Koniec neobmedzených bufetov? Dovolenkový raj chce obmedziť all-inclusive. Ročne vyhodí 23 miliónov ton jedla
- Obľúbený all-inclusive systém v Turecku čakajú zmeny
- Úrady chcú bojovať proti plytvaniu potravinami a nahradiť švédske stoly objednávkovým modelom
- Obľúbený all-inclusive systém v Turecku čakajú zmeny
- Úrady chcú bojovať proti plytvaniu potravinami a nahradiť švédske stoly objednávkovým modelom
Turecko, ktoré už roky patrí k najnavštevovanejším dovolenkovým destináciám, stojí pred významnou zmenou turistického servisu. Rada pre poľnohospodársku a potravinovú politiku pripravuje návrh legislatívnych úprav, ktoré by mohli výrazne obmedziť tradičné bufetové „all-inclusive“ služby. Informuje portál TV Noviny.
Cieľom je predísť enormnému plytvaniu potravinami, ktoré sa v tomto systéme deje.
Šokujúce čísla: milióny ton vyhodených potravín
Podľa odhadov Tureckej nadácie na prevenciu plytvania potravinami, ktoré zverejnil portál Sabah, v krajine každý rok skončí v odpade až 23 miliónov ton jedla. Zaujímavosťou je, že približne 35 % ovocia a zeleniny sa nikdy nedostane na tanier spotrebiteľov. Riaditeľ Asociácie reštaurátorov Ramazan Bingöl upozorňuje, že až polovica bufetových raňajok ostane nedotknutá a končí v koši.
Experti dodávajú, že obrovskú časť odpadu predstavujú chlieb a zelenina – podľa niektorých štatistík ide o 12 miliónov ton ročne. Odhady hovoria dokonca o tom, že Turecko stratí potraviny v hodnote miliárd lír – ročne ide až o 214 miliárd TL (približne 4,5 miliardy eur).
Prechod k à la carte – riešenie namiesto odpadu
Ako riešenie tejto environmentálnej aj ekonomickej výzvy sa navrhuje postupný prechod z neobmedzených all-inclusive bufetov k systému à la carte. Hostia by si objednávali množstvo jedla, ktoré reálne skonzumujú, čím by sa predchádzalo nadmernému ukladaniu na tanieroch a následnému plytvaniu.
Tento návrh už smeruje do kancelárie prezidenta Recepa Tayyipa Erdoğana – Rada by mala svoj materiál predložiť prezidentovi v priebehu najbližších dvoch mesiacov.
Tradícia vs. udržateľnosť
Zmeny vyvolávajú rôzne reakcie. Štátna organizácia Tourism Industry Union upozorňuje, že all-inclusive bufety tvoria veľkú časť príťažlivosti dovoleniek pre tisíce turistov – najmä rodín s deťmi, ktorí oceňujú pohodlie a bohatý výber bez nutnosti opúšťať hotel.
Na druhej strane predstavitelia tureckého cestovného ruchu vidia možnosť rozvoja alternatív, ako je gastronomický či kultúrny turizmus. Už v roku 2024 sa uvažovalo o spolupráci hotelov s miestnymi reštauráciami – turisti by po večeri mohli preskúmať mestské centrum a večeru absolvovať mimo areálu rezortu. Tento model sa označoval ako „pay-as-you-use“ – teda platenie podľa reálnej spotreby.
Podľa podnikateľa Mustafu Korkutatu sa plytvanie v rámci all-inclusive dá vyjadriť aj číslom – až 65 % jedla skončí v odpade. Len v gastronomickom sektore je to denne 220-400 g odpadu na hosťa, čo ročne vysoko prevyšuje miliardy tureckých lír.
Prevencia a osvetové kampane
Turecké úrady a organizácie však neponechávajú situáciu iba na úvahy. Ministerstvo poľnohospodárstva a lesníctva už spustilo projekt, ktorý monitoruje otvorené bufety v turistických oblastiach ako Antalya či Alanya. Hodnotí sa množstvo jedla vráteného kvôli nepožívaniu, dizajn bufetového servisu, veľkosť tanierov, manažment zásob i správanie personálu. Plánuje sa aj zavedenie sankcií pre podniky, ktoré nebudú konať protiplytvacím spôsobom.
Podobné iniciatívy sa objavovali už skôr – „Oranžová vlajka“ je ocenením pre hotely, ktoré sa aktívne podieľajú na redukcii odpadu. Zahŕňa vytvorenie recyklačného procesu, zmenšenie tanierov i osvetové kampane pre zákazníkov.
Turecko čelí reálnej potrebe transformácie svojho turistického modelu. Bufety, ktoré lákajú množstvo dovolenkárov, zároveň produkujú masívne množstvá jedla, ktoré sa nevyužije. Prechod k à la carte, rozšírené partnerské programy s miestnymi podnikmi a environmentálna legislatíva sú sľubnými krokmi k trvalo udržateľnejšiemu cestovnému ruchu. Záleží teraz na tom, ako rýchlo a efektívne sa tieto zmeny prenesú z diskusií do reality – v prospech planéty, ekonomiky i kvalitnej dovolenkovej skúsenosti.
Čítaj viac z kategórie: Cestovanie
Zdroje: TV Noviny, Sabah, Hurriyet Daily news