Tisíce Slovákov ich jedia každý deň. Vedci odhalili, ktoré jedlá ťa robia príťažlivejším

  • Tvoja jedinečná vôňa súvisí s genetikou aj náladou
  • Strava má prekvapivý vplyv na telesný pach
  • Ovocie a zelenina zlepšujú celkovú vôňu tela
jedlo, vedci
  • Tvoja jedinečná vôňa súvisí s genetikou aj náladou
  • Strava má prekvapivý vplyv na telesný pach
  • Ovocie a zelenina zlepšujú celkovú vôňu tela
ČLÁNOK POKRAČUJE POD REKLAMOU

Každý človek má jedinečný pach – niečo ako „vôňový“ odtlačok prsta. Odborníci tvrdia, že to, ako voniame, súvisí nielen s genetikou, hormónmi či zdravotným stavom, ale aj s našou náladou a osobnosťou.

Samozrejme to okrem iného súvisí aj s tým, či si ráno zabudneš dať antiperspirant alebo niečo podobné. Avšak – nikto z nás údajne nevonia ako „nič“. Ako píše portál BBC, každý má svoju špecifickú vôňu, no zmeniť ju môže aj jedlo, ktoré ješ. Zisti, ktoré jedlá ťa spravia atraktívnejším.

Potraviny ovplyvňujú pach cez tráviaci trakt a pokožku

„Vône sú formované našimi génmi, hormónmi, zdravím a hygienou,“ vysvetľuje Craig Roberts, profesor sociálnej psychológie na University of Stirling v Škótsku. Podľa neho vôňa odráža aj to, či sme muž alebo žena, zdraví či chorí, dokonca aj to, či sme šťastní alebo smutní.

Niektoré z týchto faktorov neovplyvníme, ale jedlo, ktoré jeme, hrá zásadnú rolu. Môže meniť nielen to, ako cítime sami seba, ale aj to, ako nás vnímajú ostatní – a teda aj našu príťažlivosť.

Podľa Liny Begdache, profesorky zdravia a wellness z New Yorku, potraviny ovplyvňujú náš pach dvoma hlavnými spôsobmi – cez tráviaci trakt a cez pokožku. V črevách baktérie rozkladajú jedlo a uvoľňujú prchavé molekuly, ktoré sa môžu dostať von dychom – výsledkom je známy nepríjemný zápach z úst, nazývaný halitóza. Podľa dostupných údajov ňou trpí až tretina dospelých na svete.

jedlo, strava, chudnutie
zdroj: Freepik/prostooleh

Ďalší mechanizmus prebieha cez pokožku. Chemické látky z potravy sa dostanú do krvného obehu a napokon aj do potu, kde reagujú s baktériami na povrchu kože. Samotný pot totiž nezapácha – zápach vytvárajú až baktérie, ktoré v ňom žijú. Najvýraznejším vinníkom bývajú potraviny obsahujúce síru, no práve tie môžu prekvapivo niekedy zvýšiť našu atraktivitu.

Cesnak, brokolica a paradox príťažlivosti

Zelenina ako brokolica, kapusta, ružičkový kel či karfiol je síce zdravá, no ich sírne zlúčeniny môžu spôsobiť zápach pripomínajúci pokazené vajce. Podobne aj cesnak a cibuľa obsahujú zlúčeniny ako dialyldisulfid a allylmetylsulfid, ktoré sa uvoľňujú dychom aj potom.

Prekvapivo však výskum ukázal, že práve cesnak môže spraviť pot v podpazuší atraktívnejším. Vedec Jan Havlíček z Karlovej univerzity v Prahe nechal 42 mužov jesť rôzne množstvá cesnaku a následne zbieral ich pot. Potom 82 žien hodnotilo vôňu podľa príťažlivosti, mužnosti a intenzity. Výsledok? Muži, ktorí jedli viac cesnaku, boli hodnotení ako výrazne príťažlivejší.

„Túto štúdiu sme opakovali trikrát, pretože sme boli naozaj prekvapení,“ priznáva Havlíček. Predpokladá, že cesnak zlepšuje zdravie vďaka svojim antioxidačným a antimikrobiálnym vlastnostiam – a práve to sa môže prejaviť aj na príjemnejšej vôni.

Ovocie a zelenina robia telo voňavejším

Naopak, ovocie a zelenina dokážu podľa štúdií zlepšiť pach tela celkovo. Austrálsky výskum z roku 2017 zistil, že muži, ktorí konzumovali viac rastlinných potravín, voňali pre ženy sladšie, kvetinovo a ovocne.

Ďalším zistením bolo, že karotenoidy – pigmenty z mrkvy, paradajok či papáje – robia pokožku mierne žltkastou, čo ľudia podvedome spájajú s atraktivitou. Naopak, jedálniček plný sacharidov bol spojený s najmenej príťažlivým pachom. Zaujímavé je, že mierne množstvo tuku, mäsa, vajec či tofu sa tiež spájalo s príjemnejšou vôňou – ide teda skôr o rovnováhu než o extrémy.

Mäso a ryby – pach evolúcie

Mäso a ryby spôsobujú typický telesný zápach, pretože pri ich rozklade vznikajú aminokyseliny a tuky, ktoré sa vylučujú potom. Niektoré ryby obsahujú látku trimetylamín, ktorá má silný „rybí“ zápach. Existuje dokonca vzácny syndróm nazývaný trimetylaminúria („syndróm rybieho zápachu“), keď telo nedokáže túto látku neutralizovať.

Alkohol, káva a pôst

Alkohol rozkladá pečeň na látku acetaldehyd, ktorá má silný, „zatuchnutý“ pach. Navyše znižuje tvorbu slín, čím podporuje rast baktérií v ústach – a teda aj zlý dych. V experimente s 235 ľuďmi mali tí, ktorí pili denne, výrazne častejšie problémy so zápachom z úst. 

Kofeín z kávy či čaju zase stimuluje potné žľazy, čo vytvára lepšie prostredie pre baktérie. Zaujímavé je aj to, že v experimente, kde ženy 48 hodín hladovali, hodnotili muži ich pot ako mierne atraktívnejší – aj keď vedci upozorňujú, že tieto výsledky treba ešte potvrdiť.

Neexistuje zaručený recept na príťažlivú vôňu, ale jedno je isté – zdravá, pestrá strava plná ovocia, zeleniny a mierneho množstva cesnaku ti urobí lepšiu službu než alkohol a spracované mäso.

Čítaj viac z kategórie: Zaujímavosti

Zdroje: BBC, Springer Nature Link, PMC, Science Direct, PubMed, PUBMED, National Library of Medicine

Najnovšie videá

Trendové videá