19 zaujímavosti o „sajdri“
- Nie je to tak dlho, čo majú Slováci, ktorým nechutí pivo, v nápojovom lístku celkom slušnú alternatívu. V skutočnosti však nejde o žiadnu novinku a história cideru siaha ďaleko pred náš letopočet.
- Nie je to tak dlho, čo majú Slováci, ktorým nechutí pivo, v nápojovom lístku celkom slušnú alternatívu. V skutočnosti však nejde o žiadnu novinku a história cideru siaha ďaleko pred náš letopočet.
Alkoholický nápoj zlatistej farby s osviežujúcou chuťou, ktorý ocenia všetci, ktorí nemajú radi pivo, ale nechcú si dať s kamarátmi na terase v lete Kofolu. Cider je už zopár rokov pevnou súčasťou nápojových lístkov slovenských podnikov, no nie je to tak dávno, čo ľudia ešte nevedeli, ako jeho názov správne prečítať.
- Ako všetky dobré veci, aj cider k nám do Európy priniesli Rimania.
- Názov je odvodený z hebrejského slova shekbar, čo v preklade znamená silný nápoj.
- Hoci zdanlivo niet „domáckejšieho“ ovocia, než je jablko, tento chutný plod, ktorému vďačíme za cider či apple pie, má celkom exotický pôvod. Prišlo k nám z Ázie, konkrétne z Kazachstanu.
Zdroj:pexels.com - Celkovo existuje až 10 000 odrôd tohto ovocia, z toho iba približne 360 sa hodia na výrobu tohto lahodného osvieženia.
- Za svoju netradične trpkastú chuť cider vďačí vybraným odrodám jabĺk, napríklad Winesap alebo Foxwhelp (na obrázku).
Zdroj: pexels.com - Bol obľúbeným nápojom kráľovnej Viktórie.
- V 16. storočí vo Francúzsku bol populárnejší než víno.
Zdroj: Strongbow - Trh s ciderom rastie najrýchlejšie zo všetkých súčasných trhov s alkoholickými nápojmi.
- Súčasná receptúra cideru Strongbow bola vyvinutá v roku 1962.
- Metropolou tohto kvaseného nápoja je Spojené kráľovstvo…
- …no popularite sa tešia aj lokálni výrobcovia, napríklad slovenský Lišiak zo Sadu Sajder, vyrobený v Hurbanove.
Zdroj: www.facebook.com/lisiakzosaduSK/ - Za rok 2015 sa celosvetovo vypilo až 24 miliónov hektolitrov cideru.
- Až 6O % jeho celosvetového objemu sa vypije v Európe.
- Je obľúbenejší medzi ženami – vypijú ho až o polovicu viac než muži.
Zdroj: Strongbow - Najpredávanejším ciderom je Strongbow.
- V lete má byť podávaný vychladený na približne 3 stupne Celzia alebo pri 4 – 5 stupňoch v pohári do tretiny naplnenom ľadom.
- V zime však môže poslúžiť ako príjemná alternatíva k varenému vínu, horúci a doplnený o koreniny ako je škorica alebo klinčeky.
Zdroj: pixabay.com - Čoraz väčšej obľube sa tešia rôzne príchute, najmä červené a tmavé ovocie.
Zdroj: Strongbow - Cider má svoju „sestru“ perry – ide o nápoj vyrábaný rovnakou technológiou, len z hrušiek.
Tak čo, dozvedel si sa o tomto chutnom jablkovom osviežení niečo nové? :)
Tento článok vznikol v spolupráci so spoločnosťou Heineken.