Vegetariánom na jeden deň: Nechaj sa inšpirovať známymi foodblogerkami

  • Rastlinného stravovania sa netreba báť, a to ani v prípade, ak patríš medzi presvedčených „mäsožrútov“. S radami od skúsených foodblogeriek sa naje rýchlo a chutne úplne každý.
20190225_230734 (1)
  • Rastlinného stravovania sa netreba báť, a to ani v prípade, ak patríš medzi presvedčených „mäsožrútov“. S radami od skúsených foodblogeriek sa naje rýchlo a chutne úplne každý.
ČLÁNOK POKRAČUJE POD REKLAMOU

Nemusíš byť práve vegetariánom alebo vegánom, aby si si obľúbil/a rastlinné potraviny. Ich zaradením do jedálnička potešíš svoje trávenie, a zároveň odľahčíš našu planétu. Foodblogerky Nikoleta Kováčová alias Surová dcérka a Petra Sabolová (Veggie´s Way) poradia, načo si treba dať pri bezmäsitom stravovaní pozor.

zdroj: Kaufland

Začínaj pomaly 

„So zmenou stravy je potrebné začať postupne a pomaly“, hovorí Surová dcérka. Dopraj si dostatok času na objavenie nových chutí, hľadaj potraviny, ktoré ti budú vyhovovať a nepodceňuj ani nákup surovín, ktoré nemusia byť dostupné všade.

„Zo začiatku môžeš skúšať len rôzne druhy nátierok, rastlinných mliek či jogurtov. Neskôr si otestuj, ako ti chutia iné alternatívy mäsa a čo si z nich vieš pripraviť doma“, dodáva skúsená vegánka. Viac rastlinných dobrôt nájdeš aj v aktuálnej online ponuke od Kauflandu.

„Tak ako pri všetkom, aj pri skúšaní rastlinnej stravy platí, že sa netreba báť nových jedál, nenechať sa odradiť pri menších zlyhaniach a objavovať pestrý svet chutí“, zdôrazňuje Petra z Veggie´s Way.

Klasické recepty vo „veggie“ šate

Nemusíš sa vzdávať vašich obľúbených jedál. Stačí, ak sa naučíš, ako ich vhodne nahradiť. Vajíčka poľahky zameníš za ľanové semiačka, ktoré necháš napučať vodou. Pri pečení sa odporúča použiť banán alebo jablkové pyré, chutnú praženicu si zvládneš pripraviť z tofu na cibuľke.

Veggie´s Way odporúča zameniť med za javorový a datľový sirup, maslo za kokosový olej alebo rastlinný margarín. Pokiaľ patríš k mäsožravcom či milovníkom tradičnej slovenskej kuchyne, vyskúšaj špeciality, ako je tofu burger, vegetariánsky rezeň alebo „šunkový“ nárez.

Najčastejšie chyby

  • Rastlinná strava obsahuje menej tukov a aj kalórií, preto sa môžeš rýchlejšie cítiť hlad. „Neboj sa zväčšiť porcie, pridaj viac orieškov a zdravých tukov a nezabúdaj na proteíny ako tofu, tempeh či strukoviny“, radí Surová dcérka.
  • Medzi najčastejšie začiatočnícke chyby patrí vynechanie mäsa a jedenie príloh. Je to síce najjednoduchšie riešenie, no za chvíľu ťa bude naháňať neovládateľná chuť na sladké v dôsledku chýbajúcich bielkovín.
  • Daj si pozor na jednotvárnosť jedál, ktoré pripravuješ. Vo vegetariánskej a vegánskej ponuke nájdeš množstvo zaujímavých alternatív od cícerového falafelu cez lasagne až po chili sin carne.

Zodpovedné nákupy

Kaufland minulý rok získal titul Rastlinný reťazec roka 2020 pre svoju širokú ponuku rastlinných alternatív mäsa a mäsových výrobkov, vrátane vlastnej značky značky K-take it veggie. Všetky výrobky K-take it veggie sú navyše klimaticky neutrálne, pretože Kaufland ich dopad na životné prostredie kompenzuje medzinárodne certifikovanými projektami.

 

 

Čítaj viac z kategórie: Zo Slovenska

Najnovšie videá

Trendové videá