4 potraviny, ktorým sa neurologička z Harvardu vyhýba: Jedna z nich obsahuje najsilnejší neurotoxín na svete

  • Uznávaná neurologička radí, ktorým potravinám sa treba vyhnúť
  • Pre mozog sú zaťažujúce hlavne 4, zisti, ktoré to sú
neurologička radí o jedlách, ktorým sa treba vyhýbať
  • Uznávaná neurologička radí, ktorým potravinám sa treba vyhnúť
  • Pre mozog sú zaťažujúce hlavne 4, zisti, ktoré to sú
ČLÁNOK POKRAČUJE POD REKLAMOU

Lekári ti často pripomínajú, aby si nejedol spracované potraviny plné cukru či nasýtených tukov. Je to dobrá rada – tieto jedlá totiž zvyšujú riziko chronických ochorení, medzi ktoré patria aj tie neurologické, ako napríklad mŕtvica či demencia.

Ale sú aj ďalšie, menej známe potraviny, ktoré môžu byť pre tvoj mozog nebezpečné. Neurologička Uma Naidoo z Harvardu radí, ktorým štyrom jedlám sa radšej úplne vyhýba, píše portál CNBC

1. Konzervy, ktoré vyzerajú poškodene

Ak je konzerva vydutá, prasknutá alebo silno preliačená, treba byť opatrný. Takýto stav môže naznačovať prítomnosť botulotoxínu – jedu, ktorý spôsobuje botulizmus.

Botulotoxín patrí medzi najsilnejšie známe neurotoxíny. Blokuje prenos signálov medzi mozgom a svalmi, čo môže viesť k ochrnutiu končatín, rozmazanému videniu a v ťažkých prípadoch aj k zlyhaniu dýchania. Bez liečby je botulizmus smrteľný.

Nebezpečné je, že tento jed neodhalíš vôňou, chuťou ani vzhľadom. A čo je ešte horšie – ani ohrev jedla nemusí stačiť na jeho zneškodnenie. Zapamätaj si jednoduché pravidlo: „Ak máš pochybnosti, vyhoď to.“

2. Tropické ryby z koralových oblastí

Ryby sú pre mozog vo všeobecnosti výborné – losos, sardinky či pstruh obsahujú veľa omega-3 mastných kyselín a málo ortuti. Ale pri väčších tropických rybách treba byť opatrný.

Druhy ako barakuda, muréna, jeseter či amberjack môžu obsahovať ciguatoxín – jed, ktorý sa vyskytuje v rybách žijúcich pri koralových útesoch, najmä v Karibiku alebo v južnom Pacifiku.

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Uma Naidoo, MD (@drumanaidoo)

Rada neurologičky znie – obmedz veľké dravé tropické ryby, vyhýbaj sa pečeni, ikrám a hlavám, a v rizikových oblastiach buď obzvlášť opatrný.

3. Surové alebo nedostatočne tepelne spracované bravčové mäso

Tu je rizikom parazit – pásomnica, ktorej vajíčka môžu spôsobiť neurocysticerkózu. Larvy sa dokážu dostať až do mozgu, kde vytvárajú cysty. Výsledkom môžu byť epileptické záchvaty, zvýšený vnútrolebečný tlak či dokonca príznaky podobné demencii.

Ak cestuješ do oblastí s horšou hygienou alebo tráviš čas v rozvojových krajinách, daj si pozor. Bravčové mäso vždy dobre prepeč a dbaj na dôkladné umývanie rúk.

4. Nepasterizované mlieko

Pasterizácia znamená, že mlieko sa krátko zahreje, aby sa zničili choroboplodné zárodky. Áno, pri tom sa trochu zníži obsah niektorých vitamínov, ale je to zanedbateľné v porovnaní s ochranou, ktorú proces prináša.

Surové, nepasterizované mlieko je zdrojom baktérií ako Listeria, E. coli či salmonela. V skutočnosti spôsobuje až 840-krát viac ochorení a 45-krát viac hospitalizácií než pasterizované, hoci ho pije len menšina populácie.

Salmonela či baktérie E. coli prežijú aj zmrazenie. „Salmonela alebo E. coli môžu v ľade spať celé dni. Akonáhle sa ľad v nápoji začne topiť, baktérie sa prebudia a putujú priamo do tráviaceho traktu,“ vysvetlil v článku pre Startitup imunológ Adrián Doboly.

Najviac ohrozené sú deti, tehotné ženy, starší ľudia a osoby s oslabenou imunitou. Následky môžu byť veľmi vážne – od potratov, cez ťažké infekcie až po smrť.

Rada na záver

Strava hrá obrovskú úlohu v zdraví mozgu. Vyhýbanie sa rizikovým potravinám môže zabrániť vážnym, niekedy až smrteľným komplikáciám. Takže ak nabudúce uvidíš podozrivú konzervu, exotickú veľkú rybu na tanieri, krvavý bravčový steak alebo fľašu „farmárskeho“ surového mlieka – spomeň si na svoj mozog. Je lepšie si jedlo odoprieť, než riskovať trvalé následky.

A nezabudni – vždy je dobré poradiť sa so svojím lekárom predtým, než urobíš výraznejšie zmeny v jedálničku. Mozog je ten najcennejší orgán, staraj sa oň s rozumom.

Čítaj viac z kategórie: Zaujímavosti

Zdroje: CNBC, Archív Startitup

Najnovšie videá

Trendové videá