Vydaj sa na návštevu ďalekých planét so skvelým vizuálom vďaka novému nástroju od NASA

  • Od čias, kedy ľudstvo prvýkrát letelo do vesmíru, ubehli už desiatky rokov.
  • Technológie sa stále vyvíjajú, no stále existujú tisícky neprebádaných a neobjavených planét.
  • Vďaka NASA a umeleckej vizualizácii sa môžeš pozrieť na povrch rôznych planét milióny kilometrov od Zeme.
imgur.com
  • Od čias, kedy ľudstvo prvýkrát letelo do vesmíru, ubehli už desiatky rokov.
  • Technológie sa stále vyvíjajú, no stále existujú tisícky neprebádaných a neobjavených planét.
  • Vďaka NASA a umeleckej vizualizácii sa môžeš pozrieť na povrch rôznych planét milióny kilometrov od Zeme.

NASA sa popri všetkým svojim serióznym aj menej serióznym projektom dokáže venovať aj ozaj zaujímavým a prospešným projektom. Tým najnovší nesie názov Exoplanet Travel Bureau – interaktívny prieskumný simulátor, ktorý ťa vo vesmíre zavedie na povrch rôznych exoplanéty.

Jedná sa o naozaj skvelý projekt a odporúčame, aby si ho vyskúšal každý. Naskytne sa ti 360° pohľad na vzdialené planéty, a aj napriek tomu, že to na prvý pohľad z vizuálneho hľadiska vyzerá ako staršia počítačová hra.

Ak sa pozastavíme nad tým, ako sú tieto planéty v 3D vizualizácii vykreslené, tak to, čo vidíme, podlieha prísnym umeleckým licenciám. Podľa vyjadrení NASA momentálne neexistuje dostatok údajov na to, aby bolo možné vykresliť presnejší a detailnejší obraz týchto vesmírnych objektov.

„Pozeráš sa na 3D predstavu umelcov toho, ako môže povrch planéty vyzerať, vychádzajúc z limitovaných údajov. V súčasnosti neexistuje skutočná fotografia tejto planéty.“ uvádza NASA

V súčasnosti sa mimo našej slnečnej sústavy nachádza približne 3 200 planét, ktoré sú pre ľudstvo stále viac menej záhadnými vesmírnymi telesami. Predovšetkým preto, lebo neexistuje technológia na ich pozorovanie alebo objavenie v dostatočne vysokom rozlíšení, Často sa stáva, ako tvrdí NASA, že k objaveniu novej, doposiaľ neznámej planéty dôjde náhodou.

Niekedy sa pohybujú alebo „presúvajú“ pred ich hostiteľskou hviezdou a je možné zachytiť ich siluetu. V prípade, ak svetelný odraz prejde atmosférou, nasledujúca spektrografická analýza prichádzajúceho svetla nám ukáže, z čoho sa plynný oblak, ak existuje, skladá.

Proxima B (pravdepodobne skalný svet v najbližšom hviezdnom systéme k tomu nášmu) a nie tak veľmi vzdialený hviezdy systém TRAPPIST, boli objavené vďaka tomu, že ich „ťahala“ ich hostiteľská hviezda, čo spôsobilo mierne kývanie. Vďaka takémuto kývaniu je možné zistiť prekvapujúco veľké množstvo parametrov ohľadom vzdialených svetov.

Odhaduje sa, že doposiaľ bola priamo objavená len hŕstka z nich, nakoľko sa častokrát jedná skôr o zriedkavú udalosť. Je to ako hľadanie zrniečka prachu na obrovskom reflektore.

Celkovo to však znamená, že jediné, čo nám ostáva, je odhadovať a domýšľať si, čo sú planéty zač a čo skrývajú. Možnosťou je aj porovnávanie s už známymi planétami, no pri takejto metóde často chýbajú niektoré kľúčové detaily. Nič z toho však nie je žiadnou prekážku na to, aby si vyskúšal Exoplanet Travel Bureau, pretože práca a samotný výsledok stoja naozaj za to. Dokonca si môžeš jednotlivé planéty prispôsobovať podľa vlastnej nálady.

zdroj: ifscience.com

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá