Slovák vďaka neúspešnému biznisu dlhuje v Rakúsku milióny eur

  • Slovenský podnikateľ Peter Štecko zavrel dve reštaurácie vo Viedni.
  • Výška dlhu presahuje päť miliónov eur.
slovak-vieden
Medusa Group
  • Slovenský podnikateľ Peter Štecko zavrel dve reštaurácie vo Viedni.
  • Výška dlhu presahuje päť miliónov eur.

Aktualizované o vyjadrenie 

Peter Štecko, CEO Medusa Group: Vzhľadom na to, že médiá priniesli nepravdivé informácie o ukončení našich dvoch prevádzok vo Viedni spôsobom, ktorý poškodzujú naše dobre meno, považujem za potrebné sa k tomu oficiálne vyjadriť.

Sami sme pred časom informovali o uzavretí prevádzok Medusa a Primi na námestí Neuer Markt vo Viedni z dôvodu dlhodobej rekonštrukcie námestia spojenej s výstavbou podzemných parkovacích garáži. Námestie bude podľa plánu rozkopané 3 roky a stavba vzdialená len 2 metre od fasád domov bude obohnaná vysokým plotom.

Toto je nezlučiteľné s nákladnou prevádzkou reštaurácii v strede Viedne. Zachovanie oboch reštaurácii počas obdobia rekonštrukcie a výstavby by pre nás znamenalo mnohomiliónové straty. Dlhú dobu sme sa snažili, bohužiaľ bezvýsledne, nájsť akceptovateľnú dohodu s prenajímateľmi. Vzhľadom na charakter nájomných zmlúv, jediným možným právnym riešením bolo vyhlásenie konkurzu.

Nie je teda pravda, že dôvodom boli prevádzkové straty. Uvedené informácie o výške „dlhú“ sú v prvom rade nepravdivé o ich výške a hlavne ide v absolútnej väčšine o záväzky voči našim vlastným firmám, respektíve reprezentujú naše vlastné investície. Reálne záväzky voči dodávateľom sú menej ako 150 000 € a budú pokryté z hotovosti na účtoch a z hodnotného majetku, ktorý tam v súlade s predpismi zanechávame.

Dôrazne sa ohradzujem voči spájaniu uzatvorenia oboch reštaurácii s „nahromadením strát“ a označovaním to ako „skrachovanie“. Veď za posledný fiškálne uzatvorený rok 2016 sme mali podľa daňového priznania pozitívnu EBITDU vo výške 58 944 €.  mi veľmi ľúto, že sme prišli nie našim zavinením o veľmi úspešne a vo Viedni známe reštaurácie, na ktoré sme boli právom hrdí. O to viac má mrzí, že slovenské médiá uverejnili nepravdivé a nepresné informácie bez toho, aby si to overili a dali nám možnosť sa k tomu vyjadriť.

Peter Štecko je bratislavský podnikateľ a zakladateľ gastroskupiny Medusa Group. Jeho podnikanie v susednom Rakúsko skončilo zatvorením dvoch reštaurácií, návrhom na konkurz a dlhom vo výške približne 5,5 milióna eur.

Rakúsky spravodajský portál kurier.at tento týždeň informoval o zatvorení reštaurácií. Prvá viedenská prevádzka skupiny Medusa Grup bola otvorená v roku 2012 a druhá, ako súčasť siete reštaurácií Primi, v roku 2015. Obe reštaurácie podľa portálu patrili Šteckovi.

Peter Štecko je majiteľom spoločnosti Medusa Group, v minulosti prezentovanej ako najväčšej gastronomickej skupiny na Slovensku. Za svojich najlepších čias, podľa informácií z Rakúska, Medusa zamestnávala 74 ľudí.

Situácia sa však zmenila. Reštaurácie sú zatvorené a Medusa požiadala viedenský súd o ochranu pred veriteľmi a tiež podala žiadosť o začatie konkurzného konania.

Zobraziť celú galériu (2)
zdroj: Medusa Group

Dlh spoločnosti podľa informácií rakúskeho portálu dosiahol hodnotu 5,5 milióna eur. Z tejto čiastky 893 tisíc eur patrí dodávateľom. Väčšinu by však mali predstavovať pôžičky. Aktíva firmy predstavujú 48 tisíc eur a v súvahe z roku 2016 sú vykázané základné hmotné investície v hodnote 2,187 milióna eur.

Zdroj: kurier.at

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá