Náhradná autobusová stanica v Bratislave sa otvára už o pár dní! Takto bude vyzerať

  • Dočasná stanica by mala svojim vybavením a komfortom s prehľadom predčiť tú súčasnú. Jej otvorenie je plánované na 1. októbra.
collage
HB Reavis / bratislava-slovakia.eu
  • Dočasná stanica by mala svojim vybavením a komfortom s prehľadom predčiť tú súčasnú. Jej otvorenie je plánované na 1. októbra.

Súčasná bratislavská autobusová stanica na Mlynských nivách má asi viac odporcov ako priaznivcov. Budova už nejaký ten čas chátra a v ústach pasažierov zanecháva nepríjemnú pachuť dôb minulých. Veľa ľudí privítalo projekt Stanica Nivy, ktorého cieľom je vytvoriť novú modernú autobusovú stanicu na mieste tej starej.

vizualizácia: HB Reavis

To znamená, že prvým krokom muselo byť vytvorenie dočasnej stanice, ktorá počas stavebných prác plnohodnotne nahradí tú súčasnú. Developer HB Reavis sa ju rozhodol vytvoriť na Bottovej ulici. Pre cestujúcich tu majú pripravené informácie o spojoch, oddychovú zónu, priestor na odklad batožiny a verejnú wi-fi. Budú tu aj stánky s občerstvením, potraviny, reštaurácia a kaviareň.

„Ak prebehne kolaudačné konanie plynulo vo všetkých fázach, náhradnú stanicu uvedieme do prevádzky 1. októbra. Súčasná autobusová stanica bude do náhradných priestorov presťahovaná v nočných hodinách a cez víkend, aby bol minimalizovaný dopad na cestujúcich či zamestnancov,“ povedal pre Hospodárske Noviny Jakub Gossányi z HB Reavis.

vizualizácia: HB Reavis

Na každom nástupišti bude obrazovka, kde cestujúci uvidia kedy a odkiaľ im ich spoj odchádza.

„Časy odchodov autobusov sa nemenia, zmenia sa len čísla nástupíšť, z ktorých budú tieto autobusy odchádzať. My už dnes máme tieto zmeny zverejnené na našej webovej stránke, aby sa mohli cestujúci na túto zmenu pripraviť,“ povedala pre Hospodárske Noviny hovorkyňa Slovak Lines Eva Vozárová.

vizualizácia: HB Reavis

Prvý spoj z náhradnej stanice je naplánovaný na nedeľu 1. októbra o štvrtej ráno. S výstavbou novej stanice chce developer začať hneď na druhý deň v pondelok. Budova neslávne známej autobusovej stanice to má teda podľa všetkého už nadobro spočítané.

„Búracie a stavebné povolenie je právoplatné. Najprv však začneme s vypratávaním interiéru. Veľa múzeí a zberateľov nás oslovilo, že si chcú odniesť niečo zo starej stanice,“ povedal pre HN Jakub Gossányi.

vizualizácia: HB Reavis

Máš teda ešte pár dní na to, aby si sa s touto budovou, ktorá bola dlhé roky súčasťou bratislavského života, rozlúčil. Nie je síce žiadnou pastvou pre oči, no stále to je budova, ktorá bola hodná štatútu národnej technickej pamiatky.

Nová stanica by mala byť dokončená v roku 2020. Otvorenie náhradnej stanice na Bottovej je prvým krokom tohto ambiciózneho projektu, ktorý Bratislavu bezpochyby obohatí. Teraz už ostáva iba čakať.

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá