Chokladbröd, zázvorové keksy či panettone. Vianočné recepty z celého sveta, ktoré musíš vyskúšať
- Zabudni na kapustnicu, medovníky či slovenské vianočky
- Poznáš niektoré zo svetových vianočných pochutín?
- Zabudni na kapustnicu, medovníky či slovenské vianočky
- Poznáš niektoré zo svetových vianočných pochutín?
Kapustnica, ryba so zemiakovým šalátom, opekance s makom, medovníky, bobáľky, lokše, vianočky, pražené oriešky a vedeli by sme pokračovať minimálne do zajtrajšieho dňa. Svetová gastronómia však počas najkrajších sviatkov v roku tiež ponúka jedinečné pochúťky, na ktoré narazíš iba v istých kútoch sveta.
Pripravili sme si pre teba kvíz, v ktorom spoznáš nové jedlá, ktoré počas sviatkov alebo priamo v Štedrý deň zkrášľujú stoly a domácnosti po celom svete. Nejde pritom iba o koláče a cukrovinky, ale aj o hlavné jedlá. Predpokladáme, že väčšinu z nich poznať nebudeš, no v tomto prípade nejde o tvoje vedomosti. Poď sa s nami niečo naučiť (a získaj čo najviac správnych odpovedí)!
Aké jedlo je na obrázku?
Flickr/JDittlen
Bacalhau je portugalské slovo pre tresku a v kulinárskom kontexte konkrétne pre sušenú a solenú tresku. Portgualské rodiny si spoločne počas Štedrého dňa pochutnávajú na vianočnej večeri nazývanej consodada, ktorej súčasťou je aj varená treska (bacalhau cozido).
Aké jedlo je na obrázku?
Flickr/jani_cka
Tuiles aux amandes, v preklade dlaždice pre mandle alebo „mandľové škridličky“, sú klasické francúzske sviatočné pečivo. Táto pochutina je nenáročná na prípravu, čo môže byť dôvodom jej obľúbenosti. Na jej prípravu by ti stačila múka, cukor, maslo, vajcia a mandľové lupienky.
Aké jedlo je na obrázku?
Flickr/Scott Ableman
Panettone je viac ako len obyčajný sladký chlieb. Tradičné Panettone obsahuje kandizovaný pomaranč, arómu citróna a suché hrozienka, variantov je však veľké množstvo, a mnohé z nich sú prejavom talianskej virtuóznosti v kombinácií chutí, či už ide o Panettone s pistáciami, čokoládou alebo inými ingredienciami.
Aké jedlo je na obrázku?
Flickr/Goran
Na Štedrý deň alebo chorvátsky „Badnjak“ sa v Dalmácii jedia ryby a fritule. Ide o malé, okrúhle, na oleji smažené šištičky s hrozienkami. Receptov na fritule je neúrekom, ale len máloktorá dalmatínska gazdiná prezradí osvedčený recept. Nesmú zostať surové, príliš tvrdé a ani veľmi mastné.
Aké jedlo je na obrázku?
Flickr/Stella Sadova
Zázvorové keksy Annas Pepparkakor pochádzajú zo Švédska. Tieto korenisté sušienky sú vhodné napríklad k varenému vínu. V porovnaní so známymi zázvorníkmi nie sú až tak zázvorové, hrubé či tvrdé.
Aké jedlo je na obrázku?
Varecha/svedka
Chokladbrod je známa maslová sušienka s príchuťou mliečnej čokolády. Tento čokoládový chlebík pochádza zo Švédska.
Aké jedlo je na obrázku?
Flickr/Daniel Bagel
Typicky vianočné jemne korenené sušienky Spekulatius z krehkého cesta sú pôvodom z Belgicka a Holandska. Sušienky z maslového cesta sa udomácnili aj v Nemecku. Dodávajú nezvyklú chuť trstinového alebo hnedého cukru a špecifickej zmesi korenia.
Aké jedlo je na obrázku?
Flickr/SeMaVeR
Maslové sušienky mantar kurabiye patria do skupiny menej tradičných. Sú to turecké sušienky a ich názov v preklade znamená ako hubové sušienky.
Aké jedlo je na obrázku?
Wikimedia Commons/Honza Groh
Aké jedlo je na obrázku?
Free Images Live/christmashat
Čítaj viac z kategórie: Kvízy