Obľúbené jedlo spôsobuje nočné mory, potvrdili vedci. Po stáročiach vyriešili záhadu ľudovej múdrosti
- Spojitosť medzi syrom a nočnými morami
- Laktózová intolerancia zhoršuje kvalitu spánku
- Vyvoláva nepríjemné sny
- Spojitosť medzi syrom a nočnými morami
- Laktózová intolerancia zhoršuje kvalitu spánku
- Vyvoláva nepríjemné sny
Stará babská múdrosť o tom, že syr spôsobuje zlé sny, dostala konečne vedecké potvrdenie. Vedci zistili, že táto povera môže byť skutočne pravdivá – aspoň pre ľudí, ktorí nedokážu správne stráviť mliečne výrobky.
Nová štúdia viac ako tisíc univerzitných študentov, uverejnená na portáli Frontiers, odhalila silnú spojitosť medzi laktózovou intoleranciou a nočnými morami. Výskumníci tak možno po stáročiach vyriešili záhadu ľudovej múdrosti pomocou tvrdých vedeckých dát.
Vedci z Université de Montréal a MacEwan University zistili, že ľudia s laktózovou intoleranciou zažívajú výrazne viac nočných mor ako tí, ktorí dokážu stráviť mliečne výrobky bez problémov. Vinníkom je žalúdočný diskomfort, ktorý narúša spánok a ovplyvňuje obsah snov. Informuje o tom Science Blog.
Staré múdrosti stretávajú modernú vedu
„Závažnosť nočných môr silno súvisí s laktózovou intoleranciou a inými potravinovými alergiami,“ vysvetlil Dr. Tore Nielsen z Université de Montréal, hlavný autor štúdie.
„Tieto nové zistenia naznačujú, že zmena stravovacích návykov u ľudí s niektorými potravinovými citlivosťami by mohla zmierniť nočné mory. Môžu tiež vysvetliť, prečo ľudia tak často obviňujú mliečne výrobky zo zlých snov.“
Výskum publikovaný v časopise Frontiers in Psychology skúmal 1 082 študentov. Pýtal sa ich na kvalitu spánku, stravovacie návyky a akékoľvek spojitosti, ktoré si všimli medzi jedlom a snami. Hoci ľudové verenia dlho naznačovali, že to, čo ješ, ovplyvňuje spánok, táto štúdia poskytuje jedny z prvých vedeckých dôkazov na podporu týchto tvrdení.
Výsledky odhalili niekoľko zaujímavých vzorov. Asi tretina účastníkov hlásila pravidelné nočné mory. Ženy mali takmer dvojnásobne vyššiu pravdepodobnosť potravinových intolerancií alebo alergií. Častejšie si tiež pamätali sny a hlásili celkovo horšiu kvalitu spánku.
Ženy trpia viac problémami so spánkom súvisiacimi s jedlom
Kľúčové zistenia štúdie ukázali pozoruhodné údaje. Štyridsať percent študentov verilo, že jedenie neskoro večer alebo konkrétne potraviny ovplyvňujú ich spánok. Štvrtina si myslela, že určité jedlá zhoršujú ich spánok. Len 5,5 percenta cítilo, že jedlo ovplyvňuje náladu ich snov.
Medzi tými, ktorí si všimli vplyv na sny, 31 percent obviňovalo sladkosti a 22 percent mliečne výrobky. „Pravidelne sa nás pýtajú, či jedlo ovplyvňuje snívanie – najmä novinári počas sviatkov zameraných na jedlo,“ poznamenal Nielsen. „Teraz máme nejaké odpovede.“
Najpresvedčivejšie zistenie sa sústreďovalo na laktózovú intoleranciu. Študenti, ktorí nedokázali správne stráviť mliečne výrobky, vykazovali jasné spojitosti medzi svojím stavom, žalúdočnými príznakmi, nočnými morami a zlou kvalitou spánku. To naznačuje, že fyzický diskomfort z konzumácie mliečnych výrobkov vytvára dominový efekt – bolesť žalúdka vedie k narušenému spánku, ktorý zase ovplyvňuje obsah snov.
Spojitosť medzi žalúdkom a snami
„Nočné mory sú horšie pre ľudí s laktózovou intoleranciou, ktorí trpia závažnými žalúdočnými príznakmi a ktorých spánok sa narúša,“ vysvetlil Nielsen. „To dáva zmysel, pretože vieme, že iné telesné pocity môžu ovplyvniť snívanie.“
Mechanizmus vyzerá jednoducho. Keď ľudia s laktózovou intoleranciou konzumujú mliečne výrobky, ich telá majú problém rozložiť mliečny cukor. To vedie k plynatosti, nafúknutiu a bolesti žalúdka. Tieto nepríjemné pocity môžu pretrvávať do spánku a potenciálne spúšťať živšie alebo znepokojivejšie sny.
Vedci našli aj širšie súvislosti. Ľudia so zdravšími stravovacími návykmi zažívali všeobecne lepšie spomínanie na sny a menej negatívnych snov. Tí, ktorí sa stravovali menej výživne, mali vyššiu pravdepodobnosť znepokojivých snov a menšiu pravdepodobnosť, že si ich vôbec zapamätajú.
Širšie dôsledky pre zdravie spánku
Štúdia odhalila aj zaujímavý trend. Menej študentov v tomto výskume hlásilo spojitosti medzi jedlom a snami v porovnaní s podobnou štúdiou realizovanou pred jedenástimi rokmi. Výskumníci predpokladajú, že lepšie povedomie o potravinových intoleranciách môže znamenať, že sa ľudia lepšie vedia vyhnúť problematickým potravinám pred spaním.
Hoci spojitosť medzi laktózovou intoleranciou a nočnými morami vyzerá pevne, Nielsen uznáva, že o tom, ako diéta ovplyvňuje spánok a sny, zostáva mnoho neznámeho. Vzťah môže fungovať viacerými smermi – zlý spánok môže viesť k zlým stravovacím návykom, alebo iné faktory môžu ovplyvňovať oboje súčasne.
„Potrebujeme študovať viac ľudí rôzneho veku, z rôznych životných prostredí a s rôznymi stravovacími návykmi, aby sme zistili, či naše výsledky sú skutočne zovšeobecniteľné,“ povedal Nielsen. Výskumný tím teraz plánuje kontrolované experimenty vrátane štúdií, kde by účastníci konzumovali syr verzus kontrolné potraviny pred spaním na priame testovanie účinkov na sny.
Zatiaľ sa rada zdá jednoduchá. Ak máš laktózovú intoleranciu a zažívaš časté nočné mory, tá nočná pizza alebo zmrzlina pred spaním môže stáť za prehodnotenie. Nakoniec sa ukázalo, že naše babky možno predsa len vedeli, o čom hovoria.
Čítaj viac z kategórie: Zaujímavosti
Zdroje: Science Blog, Frontiers