Mladý študent z Čiech vytvára najväčší svetový web s prednáškami

  • Startup SlidesLive predstavuje novú formu vzdelávania
  • Investoval doň aj spoluzakladateľ Avastu
  • Český projekt získal uznanie už aj v USA či Tokiu
13482999_1043115865771518_1144358338342711481_o
facebook.com
  • Startup SlidesLive predstavuje novú formu vzdelávania
  • Investoval doň aj spoluzakladateľ Avastu
  • Český projekt získal uznanie už aj v USA či Tokiu

Pôvodne chcel len pre seba a spolužiakov, ktorí v škole chýbali, natočiť zaujímavé prednášky. Z nápadu študenta ČVUT Vojtěcha Cimla sa ale po niekoľkých rokoch stal úspešný start-up, ktorý dnes sídli v New Yorku a poskytuje služby pre významné zahraničné univerzity a firmy.

Softvér SlidesLive, ktorý Ciml spolu s kamarátom vymyslel pred 6 rokmi, automaticky synchronizuje obrazový záznam rečníka s jeho prezentáciou, ktorú pri prednáške premieta. Na webe potom divák vidí v jednom okne prednášajúceho a v druhom jednotlivé slidy, ktoré si môže taktiež sám prechádzať. Odpadá tak problém toho, že na obyčajnom zázname nie je z prezentácie často skoro nič vidieť.

Na portály SlidesLive nájdeš tisíce prednášok z rôznych odborov, ako je matematika, IT, chémia, dizajn, astronómiu, biznis, fyzika a mnoho ďalších. Prednášky sú určené nielen pre študentov, ale aj pre širokú verejnosť.

Vďaka tomu, že mladému zakladateľovi startupu SlidesLive nechýbala odvaha, získal na svoj projekt aj významného investora. Na letisku cestou z USA náhodne stretol spoluzakladateľa svetovo známeho Avastu – Eduarda Kučeru. Tomu začal o SlidesLives rozprávať, slovo dalo slovo a Eduard Kučera vložil do projektu 115-tisíc dolárov za 16 % podiel.

Táto investícia výrazne pomohla rastu firmy a aj vďaka nej je dnes v slávnom Silicon Valley. Tím SlidesLive sa tu môže viac venovať posúvaniu projektu dopredu a nadväzuje ďalšie strategické partnerstvá.

Všetko to pritom začalo len synchronizovaním jednotlivých nahrávok manuálne. To však zabralo Vojtovi dlhé noci a bolo jasné, že potrebuje softvér, ktorý to urobí zaňho.

V čom je však SlidesLive lepšie ako zvyšok konkurencie na svetovom trhu? Predsa len, myšlienka spojenia slidov s videom je stará už viac ako dekádu. „Jedinečnosť nášho riešenia spočíva v jednoduchosti, vo finančnej nenáročnosti na chod a najmä automatizáciu. Nepotrebujete platiť televízny štáb, aby dlhé hodiny slidy do videa ručne postrihal alebo na akciu priviedol drahé pulty a krabice“ povedal Vojtech.

„Ja som naprogramoval len prvú verziu v Jave, ktorá nebola príliš stabilná a mala celý rad nedostatkov. Potom prišiel náš súčasný CTO Vojta Drbohlav a posunul program o ďalší level,“ povedal zakladateľ projektu. Podľa tvorcov, najťažšou časťou vývoja aplikácie bolo navrhnutie správneho používateľského rozhrania. Jednoduché a prehľadné, aby sa používatelia nestrácali a dokázali sa naučiť aplikáciu používať, čo najrýchlejšie.

S touto úlohou sa veľmi dobre popasovala dizajnérka Tereza Horáková. Tá navrhla rozhranie len s jedným veľkým tlačidlom, ktoré slúži k nahrávaniu, a tým sa celý proces ešte viac zjednodušuje.

V súčasnosti tím SlidesLive stále rastie a neustále buduje sieť nezávislých konektorov – kameramanov – ktorí pre nich točia videá. Funguje to tak, že firma napríklad z Washingtonu si objedná nahrávanie konferencie v Barcelone. SlidesLive tam pošle najbližší lokálny tím, ktorý to natočí, upraví a prenesie na servery. Tak ako má napríklad Uber svojich vodičov, český startup má kameramanov.

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá