Veľké varovanie vedcov: 3 obľúbené superjedlá Slovákov zvyšujú riziko infarktov, ukazuje výskum
- Aj potraviny s povesťou superjedál môžu skrývať riziká
- Vedci spájajú omega-3 tuky so zápalovými procesmi v tele
- Aj potraviny s povesťou superjedál môžu skrývať riziká
- Vedci spájajú omega-3 tuky so zápalovými procesmi v tele
Nenasýtené tuky tvoria súčasť bežnej stravy takmer každého človeka. Telo ich využije na energiu, udržanie funkčnosti buniek, produkciu hormónov na pomoc pri vstrebávaní vitamínov na báze oleja, napríklad A, D, E a K, informuje portál Verywell Health.
Ideálne je zahrnúť do stravy také tuky, ktoré sú prospešné pre srdce a znižujú zlý cholesterol. Najnovší výskum však naznačil, že hlavne potraviny ako orechy, avokádo či niektoré druhy rýb, čiže v skratke jedlá, ktoré obsahujú nenasýtené tuky, neprispievajú k zdraviu a ochrane srdca tak, ako bolo doteraz známe.
Aj omega-3 môže mať nežiaduce účinky
Vedci z Austrálie prišli so zisteniami, ktoré môžu zmeniť spôsob, akým vnímame zdravé tuky. Ich štúdia naznačuje, že aj omega-3 tuky, ktoré sa doteraz považovali za protizápalové a priaznivé pre kardiovaskulárny systém, môžu mať nežiadúce účinky. Výskum preukázal súvislosť medzi konzumáciou týchto tukov a zvýšenou hladinou zápalových markerov v tele.
Tieto zistenia vychádzajú z rozsiahlej a dlhodobej štúdie ALSPAC (Avon Longitudinal Study of Parents and Children), známej aj ako „Children of the 90s“. Štúdia sleduje zdravie viac ako 14-tisíc rodín vo Veľkej Británii od začiatku 90. rokov. Najnovšia analýza sa zamerala na skupinu 2 800 účastníkov vo veku 24 rokov.

Vedci skúmali vzťah medzi príjmom mastných kyselín a hladinami látky GlycA – krvného biomarkera, ktorý je spojený s chronickými zápalmi, rakovinou a ochoreniami srdca. Zistili, že zvýšený príjem tukov omega-6 nachádzajúcich sa v rastlinných a semenných olejoch koreluje s vyššou hladinou tohto biomarkera. Prekvapením však bolo, že podobné výsledky sa objavili aj u ľudí, ktorí konzumovali vyššie množstvá omega-3 tukov.
Prečo je to problém?
Doteraz prevládal názor, že omega-3 mastné kyseliny, ktoré sú napríklad v lososovi, sardinkách, vlašských orechoch, chia či ľanových semienkach, pôsobia protizápalovo a podporujú zdravie srdca. Nové dáta však naznačujú, že pri určitých koncentráciách môžu naopak podporovať zápalové procesy v tele.
Profesor Thomas Holland z chicagského RUSH Inštitútu pre zdravé starnutie, ktorý sa na výskume nezúčastnil, označil výsledky štúdie za „nečakané“. Upozornil, že hoci väčšina ľudí považuje omega-3 za pozitívny prvok výživy, najnovšie zistenia naznačujú možný opačný efekt.
Zložitá rovnováha tukov
Všetky zistenia však potrebujú rozsiahlejší výskum. Vedci chcú lepšie pochopiť, ako jednotlivé mastné kyseliny ovplyvňujú zdravie z dlhodobého hľadiska.
Rastlinné oleje, ako napríklad slnečnicový, repkový či sójový, boli dlho odporúčané ako zdravšia alternatíva k nasýteným tukom, ako sú maslo alebo bravčová masť. No niektorí odborníci začínajú upozorňovať, že nadmerné množstvo týchto polynenasýtených tukov môže zvyšovať riziko obezity, inzulínovej rezistencie, srdcového infarktu, cukrovky typu 2, ba dokonca aj autoimunitných ochorení.
Profesor Holland uviedol, že práve rastúca konzumácia rastlinných olejov môže byť jedným z faktorov, ktorý negatívne ovplyvňuje hladinu cholesterolu a prispieva k zdravotným problémom populácie.
V roku 2021 sa počet úmrtí na infarkt u Slovákov opäť zvýšil po predchádzajúcom klesajúcom trende. Podľa údajov NCZI zomrelo v roku 2021 na infarkt až 2 453 ľudí. Hoci však úmrtí na infarkt rapídne pribúda, pozitívne je, že počet hospitalizácií so srdcovocievnymi ochoreniami klesá.
Čítaj viac z kategórie: Zaujímavosti
Zdroje: Verywell Health, MedicalNewsToday, NCZI