Stabilita ekonomiky Slovenska upadá. V rebríčku sme poriadne klesli

  • Slovensko sa v rebríčku Allianz Euro Monitor medziročne prepadlo o sedem priečok
  • V minulosti sme dokázali obsadiť piate miesto, dnes sme na priečke číslo 16
  • Hodnotila sa zamestnanosť, produktivita, rozpočtový dlh či konkurencieschopnosť
slovakia
Cox & Kings
  • Slovensko sa v rebríčku Allianz Euro Monitor medziročne prepadlo o sedem priečok
  • V minulosti sme dokázali obsadiť piate miesto, dnes sme na priečke číslo 16
  • Hodnotila sa zamestnanosť, produktivita, rozpočtový dlh či konkurencieschopnosť

Každoročný monitoring makroekonomiky, Allianz Euro Monitor, prináša výsledky meraní za rok 2017. Slovensko však nepotešia. Ekonomická stabilita našej krajiny upadá a my sme sa medziročne v rebríčku EÚ prepadli o celých sedem miest. Už opakovane sa najlepšie darí nášmu susedovi Českej republike, ktorá obsadila čelo zoznamu. Poľsko je štvrté a Maďarsko 13.

S ratingom 6,9 sa Slovensko po veľkom úspechu v roku 2012 – 5. miesto alebo relatívne dobrom výsledku minulý rok – 9. miesto, umiestnilo na 16. priečke, a teda na poslednom mieste spomedzi krajín V4. 28 krajín Európskej únie sa hodnotilo v štyroch hlavných kategóriách a na základe 20 jednoznačných indikátorov. Rating 1 – 4 body znamená veľmi slabé umiestnenie, 5 – 7 bodov priemerný výsledok a 8 – 10 bodov výborné výsledky. Najvyššie hodnotenie tento rok predstavovalo 8,2 bodov získaných Českom.

Medzi štyri kategórie, ktorými bola stabilita ekonomík jednotlivých krajín hodnotená, patrí spoľahlivosť verejných financií, konkurencieschopnosť, zamestnanosť a produktivita a zahraničný a domáci rozpočtový dlh. Výsledky ukazujú, že Európe sa ako celku darí a svoj rating minulý rok zlepšilo až 15 krajín. Najviac medziročne poskočilo Rakúsko, ktoré sa zo 17. miesta dostalo na tohtoročnú priečku číslo 8, Írsko z 18. priečky na ôsmu.

Na konci rebríčka sa prekvapivo objavujú ekonomiky Veľkej Británie, Talianska a Francúzska. Naopak Nemecko, ktoré bolo ešte v roku 2003 nazývané slabým článkom, dokonca „sick man of Europe“ a najväčším kameňom úrazu bola nízka produktivita práce v krajine, je dnes na výbornej druhej priečke.

Súčasný rast si ekonomiky Európskej únie podľa výskumu môžu udržať len tak, že eliminujú slabé investície, zamerajú sa na rast produktivity práce a využijú potenciál pracovnej sily pred jej zostarnutím.

Zdroj: Allianz

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá