Známy reťazec zaradil do ponuky „hmyzie produkty“. Susedia reagujú na kontroverzný trend

  • Európska únia tento rok schválila nové druhy hmyzu vhodné na konzumáciu
  • České obchodné reťazce sa rozhodli zaradiť do ponuky produkty, ktoré obsahujú hmyzí proteín
Hmyz sa stáva čoraz populárnejšou potravinou
  • Európska únia tento rok schválila nové druhy hmyzu vhodné na konzumáciu
  • České obchodné reťazce sa rozhodli zaradiť do ponuky produkty, ktoré obsahujú hmyzí proteín
ČLÁNOK POKRAČUJE POD REKLAMOU

V Českej republike je síce hmyz už dlhšiu dobu schválený na bezpečnú konzumáciu, zatiaľ však ide stále o pomerne marginálnu záležitosť, píšu Seznam Zprávy.

Tí, ktorých táto exotická pochúťka láka, si budú môcť odteraz kúpiť rozličné hmyzie produkty aj v bežných potravinách. Nemusia čakať, kým im ich doručí nejaký e-shop, pretože v českých regáloch pribudnú desiatky potravín s hmyzím proteínom.

Hmyz sa v EÚ konzumuje oficiálne od roku 2021

Európska únia v roku 2021 prvýkrát schválila používanie hmyzu v potravinárskom priemysle, vtedy išlo o žltých múčnych červov. Tento krok spustil veľký rozruch a spoločnosť sa rozdelila na dva tábory – na tých, ktorých lákajú nové chute a sú pripravení spestriť svoj jedálniček, a na ostatných, ktorí sa takýchto pokrmov boja ako čert kríža a nikdy by niečo také nechutné do úst nedali.

Dodnes povolila únia celkovo štyri druhy – sarančatá, larvy potemníka múčneho, larvy potemníka stajňového a cvrčka domáceho. Osem ďalších druhov momentálne čaká na schválenie. Larvy sa môžu predávať mrazené, sušené, v podobe prášku či pasty. Cvrčky sú dostupné zväčša v podobe prášku.

Hmyz sa teší zvláštnej popularite ako potravinová alternatíva vďaka nižšiemu vplyvu na životné prostredie a výživnejším vlastnostiam. Je tiež náhradou mäsových bielkovín, ktoré majú často vysoký obsah nasýtených tukov a omega-6 mastných kyselín, čo môže spôsobiť srdcové problémy, píše Happy Eco News.

Hmyz je bohatým zdrojom vitamínov a minerálov, môže byť použitý na nahradenie mäsových bielkovín v rôznych potravinách, vrátane rýchleho občerstvenia a potravinových prísad. Množstvo ľudí však nad týmto trendom dvíha obočie.

Pre mnohých Európanov nie je myšlienka jesť stvorenia, ktoré sa krútia alebo lezú, v akejkoľvek forme práve príťažlivá, uvádza Deutsche Welle.

Hmyz je však pochúťkou v reštauráciách po celom svete, je súčasťou jedálnička v krajinách od Mexika až po Thajsko. Upútalo to aj pozornosť vedcov a podnikov, ktoré chcú vyčistiť poľnohospodárstvo a nakŕmiť rastúcu populáciu planéty.

České reťazce zaradili do ponuky produkty z červov a kobyliek

V Česku najaktívnejšie tieto „nové potraviny“ nasadzuje reťazec Kaufland, ktorý ponúka v priemere 20 až 40 potravín z hmyzu na predajňu. Dokonca pre ne vyčlenil špeciálne označený regál, v ktorom sú múky, sladké tyčinky, slané krekery či pražené červy.

Penny Market, ktorý v minulosti opakovane ponúkal rôzne typy pečiva s cvrčou múkou, v rámci stálej ponuky produkty z cvrčkov nepredáva, pretože o to zákazníci neprejavujú záujem.

Albert má v ponuke takisto zopár položiek s hmyzím proteínom. Obsah proteínu z cvrčka je znázornený na prednej strane obalu piktogramom a textovým značením. Lidl sa, naopak, do experimentov s hmyzom zatiaľ nepustil.

Na Slovensku zatiaľ obchodné reťazce nezahrnuli do svojej ponuky výrobky z jednotlivých druhov hmyzu, čo ale neznamená, že k nim Slováci v prípade záujmu o experiment nemajú vôbec prístup.

Existuje množstvo rôznych internetových obchodov, na ktorých sa dajú nájsť potraviny z hmyzu, dokonca už sú niektoré potraviny dostupné aj bežne v lekárni, ako napríklad múka z cvrčkov.

Čítaj viac z kategórie: Zaujímavosti

Zdroje: Deutsche Welle, Happy Eco News, Seznam Zprávy

Najnovšie videá

Trendové videá