Prekvapivé zistenie: Kuracie mäso poškodzuje črevá viac než hovädzie, zistili vedci

  • Črevná mikroflóra reagovala inak na hovädzie a kuracie mäso
  • Nová štúdia spochybňuje, že biele mäso je vždy zdravšou voľbou
  • Zistenia môžu zmeniť pohľad
steak, mäso
  • Črevná mikroflóra reagovala inak na hovädzie a kuracie mäso
  • Nová štúdia spochybňuje, že biele mäso je vždy zdravšou voľbou
  • Zistenia môžu zmeniť pohľad
ČLÁNOK POKRAČUJE POD REKLAMOU

Nová španielska štúdia prekvapila odborníkov aj laikov. Ukázala totiž, že chudé hovädzie mäso vplýva na črevnú mikroflóru miernejšie ako kuracie. Zatiaľ čo červené mäso kritizujeme pre zdravotné riziká, táto práca naznačuje iný pohľad.

Výskumníci sledovali 16 mladých dospelých počas ôsmich týždňov. Výsledky môžu zmeniť naše chápanie toho, ktoré mäso vyberať. Informuje o tom web Daily Mail a štúdia uverejnená na Online Wiley Library.

Kuracie mäso prekvapivo horšia voľba

Výskumníci z Univerzity v Zaragoze priniesli nečakané zistenie. Porovnávali vplyv chudého hovädzieho mäsa a kuracieho na črevnú mikroflóru mladých ľudí. Štúdia trvala osem týždňov a zapojilo sa do nej 16 zdravých účastníkov vo veku okolo 20 rokov.

Každý účastník jedol buď hovädzie mäso z plemena Pirenaica, alebo kuracie mäso trikrát týždenne. Vedci analyzovali vzorky stolice pred začiatkom a po skončení každého obdobia. Výsledky ukázali, že obe diéty ovplyvnili zloženie črevných baktérií, ale kuracie mäso spôsobilo výraznejšie zmeny.

Črevná mikroflóra hrá kľúčovú úlohu v našom zdraví. Ovplyvňuje trávenie, imunitu aj komunikáciu medzi črevom a mozgom. Keď sa jej rovnováha naruší, môže to viesť k rôznym ochoreniam.

Mikrobiálna rozmanitosť klesla výraznejšie kuracom mäse

Najprekvapivejšie zistenie sa týkalo rozmanitosti črevných baktérií. Kuracie mäso spôsobilo výraznejší pokles počtu druhov mikroorganizmov v čreve. Vedci merali niekoľko indexov rozmanitosti – Fisherov, Shannonov a Simpsonov. Všetky ukázali štatisticky významný pokles po kuracích diétach.

Rozmanitosť črevnej mikroflóry považujeme za dôležitý ukazovateľ zdravia. Čím viac rôznych druhov baktérií máme, tým lepšie dokáže naše črevo odolávať patogénom a udržiavať si rovnováhu. Pokles rozmanitosti spájame s vyšším rizikom zápalových ochorení, porúch trávenia aj metabolických problémov.

Hovädzie mäso sice tiež ovplyvnilo črevnú mikroflóru, ale zmeny nedosiahli štatistickú významnosť. To naznačuje, že jeho vplyv na mikrobiálnu rozmanitosť bol miernejší než pri kuracom mäse.

Zmeny v konkrétnych druhoch baktérií

Vedci analyzovali aj zmeny v konkrétnych skupinách baktérií. Obe diéty viedli k miernemu nárastu kmeňa Bacillota, ktorý dominuje v ľudskom čreve. Zároveň sa znížilo množstvo kmeňov Chloroflexota a Synergistota.

Na úrovni jednotlivých rodov baktérií boli zmeny zaujímavejšie. Po hovädzích diétach stúpol počet baktérií Blautia, ktoré hrajú pozitívnu úlohu pri ochrane črevnej sliznice. Naopak, poklesli počty rodov Coprococcus, Roseburia a Eubacterium hallii, ktoré produkujú prospešné mastné kyseliny s krátkym reťazcom.

Kuracie mäso vyvolalo komplexnejšie zmeny. Okrem nárastu Blautia sa zvýšil aj počet Sphingomonas, ktoré môžu signalizovať narušenie črevnej rovnováhy. Poklesol počet viacerých prospešných rodov vrátane Lachnospira, Adlercreutzia či Bacteroides.

Kvalita stravy ovplyvnila výsledky

Zaujímavým zistením bolo, že kvalita celkovej stravy účastníkov sa po kuracích diétach zhoršila. Vedci používali Index kvality stravy (DQI), ktorý hodnotí rozmanitosť, kvalitu a vyváženosť celého jedálnička. Po období s kuracím mäsom tento index výrazne poklesol.

Toto zhoršenie kvality stravy mohlo čiastočne vysvetliť negatívne zmeny v črevnej mikroflóre. Aj keď vedci údaje štatisticky upravili, účinok kuracieho mäsa na mikrobiálnu rozmanitosť zostal významný. To naznačuje, že nejde len o vedľajší efekt celkovej stravy.

Hovädzie mäso z plemena Pirenaica malo výnimočné nutričné vlastnosti. Obsahovalo vysoký podiel kvalitných bielkovín, draslíka, fosforu, zinku a vitamínov skupiny B, pritom malo nízky obsah sodíka a tukov. Takéto zloženie mohlo prispieť k jeho miernejšiemu vplyvu na črevnú mikroflóru.

Čo tieto zistenia znamenajú pre tvoj jedálniček

Výsledky štúdie spochybňujú zaužívané predstavy o tom, že biele mäso je vždy zdravšou voľbou než červené. Treba však zdôrazniť, že išlo o malú štúdiu s 16 účastníkmi a špecifický typ hovädzieho mäsa z extenzívneho chovu.

Hovädzie mäso z plemena Pirenaica sa chová v horských oblastiach Pyrenejí pomocou tradičných metód. Zvieratá sa pasú na prírodných pasienkoch a kŕmia sa miestnym krmivom. Takéto podmienky chovu výrazne ovplyvňujú nutričné zloženie mäsa.

Konvenčné hovädzie mäso z intenzívnych chovov môže mať úplne iné vlastnosti a vplyv na zdravie. Preto nemôžeme tieto výsledky automaticky preniesť na všetky druhy červeného mäsa dostupné v obchodoch.

Pre praktické rozhodnutia o strave zostáva dôležité zamerať sa na celkovú kvalitu a rozmanitosť jedálnička. Ani hovädzie, ani kuracie mäso by nemalo dominovať v strave na úkor zeleniny, ovocia, celozrnných produktov a strukovín.

Čítaj viac z kategórie: Zaujímavosti

Zdroje: Daily Mail, Online Wiley Library

Najnovšie videá

Trendové videá