedál dostala povšimnutie Vinotéka u Františkánov s ich skalickým trdelníkom. Do zoznamu sa dostala aj jedna kaviareň. Konkrétne ide o kaviareň Mayer v hlavnom meste, kde si vieš dopriať bratislavský rožok.
Čítaj viac z kategórie: Food biznis
Zdroj: Taste Atlas