Paríž zmení svoju tvár na nepoznanie. Prichádzajú radikálne zmeny

  • Mesto módy a lásky čakajú v najbližšej dobe veľké zmeny
  • Už 20-krát dostane pýcha Paríža, Eiffelova veža, nový náter a na severovýchode vyrastie obrovský zelený park
  • Na nový náter Eiffelovky sa mini 60 ton farby a mestu pribudne až milión stromov
willian-west-283022-unsplash
Unsplash
  • Mesto módy a lásky čakajú v najbližšej dobe veľké zmeny
  • Už 20-krát dostane pýcha Paríža, Eiffelova veža, nový náter a na severovýchode vyrastie obrovský zelený park
  • Na nový náter Eiffelovky sa mini 60 ton farby a mestu pribudne až milión stromov

Skúsený cestovateľ vie, že pri dobrej akcii sa do Paríža dostane aj za 30 eur. Práve preto na svojom Facebooku a Instagrame vidíš, že už každý tvoj kamoš si romantiku tohto mesta so všetkými croissantmi, makrónkami, baretkami a prúžkovanými tričkami užil naplno a možno si si tieto drobnosti užil aj ty.

Niektorí sa tam vracajú dokonca každoročne, no už onedlho pravidelného návštevníka môže prekvapiť pár noviniek. Napríklad taká farba monumentu mesta, Eiffelovej veže.

Dnešná pýcha mesta nebola spočiatku obľúbenou stavbou domácich. Od postavenia v roku 1889 však priniesla mestu milióny eur z vreciek turistov a je jednou z najnavštevovanejších historických pamiatok Európy, a to aj napriek tomu, že v Paríži je toho, čo treba vidieť, mimoriadne veľa. Za pôvodnú farbu kovovej konštrukcie bola samotným autorom, Gustavom Eiffelom, vybratá bordová. Mal na to veľmi pragmatický dôvod, a teda ten, že na tomto odtieni bude najmenej vidieť hrdzu.

Odvtedy až do dnešného dňa bola Eiffelovka náterom ošetrená dokopy 19-krát a podľa najnovších informácií francúzskeho denníka La Parisien by mala byť ošetrená 20-krát už v priebehu tohto roka (pravdepodobne v októbri). Súčasná svetlo hnedá relatívne obľúbeným variantom narozdiel od výraznej červenej či žltej z minulosti.

Na prekrytie každého kúta parížskej „Iron lady“ sa spotrebuje dokopy 60 ton farby, práce by mali stáť približne 40 miliónov eur a na výbere odtieňa sa bude podieľať správa mesta, historici aj ministerstvo kultúry.

Druhou významnou novinkou Paríža je zámer mesta vybudovať na 15 rokov diskutovanom severovýchodnom konci mesta obrovský park s miliónom stromov. Paríž sa dlhodobo bije za čistejšie mestské prostredie a po zákaze vozidiel v niektorých zónach, zlepšení infraštruktúry a vybudovaní nových chodníkov prichádza na rad odvážny projekt rozsiahleho zeleného parku.

Ten má byť svojou rozlohou 1350 hektárov až 5x väčší než najznámejší park sveta, Central Park v New Yorku. Časť, kde má zelená oáza Parížanov vyrásť, teda Pierrelaye-Bessancourt, je podľa súčasných informácií jednou veľkou skládkou odpadu a jej reformáciou by sa mohla stať obľúbeným miestom nielen domácich, ale aj turistov. Tí sa budú môcť pokochať krásou koní v jazdeckom areáli aj divokou prírodou a oddychovými zónami.

Zdroj: laparisien.fr, citylab.com

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá