4 milióny gerbier a 800 ton paradajok v Podhájskej vyrastá vďaka termálnym vodám

  • Minimálny dopad na životné prostredie a mimoriadne bohatá úroda
  • To sú skleníky v Podhájskej v okrese Nové Zámky
  • Pestovatelia ich naplnili sladkými paradajkami a pestrými gerberami
rajčiny
MPRV SR
  • Minimálny dopad na životné prostredie a mimoriadne bohatá úroda
  • To sú skleníky v Podhájskej v okrese Nové Zámky
  • Pestovatelia ich naplnili sladkými paradajkami a pestrými gerberami

Aj keď je Slovensko pomerne bohaté na zdroje geotermálnej energie, využíva ich len hŕstka podnikateľov. Patrí medzi nich aj Branislav Oremus – najväčší slovenský pestovateľ gerbier. Pod skleníkmi vyhrievanými termálnou vodou sa darí nielen jeho kvetom, ale aj paradajkám, informuje Ministerstvo pôdohospodárstva.

„Naša krajina je bohatá na zdroje geotermálnej energie, ktorá sa dá používať napríklad na vykurovanie skleníkov či fóliovníkov. Je škoda, že obnoviteľné zdroje energie sú v slovenskom agrosektore využívané len výnimočne. Slovkvet je fantastickým príkladom a dôkazom toho, že aj vo veľkom sa dá pestovať ekologicky,“ pochválila projekt ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabriela Matečná.

zdroj: MPRV SR

zdroj: MPRV SR

Branislav Oremus spravuje skleníky na ploche 2,6 hektára, z čoho 1 hektár pokrývajú gerbery a 1,6 hektára paradajky. Ročne sa v nich urodí takmer 800 ton paradajok a vyrastú neuveriteľné 4 milióny gerbier, ktoré pestuje v 50 odrodách. Tento objem z neho robí najväčšieho pestovateľa gerbier nielen na Slovensku, ale aj v bývalom Československu. O kvetoch sa učí viac od odborníkov z Holandska či Belgicka.

zdroj: MPRV SR

Pri pestovaní nevyužíva žiadne pesticídy, na opeľovanie využíva čmeliaky a teplo na vyhrievanie skleníkov čerpá z termálnych prameňov, ktoré sa stará aj o teplo miestneho termálneho kúpaliska. „Paradajky aj gerbery pestujeme v kokosovom vlákne, čo je v súčasnosti najmodernejší spôsob pestovania. Je to vlastne kokosová škrupina,  rozdrvená  a premiešaná s kôrou,“ uviedol B. Oremus.

Aby bola produkcia u oboch komodít čo najvyššia, pán Oremus pravidelne absolvuje každodennú konzultáciu s agronómom a 2x do týždňa spolu konzultuje aj biologickú ochranu a na svojom webe dodáva, že na zelenine z vlastnej záhrady je odchovaný a preto je preňho podnikanie aj oddychom.

Každý deň kontroluje stav porastu, dostatočnú závlahu, vetranie, vlhkosť a teplotu skleníka a okrem klasických paradajok, ktoré poznáš z trhovísk nájdeš v jeho skleníkoch aj Cherry, podlhovasté Idolini, tigrované či zelené rajčiny. K tvrdej práci sa Branislav Oremus po prvýkrát dostal v otcových pekárňach a úplne prvé skleníky získavali teplo práve z pečenia. Sídlili totiž na strechách pekární.

zdroj: MPRV SR

zdroj: MPRV SR

Zdroj: Tlačová správa, oremusfarm.sk

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá