Michal Hrušovský a jeho pes: Dvojka, ktorá dobyla americký PPC trh!

  • Michal Hrušovský vybudoval popri svojej práci jednoduchý projekt, ktorý slávi úspech najmä za oceánom. Ako sa mu to podarilo a akú úlohu v jeho úspechu hrá jeho pes, to nám prezradil v rozhovore.
image_1448095173.jpeg
  • Michal Hrušovský vybudoval popri svojej práci jednoduchý projekt, ktorý slávi úspech najmä za oceánom. Ako sa mu to podarilo a akú úlohu v jeho úspechu hrá jeho pes, to nám prezradil v rozhovore.

 

Ahoj Michal, hneď na úvod prezradím, že si dal dokopy veľmi jednoduchý a zaujímavý systém, povedz nám, čo to vlastne Addharma presne je?

Ahoj, Addharma ukazuje reálne ceny za klik na facebooku, Google display network, google search a ceny za prehratie videa na youtube. Tieto informácie sú síce dostupné, ale treba sa nimi preklikať v Adwords alebo vo Facebooku. Na Addharma sú viditeľné hneď, je to prehľadné a jednoduché pre všetkých bez zbytočnej registrácie, či klikačiek. 

 

 

Prečo si sa rozhodol vytvoriť takýto nástroj, nič podobné na internete nie je?

Pracujem v mediálnej agentúre a klienti sa často pýtali, koľko klikov dostanú za svoje peniaze, chceli nastaviť KPI. Hľadal som nejaký zdroj na internete, ale vždy som sa dostal len do Adwords alebo Facebooku kde som to musel vyklikať, prípadne spraviť printscreen aby to videl aj klient. Preto ma napadlo: Spravíme web stránku kde budú tieto informácie prehľadné a dostupné pre každého, aby si vedel pozrieť aká je momentálne cena, a nemusel sa vyklikávať v daných systémoch.

 

Bolo zložité tieto algoritmy naprogramovať?

Stránka ide pod WordPressom, čo je jednoduché a lacné riešenie. Problém bol stým ako ťahať informácie z reklamných systémov, ale nakoniec sa nám to podarilo vyriešiť. Trvalo to síce mesiac a na celom projekte to bola najzložitejšia a najdrahšia časť, ale podarilo sa vďaka šikovnému programátorovi ☺

 

Na stránke je niekoľkokrát ukázaný francúzsky buldoček Dharma, ten je tvoj? Prečo si sa rozhodol svoj produkt pomenovať po ňom?

Áno, Dhrama je moja spolubývajúca ☺ ktorá chodí všade so mnou aj do práce. V práci je veľmi aktívna hlavne ak má niekto niečo k jedlu, inak celý deň aktívne prechrápe a preprdí. Keď sme riešili problém s názvom webu tak nám napadlo, že by sa mohol volať po Dharme, ale to už bolo obsadené tak sme dali pred Ad (reklama po anglicky) a keďže addharma.com bolo voľné bolo rozhodnuté☺. Takže teraz je Dharma vedúca celého projektu a tým že je v riadiacej funkcii, už nikto v agentúre si nedovolí tvrdiť, že Dharma nič nerobí ☺. Hold niekto sa vie narodiť☺. 

 

Zohráva v projekte nejakú dôležitú úlohu? Dúfam že za dobrú robotu dostáva jedlo navyše :))

Je maskot celého projektu, pomohla hlavne na začiatku keď sme na facebooku uverejňovali fotky z jej aktívneho pracovného života ☺ Bola celkom slušný viral ☺ 

 

  

Hovorí sa, že pes dokáže pritiahnuť ženy. Myslíš si, že práve Dharma robí tvoj biznis atraktívnejším?:)

Áno ako som spomínal v predchádzajúcej otázke, samotná Dharma mala celkom slušný virálny potenciál. Plus chceli sme niečo zapamätateľné a veselé, aby to nebola nuda. A s Dharmou nie je nikdy nuda☺.  

 

Čo bude s Addharmou ďalej, akým smerom ju chceš posúvať?

Plány sú, chceme rozšíriť možnosti o archív, teda, že si spätne pozrieš koľko stál klik napríklad v októbri, čo pomôže hlavne pri vyhodnocovaní kampani. Stránku sme spustili niekedy v apríli a momentálne zbierame tieto dáta. Ďalej ešte plánujeme robiť upozornenie a to tak, že ak stúpne či klesne cena príde ti mail. Samozrejme ty si navolíš ktorá cena ťa zaujíma počas akého obdobia, čo bude super počas kampane. 

 

Prezradil si, že zdrojom príjmu je reklama a odporúčanie agentúr, dokáže ťa samotná stránka uživiť?

Nemám to ako core biznis, ale príjem z Adsense poteší, hlavne ak kliknú na reklamu užívatelia z USA ☺ Ďalší príjem tvoria nový klienti ktorých Dhrama odporúča agentúram ktoré s nami spolupracujú. Tam výška odmeny závisí od veľkosti kampane. Je fajn, že vďaka addharma.com si Dharma zarobí na svoj luxusný život a mňa už nestojí ani cent ☺     

 

Keďže všetko je nakódované a aktualizuje sa samo, dá sa povedať, že si si takto vybudoval pasívny príjem?

Áno dá sa to tak povedať, aj keď pri plánovaní tohto projektu to bolo to posledné čo sme riešil, to prišlo samo☺.

 

 

Si Slovák, no Addharma slávi úspech najmä v zahraničí. Prezraď nám nejaké zaujímavé čísla :)

Dharma je Francuzska ☺. Sme radi a uprímne musí povedať, že aj milo prekvapený, že sa addharma.com tak pekne uchytila hlavne v zahraničí USA 72% všetkých návštev, ďalej India, Západna a Stredná európa. Dnes máme mesačne cez 60 000 unikátnych návštevníkov, viem, nie je to veľa, ale vzhľadom na špecifikáciu stránky sme to nečakali tak skoro. Je to asi tým,  že doteraz tu nič také nebolo. Čo nás milo prekvapilo sú maily zo zahraničia kde nám fandia a dokonca sme mali aj pár ponúk na podporu a jedného záujemcu o kúpu☺.

 

Na stránke tvrdíš, že cez teba prešlo viac ako 200 klientov. Sú tam aj nejaké zaujímavé mená zo Slovenska či zahraničia?

Áno, na Slovensku aj v zahraničí sme robili aj robíme pre veľkých klientov, ale keďže patria pod agentúry s ktorými spolupracujeme v rámci projektu Addharma.com tak tu by som ich nemenoval.  

 

Na webe odporúčaš tri agentúry, aký máš pohľad na tento segment? Je kvalita slovenských agentúr porovnateľná s tými vonku? Konkrétne napríklad v PPC kampaniach?

Asi moja odpoveď nebude objektívna, vzhľadom na to, že pracujem v jednej z tých odporúčaných agentúr☺ Ale ak by neboli dobré neodporúčali by sme ich, lebo nakoniec by ich nikto nechcel a Dharmu by som musel zase financovať ja☺. Rozdiel vidím hlavne v tom, že niektoré nástroje nie sú dostupné na Slovensku, respektíve prídu k nám vždy o niečo neskôr, ale to je prirodzené vzhľadom na veľkosť nášho trhu. Preto sme napríklad pre zahraničných klientov mohli skôr využiť cielenie na mestá, či video kampane. Dneska je to už dostupné aj na Slovensku.  

 

Máš nejaký odkaz pre mladých startupistov?

Šanujte si zdravie a to ostatné už snaď nejako dáte ☺

 

Ďakujem za rozhovor.

Aj ja ďakujem. 

 

Addharma je pekný príklad toho, keď poznáte problém zákazníka a na základe toho vytvoríte riešenie a v tomto prípade aj zaujímavý biznis a pasívny príjem. Je skvelé vidieť ako jednoduchý nápad dokáže vystreliť.

 

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá