Tvojej babke dali vedci za pravdu: Obľúbené ovocie za pár centov pomáha proti vysokému cholesterolu

  • Vedci prišli s revolučným zistením u jedného druhu ovocia
  • Stačí, ak si ho dáš dvakrát za deň a vyhneš sa vysokému cholesterolu
miska s ovocím, ovocie, jablko, hrozno, kiwi
  • Vedci prišli s revolučným zistením u jedného druhu ovocia
  • Stačí, ak si ho dáš dvakrát za deň a vyhneš sa vysokému cholesterolu
ČLÁNOK POKRAČUJE POD REKLAMOU

Vysokým cholesterolom trpí 9 z 10 Slovákov, píše portál Trend. Niektorí z nich o tom ani nevedia. Táto mastná látka točí so životmi nielen občanov našej krajiny, ale miliónmi ľudí na svete.

Ak sa jej v krvi nahromadí veľa, môže priniesť rôzne komplikácie. Medzi ne patrí napríklad to, že začne upchávať cievy. Po čase z toho môžu byť oveľa väčšie problémy – od infarktu po mozgovú príhodu. Našťastie existuje okrem liekov aj prírodný zázrak, ktorý ťa vie zbaviť rizika vysokého cholesterolu, informuje Pravda

2 jablká denne zabránia vysokému cholesterolu

Stará rada od babky skutočne funguje a potvrdili to aj vedci. „Kto zje jedno jablko denne, nepotrebuje doktora,“ hovorievali. Podľa štúdie totiž dve jablká denne pomáhajú v boji s vysokým cholesterolom, píše Pravda. Zdravá celková hladina cholesterolu v krvi by nemala prekročiť 5 mmol/l.

Nemusíš do seba tlačiť rôzne tabletky, aby si zamedzil riziku vzniku vysokého cholesterolu. Existuje prírodná pomoc, ktorú objavíš v každom obchode už za pár centov. Tí, ktorí majú záhradu, ho majú možno aj zdarma. Ak sa chceš vyhnúť vysokému cholesterolu, mal by si prestať jesť jedlá bohaté na nasýtené tuky, ktoré jeho hladinu dokážu zdvihnúť. 

jablko
zdroj: Unsplash/Anastasia Zhenina

Jablko je kľúčom k dlhovekosti

Vedci v časopise American Journal of Clinical Nutrition ešte v roku 2020 potešili nejedného milovníka jablka. Štúdie sa zúčastnilo 40 dobrovoľníkov, ktorí počas ôsmich týždňov jedli 8 jabĺk. Výsledky prekvapili samotných výskumníkov. U všetkých z nich sa zlepšila nielen hladina cholesterolu, ale aj ciev, čo je prospešné pre naše srdce. 

Prvým dôvodom, prečo je jablko také prospešné, je látka procyanidíny – flavonoidy, ktoré fungujú ako antioxidanty. Druhým dôvodom je ďalšia látka zvaná pektín, čo je rozpustná vláknina, ktorú nájdeš hlavne v šupke a okolí jadra jablka. Preto je dôležité jesť celé jablká aj so šupkou. Pektín sa však nachádza aj v hruškách a slivkách. 

Okrem toho jablko znižuje krvný tlak, informuje portál Cleveland Clinic. Môžeš ho nahradiť aj za sladkosti, keď máš potrebu maškrtiť, keďže jablko vie zahnať hlad. Jablká majú navyše nízky obsah kalórií, takže ti môžu pomôcť udržať si zdravú váhu. 

Jablko je tiež kľúčom k dlhovekosti. Podľa vedcov z Cambridge University mali účastníci výskumu o 35 % menšiu pravdepodobnosť úmrtia a predĺžili si život o 15 rokov.

Jablkový džús neprináša toľko výhod

Pektín už sme si predstavili, takže vieš, že ide o dôležitú látku, ktorá je prospešná pre tvoje zdravie. Pri pripravovaní jablkového džúsu sa táto látka stráca, čo znamená, že pitím jablkového džúsu nedosiahneš rovnaké účinky, ako keď zješ celé jablko. 

Antioxidanty v jablkách navyše nechránia len srdce, ale aj mozog. Vedci zistili, že tieto látky môžu poskytovať ochranu proti Alzheimerovej alebo Parkinsonovej chorobe, lebo pomáhajú udržať mozog aktívnejší. 

Ak máš obavy o svoje zdravie a myslíš si, že trpíš vysokým cholesterolom, určite vyhľadaj pomoc lekára. Nepotrebuješ podstúpiť žiadne zložité vyšetrenia, stačí, ak ti vezme krv – už len krvné testy poskytnú presný obraz a pomôžu určiť, či potrebuješ liečbu alebo ti len stačí upraviť životosprávu. 

Platí, že ak chceš mať zdravšie srdce či cievy, nemal by si vynechávať pravidelný pohyb, obmedzenie tučných jedál či zdravú stravu, ktorá je bohatá na ovocie a zeleninu. 

Čítaj viac z kategórie: Zaujímavosti

Zdroje: Pravda, Surrey Live, Trend, Cleveland Clinic, Cambridge University

Najnovšie videá

Trendové videá