Himaláje sú viditeľné z Indie prvýkrát za 30 rokov

  • Spôsobila to súčasná pandémia koronavírusu, kvôli ktorej sa v krajine znížila úroveň znečistenia.
  • Ázijské pohorie je dnes vidieť aj z mesta Jalandhar v okrese Punjab, ktoré je od Himalájí vzdialené viac ako 125 kilometrov.
nepal-1
TASR
  • Spôsobila to súčasná pandémia koronavírusu, kvôli ktorej sa v krajine znížila úroveň znečistenia.
  • Ázijské pohorie je dnes vidieť aj z mesta Jalandhar v okrese Punjab, ktoré je od Himalájí vzdialené viac ako 125 kilometrov.

V dnešných dňoch sú Himaláje viditeľné voľným okom aj v tých častiach Indie, kde to v minulosti kvôli znečisteniu nebolo možné. Stalo sa tak prvýkrát po 30 rokoch. Tento úkaz spôsobil najmä lockdown krajiny po dobu 21 dní, ktorý v Indii začal 24. marca 2020.

Vďaka nemu sa totiž dramatickým spôsobom znížila úroveň znečistenia, čo umožnilo vidieť Ázijské pohorie aj z takých miest ako Jalandhar, ktoré sú od neho vzdialené viac ako 125 kilometrov. Informoval o tom britský Daily Mail.

Toto pohorie zahŕňa celkovo viac ako 110 vrcholov aj vrátane najvyššej hory sveta Mount Everestu.

Ľudia sú nadšení.

Obyvatelia tohto mesta okamžite začali postovať fotky zasnežených hôr na svoje sociálne siete a taktiež boli nadšení z dramatického zlepšenia kvality ovzdušia. Svoju radosť vyslovil aj bývalý indický hráč kriketu populárny Harbhajan Singh. .

Ten na svojom Twitteri zverejnil, že nikdy vo svojom živote ešte nevidel pohorie Dhauladhar, ktoré je súčasťou Himalájí, zo strechy svojho domu. Upozornil taktiež na jasný dôkaz znečistenia našej planéty.

Zlepšenie potvrdzujú aj štatistiky

Zníženú úroveň znečistenia potvrdzujú aj oficiálne výsledky, ktoré zverejnila vo svojej správe Indická spravodajská jednotka. Tá uvádza, že pred 21 dňovým lockdownom krajiny bola úroveň indexu AQI (Air Quality Index) na hodnote 115. Už po troch dňoch od zablokovania krajiny sa táto hodnota znížila na číslo 75.

Za dobrú hodnotu indexu AQI sa pritom považuje číslo 50 a menej. Ak sa index nachádza v hodnote medzi 51 až 100 hovorí sa o miernom riziku znečistenia ovzdušia.

Čistejšie ovzdušie hlási aj Čína

Okrem Indie viedli tvrdé opatrenia ku zlepšeniu ovzdušia aj v Číne, kde celá pandémia vypukla. Vyplýva to najmä zo satelitných snímkov Európskej vesmírnej Agentúry. Celosvetovo známa tlačová agentúra Reuters dokonca zverejnila správu, že emisie oxidu dusičitého klesli počas uplynulých mesiacov až o 40 percent.

Zdroje: Daily Mail, Newsparliament.com, Internewscast.com

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá