V bežných potravinách sa môže nachádzať toxický kov, varujú odborníci. Ohrozené sú najmä deti

  • Bežné potraviny ako chlieb či zemiaky môžu obsahovať škodlivý kov
  • Toxický kov sa v tele hromadí a môže spôsobiť vážne zdravotné problémy
Dieťa a chlieb
  • Bežné potraviny ako chlieb či zemiaky môžu obsahovať škodlivý kov
  • Toxický kov sa v tele hromadí a môže spôsobiť vážne zdravotné problémy
ČLÁNOK POKRAČUJE POD REKLAMOU

Každý deň konzumujeme potraviny, ktoré považujeme za úplne bežné a bezpečné. Medzi také sa radí napríklad aj chlieb, zemiaky či cereálie.

Len málokto si však uvedomuje, že práve tieto základné suroviny môžu obsahovať nebezpečné látky, ktoré sa do nich dostávajú nenápadne, najmä z pôdy alebo cez poľnohospodárske hnojivá. Dlhodobá konzumácia týchto látok môže predstavovať riziko pre naše zdravie, najmä ak si neuvedomujeme ich pôvod a množstvo.

Jednou z takýchto látok je aj toxický ťažký kov kadmium, ktorý sa v tele hromadí a môže mať vážne zdravotné dôsledky. Dlhodobé vystavenie tejto látke sa spája s viacerými ochoreniami, vrátane rakoviny. Najnovšie na problém upozorňujú odborníci, ktorí vyzývajú na zvýšenie povedomia o tejto látke. 

Nebezpečný ťažký kov

Francúzski lekári bijú na poplach v súvislosti s vplyvom kadmia na zdravie. Tento nebezpečný kov, známy ako karcinogén, sa prirodzene nachádza v pôde a často sa do nej dostáva cez fosfátové hnojivá. Následne sa kadmium dostáva do potravinového reťazca cez plodiny ako chlieb, cereálie či zemiaky. Na tento problém poukázal aj portál Euronews

Kadmium sa do tela najčastejšie dostáva z potravín, avšak nachádza sa aj v cigaretách. 

Francúzski zdravotníci upozorňujú, že čoraz viac malých detí je vystavených škodlivým látkam v strave. Tvrdia, že to môže mať vplyv na ich zdravie aj v neskoršom veku. „Tento kov sa považuje za jeden z najtoxickejších, aké existujú,“ uvádzajú lekári v liste, ktorý poslali francúzskej vláde ešte 2. júna.

Lekári vo Francúzsku vyzývajú vládu, aby zaviedla prísnejšie pravidlá pre používanie hnojív a tým znížila ohrozenie verejného zdravia, informujú aj na portáli McGill University.

Francúzsky úrad verejného zdravotníctva Santé Publique France upozorňuje, že kadmium môže súvisieť so zvýšeným výskytom rakoviny pankreasu. Na riziká dlhodobo upozorňuje aj Národný úrad pre bezpečnosť potravín Anses, ktorý už v roku 2019 vydal viaceré varovania. O rok neskôr zistil, že každá štvrtá vzorka morských rias používaných v japonskej kuchyni obsahovala príliš vysoké množstvo kadmia, prekračujúce bezpečné hodnoty, píšu aj na portáli Safe Food Advocacy Europe.

Okrem rizika rakoviny pankreasu môže mať kadmium negatívny vplyv aj na vznik rakoviny pľúc, prostaty a obličiek. Spája sa tiež so srdcovými ochoreniami, problémami s plodnosťou, poškodením obličiek, neurologickými poruchami a oslabením kostí.

Kadmium v potravinách ohrozuje najmä deti 

Francúzska agentúra ANSES zistila, že niektoré potraviny obsahujú viac kadmia, než je považované za bezpečné. U dospelých je takýchto potravín málo. Tvorí to iba  0,6 % celkovej stravy.

U detí vo veku 3 až 17 rokov je však situácia horšia. Až 14 % ich stravy môže obsahovať príliš veľa kadmia. Najviac ohrozené sú malé deti do 3 rokov, pretože až 36 % ich stravy môže obsahovať príliš veľa toxického kovu. 

Štúdia z roku 2023 ukázala, že v rámci EÚ bolo najviac prípadov výskytu kadmia hlásených v Taliansku. Za ním nasledovali Španielsko, Nemecko, Francúzsko a Poľsko.

Európska únia povolila maximálne 60 mg kadmia na kilogram fosfátového hnojiva. Niektoré krajiny však zaviedli ešte prísnejšie limity. Francúzsko, ktoré patrí medzi najväčších používateľov týchto hnojív v EÚ, však zatiaľ neprijalo žiadne ďalšie opatrenia na zníženie tohto limitu.

Odborníci pritom upozorňujú, že aj aktuálne povolená hranica môže byť príliš vysoká a nemusí dostatočne chrániť zdravie ľudí ani životné prostredie.

Čítaj viac z kategórie: Zaujímavosti

Zdroje: Euronews, McGill University, Safe Food Advocacy Europe

Najnovšie videá

Trendové videá