Street food po slovensky: Ručne trhané párance, ktoré dávali silu drevorubačom
- S pouličnými stánkami s rozvoniavajúcim jedlom akoby sa v poslednej dobe pretrhlo vrece. Kedysi víťazil kebab či cigánska, neskôr prišli burgre, belgické hranolky a wafle. Prečo však zabúdať na naše tradičné slovenské jedlá, ktoré s láskou pripravovali staré matere deťom aj ťažko pracujúcim mužom? Veď to je ten pravý slovenský street food!
- S pouličnými stánkami s rozvoniavajúcim jedlom akoby sa v poslednej dobe pretrhlo vrece. Kedysi víťazil kebab či cigánska, neskôr prišli burgre, belgické hranolky a wafle. Prečo však zabúdať na naše tradičné slovenské jedlá, ktoré s láskou pripravovali staré matere deťom aj ťažko pracujúcim mužom? Veď to je ten pravý slovenský street food!
V mori gastro biznisov so svetovou kuchyňou žiari ako naleštená vidlička stánok s úsmevným názvom Trhance jak Párance. Už pri pohľade na tradičný vzhľad foodtrucku sa v každom musí prebudiť kus Slováka, no a pohľad na usmiatych predavačov s pariacimi sa rezancami v rukách ti jednoducho nedovolí otočiť zrak k burgrom. Vyhráva ručne trhaná cestovina, ktorú s láskou pripravuje veselá rodina na čele s pani Líviou Lacovou, ktorá tomu všetkému velí. Každý má svoju funkciu, aby všetko fungovalo ako hodinky.
Foto: facebook.com/Trhance jak párance
Spolu ako rodinný tím navštevujú remeselné a kultúrne akcie po celom Slovensku a všade tak prinesú kúsok „domova“. Pochádzajú z Nitry, no kúpili si chalupu v Pukanci, z okolia ktorého ich milované párance pochádzajú. Naučili sa tam pripravovať ich v duchu tradície, tak ako ich kedysi robili aj mamy a staré mamy pre svojich ťažko pracujúcich mužov. Ženy zamiesili múčne cesto zo surovín, ktoré boli doma vždy po ruke, a muži ho cez obednú pauzu ručne trhali priamo do vriacej vody. Pri rúbaní dreva im sýte rezance poskytli dostatok potrebnej energie.
Foto: facebook.com/Trhance jak párance
Foto: facebook.com/Trhance jak párance
„Príprava cesta je náročná, i keď na suroviny jednoduchá. Ide o hutne vymiesené a poprekladané cesto z polohrubej múky, vody a soli. Zachladené cesto si nosíme so sebou v termoboxoch a v našom prívese ho už ručne párame – trháme a hádžeme do vriacej osolenej vody. Podľa chuti zmiešame s tvarohom, orechmi, makom, alebo s pečenými zemiakmi, slaninkou a smotanou. Navrch samozrejme polejeme horúcim maslom,“ popísala prípravu dcéra pani Lívie, Zuzana. Pre priaznivcov trochu zdravšej stravy majú často k dispozícii aj špaldové párance.
Foto: facebook.com/Trhance jak párance
Nielen, že jedlo pripravujú s úsmevom a radosťou, ale potrpia si na kvalitu surovín, ktoré sa snažia čerpať od lokálnych dodávateľov. „Naši zákazníci vedia, že u nás nie je problém pridať slaninku navyše alebo spraviť polovicu rezancov takých a polovicu takých. Sú to veci, za ktoré si inde musíš doplácať, ale my si svojich zákazníkov veľmi vážime a snažíme sa každej ich prosbe individuálne vyhovieť,“ dodala Zuzana. Čerstvé horúce párance, ktoré chutia veľkým aj malým, ti naservírujú v praktickom papierovom boxe. Uvidíš, že to oceníš, pretože sýtu porciu je skutočne ťažké zjesť. :)
Foto: facebook.com/Trhance jak párance
V jednoduchosti je sila a párance sú preto v dobe, keď na vlastné tradície často zabúdame, veľkým osviežením. Či sladké alebo slané s chrumkavou slaninkou, garantujeme ti, že na ne len tak rýchlo nezabudneš.